| Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
| Konu | : | Erzurum Milletvekili İbrahim AYDEMİR ve Manisa Milletvekili Uğur AYDEMİR ile 63 Milletvekilinin; Bazı Kanunlarda ve 399 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 3 |
| Tarih | : | 10 .06.2020 |
NİLGÜN ÖK (Denizli) - Şu anki durumda da zaten diyelim ki hesap açtım. Bankadan hesabımı kapatmak istediğim takdirde internetten benim hesabımı... İnternetten çok rahat hesap açabiliyoruz biliyorsunuz, hepimiz açıyoruz.
GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Rahat kapatamıyoruz ama.
NİLGÜN ÖK (Denizli) - Kapatmayla da ilgili şöyle bir yöntem var şu an: Arıyorsunuz müşteri hizmetlerini, ben hesabımı kapatmak istiyorum dediğimde diyor ki: "Nilgün Hanım, bir dakika, sizi hemen kurumsal telefonumuzdan arıyoruz." Kurumsal telefondan aradığında diyor ki: "Nilgün Hanım, işlemle ilgili bu hesabınızı kapatmak istiyorsunuz. Teyit ediyor musunuz?" Teyit ediyorum diyorum ve şu an kapanıyor hesap yani fesih de bu kadar kolay. Artık dünya yani... Biraz önce Bakan Yardımcımız da söyledi, dedi ki: "Gözümüzle yüzü tanıma sistemlerine gidiyor."
Dediğiniz istihdam noktasında da benim hâlâ fikrim şu: Şu anki düzeyde de zaten yine bu bankacılık görevini yapan personel yani çalışanlar buna devam edecekler. Bu, istihdamla ilgili bir şey değil, gerçekten işlemlerin kolaylaştırılması. Ayrıca sizin gibi çevreci birisi için de...
GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Ne iş yapacaklar o bankacılar? Her şey dijital olduğunda ne iş yapacaklar?
NİLGÜN ÖK (Denizli) - Olur mu? Şimdi, durup dururken "Ben kredi alayım." diye bir şey olacağını düşünmüyorum ben. Size de gelmiştir, inanın, Covid sürecinde benim müşteri temsilcim beni her hafta düzenli olarak aradı, gerçekten bilgilendirdi. Yani normalde hiç aramazdı aslında, ben de çok bankaya giden birisi değildim ama "Nasılsınız, iyi misiniz..."
KAMİL OKYAY SINDIR (İzmir) - Para çok olunca arıyorlar.
NİLGÜN ÖK (Denizli) - Yok, para çokluğundan ziyade genel olarak, daha önce de para çoksa Covid'den önce de çoktu yani eğer öyle düşünüyor olursak ya da sonrasında, espri babında. Şunu demek istiyorum: Yani artık aslında birebir onların işini de kolaylaştırmış oluyoruz. Gittiğinizde kredi sözleşmesi imzalıyorsunuz, hiçbirini inanın okumuyorum, bilmiyorum bile yani.
MUSTAFA KALAYCI (Konya) - Karınca duası gibi.
NİLGÜN ÖK (Denizli) - Aynı şekilde, katılıyorum, karınca duası gibi. Bu süreçte kolaylaştıracağız. Yani bence sisteme de güvenmek lazım, elektronik imza diye bir şey var, telefonla teyit diye bir şey var. Artık gelecek de bunda, önünü açmamız lazım ki özellikle çevreyle ilgili olan hassasiyette de ben kesinlikle Sayın Bakanımıza da katılıyorum, çok ciddi, yazık günah yani o kâğıtlara.