| Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
| Konu | : | 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi (1/278 ) ile 2018 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi (1/277) ve Sayıştay tezkereleri a) Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı b)Karayolları Genel Müdürlüğü c)Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ç)Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü d)Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.Ş. |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 3 |
| Tarih | : | 28 .11.2019 |
ALİ CUMHUR TAŞKIN (Mersin) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Sayın Başkanım, Sayın Bakanım, Plan ve Bütçe Komisyonumuzun saygıdeğer üyeleri, çok değerli milletvekili arkadaşlarım, çok kıymetli bürokratlar, basınımızın değerli temsilcileri; hepinize selam ve saygılarımı sunuyorum.
Ülkemizin güneyinde önemli bir liman şehri olan seçim bölgem Mersin, her yönüyle gelişen ülkemizin, parlayan bir yıldızı olarak büyümesine ve gelişmesine devam etmektedir.
AK PARTİ olarak iktidara geldiğimiz 2002 yılından bu yana ülkemizi 3,5 kat büyüttük, bu büyümeden Mersin de nasibini aldı. Özellikle altyapı ve yol konusunda çok büyük yatırımlar yapıldı.
AK PARTİ olarak iktidara geldiğimiz 2002 yılında Mersin'de 279 kilometre bölünmüş yolumuz ve 271 kilometre bitümlü sıcak kaplama yol mevcut iken 2019 yılı itibarıyla 492 kilometre bölünmüş yol, 489 kilometre bitümlü sıcak kaplama yol yapılarak yüzde 100'e yakın bir artış sağlanmıştır. Yolların fiziki standartları yükselmiş, Mersinli hemşerilerimizin seyahat konforunun artması ve seyahat sürelerinin kısalması sağlanmıştır.
Karayolları Genel Müdürlüğümüzce Mersin ilinde 1.491 kilometre yol ağımızın 492 kilometresi bölünmüş yol, 489 kilometre bitümlü sıcak karışım kaplamalı yol mevcuttur.
İlimizde yapımı devam eden yol projelerinden de kısaca bahsetmek istiyorum. İlimizde yapımı devam eden projelerin başında Akdeniz Sahil Yolu gelmektedir. Antalya-Mersin arası yolculuğu daha güvenli ve konforlu hâle getirecek olan Akdeniz Sahil Yolu Projesi'nin tamamlanmasıyla mevcut yola göre 33 kilometre kısalma sağlanacaktır. Proje toplam uzunluğu 227 kilometre olup proje bünyesinde 32.991 metre uzunluğunda 29 adet çift tüp tünel, 6.074 metre uzunluğunda 17 adet viyadük ve 10 adet köprü yer almaktadır. Bugüne kadar 193,5 kilometre bölünmüş yol 9 adet köprü, 12 adet tünel ve 2 adet viyadük tamamlanmış olup projede 33,5 kilometre bölünmüş yol, 15 adet viyadük, 17 adet tünel kalmıştır. Güzergâhta tünel ve viyadüklerde çalışmalar devam etmektedir.
İlimizde devam eden diğer bir yol projesi ise Silifke-Mut yoludur. Toplam uzunluğu 112 kilometre olan projenin tamamlanmasıyla mevcut yola göre 12 kilometre kısalacak, yol standartlarının yükselmesiyle, trafik güvenliği ve konfor artacak, yöreye tarım ve sosyoekonomik açıdan önemli katkılar sağlayacaktır. Yolda bugüne kadar toplam 60,5 kilometre bölünmüş yol, 1.030 metre uzunluğunda 1 adet tünel tamamlanmıştır. Güzergâhta tünel ve viyadüklerde çalışmalar devam etmektedir.
Yapımı devam etmekte olan önemli bir proje de Tarsus-Çamlıyayla ilçe yoludur. Özellikle yazın trafik yoğunluğu çok yüksek olan ilçe bağlantı yolunun tamamlanmasıyla hemşehrilerimiz konforlu ve güvenli bir seyahat etme imkânına kavuşacak, seyahat süresi önemli ölçüde kısalacaktır. Toplam 56,3 kilometre uzunluğundaki yol 52,4 kilometre tek yön, 3,85 kilometre bölünmüş yol standardındadır. Yolda 25 kilometre sathi kaplamalı tek yol ile 4 kilometre bitümlü sıcak kaplamalı bölünmüş yol tamamlanmıştır.
Karayolları Genel Müdürlüğümüz tarafından şehir içi ulaşımının daha rahat ve kolay hâle getirecek kavşak ve köprülü kavşak projelerinden de kısaca bahsetmek istiyorum.
Tarsus Çamtepe köprülü kavşağı düzenlemesi yapılarak Tarsus'un doğusundan ve Tarsus otogarından Mersin istikametine Adana-Mersin otobanına Mersin'e giriş-çıkış sağlanarak Tarsus için büyük bir sorun çözülmüştür.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN LÜTFİ ELVAN - Lütfen tamamlayınız.
ALİ CUMHUR TAŞKIN (Mersin) - Yine Mersin merkezde Mezarlık Kavşağı Köprüsü yapılmış olup Mersin'den otoyola giriş çıkışlar rahatlamıştır.
Mersin-Adana yolu farklı seviyeli kavşaklarda 2 adet dere köprüsü ile 966 metre uzunluğundaki Liman Hal Köprülü Kavşağı tamamlanmıştır. Böylece D-400 yolu ve liman giriş çıkışları rahatlamıştır.
Yine Mersin OSB otoyolu bağlantı yolu ve kavşak yapımı ihalesi yapılmıştır. Yol inşaatında 2 adet alt geçit köprüsü yapılmıştır. Direkt otobana bağlanarak OSB trafiğini rahatlatacak. Böylece Mersin'de şehir trafiğinde önemli derecede rahatlama olacaktır.
Zaman darlığı nedeniyle kısaca başlık hâlinde bahsedeceğim.
Mersin-Gözne yolu, Silifke-Gülnar yolu, Gülnar-Mut yolu, Çukurova Bölgesel havalimanı bağlantı yolu devam etmektedir.
Yine, Çeşmeli-Taşucu otoyolu yap-işlet-devret olarak ihalesi yapılması beklenmektedir. Sayın Bakanım, Çukurova Bölgesel Havalimanı belli bir aşamaya gelmiştir, inşallah en kısa zamanda tamamlanmasını arzu ediyoruz.
Ben bu vesileyle bu hizmetlerin Mersin'e yapılmasında emeği geçen başta Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a, AK PARTİ Hükûmetlerinde Ulaşım ve Altyapı Bakanlığı yapan Bakanlarımız Sayın Binali Yıldırım'a, Mersin Milletvekilimiz Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanımız Sayın Lütfi Elvan'a, Sayın Ahmet Arslan'a ve Sayın Bakanımız Mehmet Cahit Turan'a özverili çalışmalarından dolayı şükranlarımı arz eder, 2020 yılı bütçesinin hayırlı olmasını diler, saygılar sunarım.