| Komisyon Adı | : | (10 / 1058, 1071, 1108, 1220, 1288, 1369, 1464, 1559, 1560) Esas Numaralı Meclis Araştırması Komisyonu |
| Konu | : | Komisyonun çalışma takvimi, Komisyonda görevlendirilecek uzmanların belirlenmesi ve Komisyona davet edileceklerin tespitine ilişkin görüşmeler |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 3 |
| Tarih | : | 31 .10.2019 |
BAŞKAN - Tamamen katılıyorum. Benim "Burada dinleyelim, çerçeveyi anlayalım." derken kastım buydu. Biz yasama organıyız, bu Komisyonun olayın aydınlatılmasında herhangi bir katkısının çok fazla olacağını düşünmüyorum ancak şu olacak: Olayın aydınlatılmasında varsa engelleyenler, bu tür olayların üstünün örtülmesi vesaire, bunun anlaşılmasında, soruşturmada güç sahipleri diye ifade edildi, öyle bir nüfuz sahipleri varsa onun sebebini, onun sonucunu ve buradan biz nasıl bir yasal çerçeve çıkarırız... Yani bu çalışmalarımızın en önemli sonucu Türkiye Büyük Millet Meclisine bir yasa değişikliği paketi sunabilir miyiz, teklif edebilir miyiz. Çünkü Rabia Naz olayını elbette spesifik olarak inceleyeceğiz ve ben ilk gittiğimizde de olayı anlayacağımızı düşünüyorum yani orada çok fazla... Çünkü bizim taşramızda dışarıdan anlatıldığı gibi değildir olaylar. Walter Benjamin galiba "estetize etmek" diye bir şeyden bahseder, çok basit bir olay anlatılarak çok spesifik, çok karmaşık hâle getirilebilir. Öyle değildir, baktığınızda gerçek çok nettir, sadedir, onu görürüz orada ama buna bu çerçevede, genel atmosferde ne yapabiliriz, hangi yasal düzenlemeleri yapabiliriz; bürokraside, toplumsal algıda nasıl bir duvarla karşı karşıyayız, bunları göreceğiz, bunun üzerinden bizim varacağımız en büyük belki kanaat o olacak.
O zaman bu kurumlardan uzman talep ediyoruz. Boralar Birliği ve Tabipler Birliğini de ilave edelim diye düşünüyoruz, öyle mi arkadaşlar?
FİLİZ KERESTECİOĞLU DEMİR (Ankara) - Evet.
BAŞKAN - Tabipler Birliği konusunda... Barolar Birliği bir şekilde artık bizim bu yargılamayla ulusal, tek ama Tabipler Birliğinde alternatif yerler... Madem Tabipler Birliğinden istendi, diğer STK'lerden de istensin diye ucu açık, bizi güç durumda bırakacak bir şey çıkabilir. Tabipler Birliğini bir daha düşünürüz ama Barolar Birliğini ilave ediyoruz.