| Komisyon Adı | : | KADIN ERKEK FIRSAT EŞİTLİĞİ KOMİSYONU |
| Konu | : | Komisyon Başkanlığının önerilerinin On Birinci Kalkınma Planı'na yansıtılması ve bu çerçevede kadın-erkek fırsat eşitliğine duyarlı bütçeleme ile cinsiyet kodu konularına ilişkin görüşme |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 3 |
| Tarih | : | 07 .11.2019 |
BAŞKAN - Çok teşekkür ediyoruz.
Soruları almadan önce şöyle başlamak istiyorum: Mayıs ayında ilk sizinle görüştükten sonra hızlı bir şekilde, iki gün sonra Strateji ekibinizle görüştük Hande Hanım başta olmak üzere. Projelerimiz konusunda onlar da çok heyecanlandılar ve yaptığımız çalışmalarda gördük ki büyük bir bölümü konmuş.
Bizim sizden talebimiz de tabii ki olacak. Biz bakanlıklarda eşitlik birimlerinin kurulmasını talep ediyoruz. Neden? 2010'da Başbakanlık Genelgesi'nin içerisinde kadınlarla ilgili, izlenmesi konusunda bir genelge yayımlandı. Eğer bu yenilenir, Cumhurbaşkanlığı genelgesi hâline dönüştürülür, bakanlıklarda eşitlik birimi olursa biz kadınlara bakanlıklarda ne kadar ne ayrıldığını, herhangi bir problem yaşandığında veya bürokraside atamalar olduğunda hangi kadının hangi konuda bürokraside yer alabileceğini takip edebiliriz. Çünkü bildiğim kadarıyla, bizim bütçeleme planımız veya bütçe yapımız veya maliye yapımız kadınlara en direkt olarak da faydalanan noktaları vermiyor aslında. Yani biz burada üç beş kalemi sayıyoruz ama dolaylı yoldan da daha çok faydalı yardımlar var. Mesela "şartlı nakit" dediğimizde kız çocuklarını okula katıyoruz ama ailenin de 4-5 çocuğu varsa kendi içerisinde farklı bir ekonomik değer de oluşturuyor. Yine, kadınların siyasete katılımıyla ilgili üç gün süren bir çalıştay yaptık İstanbul'da ve orada her şey başa dönüyor ve her şey ekonomiye dayanıyor. Yani ekonomiye dayanan bir yerde kadınların 2020 ve 2023 hedeflerini, 34,4 olan iş gücüne katılımını 43,4'e çıkarmamız gerektiği ortaya çıkıyor. Dolayısıyla, biz bu kooperatifler, internet üzerinden part-time katılımlarını ve yerelden başlayarak... Çünkü bir kadını biz sigortaladığımız zaman bütün aileyi sigortalamış oluyoruz. Bununla ilgili çalışmaları biz bir noktada nüve olarak koyduk. Bizim için de sevindirici bir haber, bizi bu yapılan çalışmaların içerisine bir katılımcı olarak koymanız da Meclis noktasında, arkadaşlarımızın, sizlerin katılımını da faydalı kılacaktır, bizim de katkımız olacaktır anlamını içermektedir.
Diğer taraftan, baktığımız zaman, belediyelerde ve yerel yönetimlerde eşitlik birimleri var. Üniversitelerde de 100'den fazla üniversitede kadın konusunda çalışan birimler var. Şimdi, uygulamalarda biz burada KEFEK'te 2 alt komisyon kurduk, onlardan bir tanesi Başta Kız Çocukları Olmak Üzere Gençlerin Bilim, Teknoloji, Matematik ve Mühendislik Alanlarına Yönlendirilmesi Konulu Alt Komisyon ama bizim burada bir ihtiyacımız, planı sunarken gördüğümüz Millî Eğitim Bakanlığının bir yol haritasının, plan ve projesinin açıklanmamış olması. Biz iki günlük bir gezi yaptık Urfa ve Gaziantep'e, muhteşem yerler gördük; kod yazıyorlar, sağlık teknolojilerini yapıyorlar, akıllı kavşaklar yapıyorlar ama standartları belli değil. Muhteşem bir çalışma var, biz oradaki çalışmaları bu hayata nasıl teknolojik olarak geliştireceğiz? Çünkü bizim teknoparklarda da bir sıkıntımız da o. 10 tane teşvik alan firmanın 1 tanesinin ticarileştiğini, son, nihai ürüne geldiğini görüyoruz. Dolayısıyla, bütün kaynaklarımızı, bizim işte, yerelde belediyelerde bahsettiğiniz eşitlik birimlerini, üniversiteleri bir araya getirmemiz lazım. Birkaç nokta da belirlemiştik, başarılı örnekleri. O örneklerde hareket ederek biz bunları toparlayabilir, gerçek hayata sokabiliriz diye düşünüyoruz. Dolayısıyla taleplerimiz bunlar.
Bir de Dünya Bankasından bahsettiniz. Şimdi, kadın istihdamına endirekt olarak şöyle bir desteği var: Genç ve kadın istihdam ettiğinde devlet belli bir süre -benim bildiğim kadarıyla- üçüncü elemanın giderini karşılıyor veya sigortasını iki veya üç yıl kadar karşılıyor diye biliyorum. Ama biz kadın istihdamını teşvik edecek Dünya Bankasından X firması, özellikle mühendis, işte teknoloji alanları dedik, bu alanlarda kadınlar iş bulmakta zorlanıyor, inşaat mühendisi. Onları istihdam eden firmalara da biz sıfır faizli kredi bulamaz mıyız Dünya Bankasından teşvik edici bir yöntem olarak?
Bizim taleplerimiz bunlar.