KOMİSYON KONUŞMASI

BAŞKAN - Değerli arkadaşlar, diğer hususlara yönelik olarak şimdi cevaplandıracağım. Birincisi, Varlık Fonu 24 Ocak 2017 tarihinde kuruldu. Varlık Fonu AŞ ise 7 Kasım 2016 tarihinde kuruldu.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) - İki ayrı rapor olması gerekir; Varlık Fonu AŞ ayrı olmalı, Varlık Fonu ayrı olmalı

BAŞKAN - Dolayısıyla aşağı yukarı bir ay üç haftalık bir... Bu Varlık Fonu AŞ kurulduktan sonra da sadece başkan dışında herhangi bir faaliyeti 2016 yılında söz konusu değil, çünkü herhangi bir atama yapılmadığı için herhangi bir icraat söz konusu değildir.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Onu söyler raporunda. Onu söylesin, yazsın.

BAŞKAN - Dolayısıyla 2017 yılına yönelik de rapor hazırlanmıştır.

Peki, bu rapor nasıl hazırlandı? Bağımsız denetçiler tarafından bu rapor hazırlanıyor. Elbette bu hazırlama esnasında yani bir hafta, iki hafta, üç haftalık bir şey değil, uzun bir süreçte bu bağımsız denetim raporu hazırlanıyor. Bağımsız denetim raporu hazırlandıktan sonra teftiş için belirlenen 3 müfettiş -evet, doğrudur Sayın Şener'in ifade ettiği- bir hafta gibi bir süre içerisinde bağımsız denetim raporunu değerlendirerek bir rapor hazırlanıyor. Doğru mu efendim?

TÜRKİYE VARLIK FONU YÖNETİMİ AŞ GENEL MÜDÜRÜ ZAFER SÖNMEZ - Evet.

BAŞKAN - Bu şekilde.

Şimdi, gelelim 2018 yılı raporuna. 2018 yılı raporuyla ilgili olarak açıkçası arkadaşlarımız şunu önerdiler bana: "Aşağı yukarı bir, bir buçuk ay sonra 2018 yılı raporu çıkacak, dolayısıyla bunu birlikte değerlendirelim." Ama ben, bir an evvel 2017 yılına ait raporun görüşülmesi gerektiğini ve 2018 yılı raporunun da muhtemelen kasım ayında veya kasımın sonunda bize ulaşması hâlinde hemen Komisyonumuzu toplayıp 2019 yılı içerisinde eğer mümkün olması hâlinde, Varlık Fonu'nun 2018 yılı denetim raporunu da görüşmenin daha uygun olacağını ifade ettim. Çünkü beklemenin bir gerekçesi de yok açıkçası. Rapor hazırlanır hazırlanmaz, bağımsız denetim raporu -bildiğim kadarıyla- bugünlerde bitmek üzere ve bundan sonraki süreçte ise tamamıyla bu belirlenen denetim elemanı 3 müfettiş arkadaş tarafından 2018 yılının değerlendirilip Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulması...

Burada ben kesinlikle Sayın Paylan'a katılmıyor, Meclise hakaret gibi bir şey söz konusu değil çünkü 2018 yılı Temmuz ayında Başbakan imzalı bu rapor Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulmuş. Ancak Komisyon görüşmeleri esnasında "Tutanak tutulsun mu, tutulmasın mı? Bu rapor gizlidir, değildir." şeklinde uzun tartışmalar söz konusu olmuş. Neticede o süreçte yaşamış olduğunuz sıkıntıların hepsini aştık şu anda ve Varlık Fonu'nun denetimiyle ilgili görüşmeyi yapmamız konusunda herhangi bir engel de söz konusu değil.

Burada şunu da özellikle ifade etmek istiyorum: 2018 yılı denetim raporu gelir gelmez Plan ve Bütçe Komisyonuna sunacağım.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Kasım, aralıkta bütçe görüşeceğiz Sayın Başkan.

BAŞKAN - Aralık olur, eğer mümkünse aralık olur ama bir an evvel 2018 yılı denetiminin de bu yılda yapılması yönünde gayret sarf edeceğim, onu da özellikle ifade etmek istiyorum.