KOMİSYON KONUŞMASI

İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Teşekkür ederim Sayın Başkanım.

Tabii, bu yeniden değerlendirmenin yapılması, aslında yani normalde gerçek yaşam ile resmî yaşamın örtüşmesi en büyük arzumuz. Türkiye'de yıllardan beri resmî yaşam ile gerçek yaşam arasında bir fark var ve dolayısıyla da vatandaş evini mesela 500 bin liraya alıyor ama alım satımda 100 bin lira gösteriyor ve genelde de vergide de aynı şekilde, belediyelerde de resmî tutarlar oldukça düşük, gerçek değerler yüksek.

Şimdi, bunu yapmak doğru bir şey ama şimdi, bunu yaptığımız zaman biz, birden alım satımlarda olsun, belediye vergilerinde olsun vatandaş çok yüksek vergilerle karşılaşacak. Belki bu Avrupa standartlarında normal olabilir ama birden diyelim ki yılda 100 lira ev vergisi veren bir kişi, bu sefer 500 lira vermeye başlayacak ve dolayısıyla da bu problemle karşılaşacağız biz. Bunun yanında biz normal gerçek değerleri araştıralım ve onu yazalım, bunda haklıyız ama vatandaşın en azından bu geçiş süresinde bu sisteme alışması açısından da hem emlak alım satım vergileri hem de diyelim ki belediyeye emlak vergisi oranlarında da bir düşüş yaparsak belki vatandaş bunu daha iyi anlayabilir hem de kayıt dışılığı da önleyebiliriz biz. Yani burada Türkiye'de işte, bir ev satıyor, satan adam diyor ki: "Şundan fazla bunu gösteremezsin çünkü benim öbür türlü vergi vermem gerekir." Ve alan da bunu mecburen oradan göstermek zorunda kalıyor. Diğer taraftan da, mesela kendinden çıkan paranın tamamını gösteremiyor veya kendine aldığı paranın tamamını gösteremiyor. Dolayısıyla da bu vergide büyük bir kaçağa da neden oluyor.

Biz şunu arz ediyoruz: Hem alan için hem satan için yani resmiyette ve gerçekte ne alıp sattıysa bu aynı şekilde yansısın, kimse buradan kaçmasın. Bunu yapabilmemiz için de benim düşüncem, bu kanunu çıkarırken aynı zamanda da yani biz burada alım satım oranlarını şimdi, işte, alandan yüzde 1,5; satandan alım satım oranları ve diğer taraftan da emlak vergilerini -o da yanlış hatırlamıyorsam- normalde dairelerde binde 1, iş yerlerinde binde 2'ydi herhâlde. Bunlarda belli bir azaltıma gitmemiz lazım ki bu kanunu çıkardığımız zaman bizim gelir vergilerimiz kısmen artsa da vatandaşın bundan çok etkilenmemesi lazım. Öbür türlü vatandaş bundan çok etkileneceği için uygulamakta da çok sıkıntı çekebiliriz gibi düşünüyorum ben.

Teşekkür ederim, sağ olun.