| Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
| Konu | : | Dijital Hizmet Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi (2/2312) |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 3 |
| Tarih | : | 01 .11.2019 |
MUSTAFA KALAYCI (Konya) - Teşekkür ediyorum Sayın Başkan.
Öncelikle şunu ifade edeyim: Kamu borç yönetimi reformu 2002 yılında gerçekleşmiştir ve 5'inci maddesinde de net borç kullanımıyla ilgili limit ortaya konulmuştur. Bütçenin başlangıç ödenekleri toplamıyla tahmin edilen gelir arasındaki fark olarak borçlanılabileceği ifade edilmiştir. Aynı şekilde yüzde 5 bakana, yüzde 5 Bakanlar Kuruluna yetki verilmiştir ve "Borçlanma limiti değiştirilemez." denmiştir 2002'de çıkan kanunda. 2008 yılında yapılan değişiklikte takdim tehir yapılmış. Öncekinde "Borçlanma limiti değiştirilemez." ifadesi paragrafın sonundayken başına alınmış. Uygulamada belki kafa karıştırdı ama özü aynı. Onu öncelikle ifade edeyim.
Evet, baktığımız zaman 4749 sayılı Kanun'un geçici maddelerinde de yer alıyor. 2017 yılında böyle bir düzenleme yapmışız, geçici 29'uncu maddesi 37 milyar lira ek borçlanma yetkisi vermişiz.
Yine baktığımız zaman, 2009, geçici 22'nci madde. Orada limitleri 5 kat artırma yetkisi vermişiz. Yani bakana ve Bakanlar Kuruluna verilen yetkileri beşer kat kullanabilme imkânı tanınmış. Yani bu yıl da Sayın Hamzaçebi'nin de dediği gibi gelir tahminlerinde ya da harcamalarda, giderlerde öngörülen rakamlar tutturulamadı ki bu başlangıç ödenekleri açısından ortaya çıkan farkta değişim söz konusu. Daha önce yapılan düzenlemelere benzer bir düzenleme yapılıyor. Açıkçası biz bu düzenlemeyi, daha önceki düzenlemeleri de dikkate alarak destekliyoruz.
Teşekkür ediyorum.