KOMİSYON KONUŞMASI

MAHMUT TANAL (İstanbul) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Değerli milletvekilleri, Değerli Bakan, basın mensupları; hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Tabii, 6'ncı maddedeyiz. 6'ncı maddede burada daha önce irat kaydedilen paralar şimdi idari para cezasına tahvil edilmiş. Aradaki fark nedir? Anayasa'mızda 38'inci maddede, takdir edersiniz, ekonomik cezaya hürriyeti bağlayıcı ceza verilemez. Şimdi, ekonomik anlamda cezayı vereceksiniz, onu ödeme kabiliyetine sahip değilse her gün için onu bir hürriyeti bağlayıcı cezaya tahvil edeceksiniz. Yani, bu açıdan Anayasa'mızdaki ekonomik suça ekonomik ceza ilkesine aykırılık teşkil etmekte. Bu açıdan benim sizlerden istirhamım yani bu olayı yaparken olayın Anayasa'daki bu hükümleri de göz önünde bulundurmakta yarar var.

BAŞKAN - Mahmut Bey, o, adli para cezası için geçerli değil mi?

MAHMUT TANAL (İstanbul) - Yok, ödeyemezse onu günlük olarak... Mevcut, bildiğim kadarıyla şu anda Ceza Kanunu'nda 100 TL'dir günlük, bu sefer 20 lira ile 100 TL arası değişiyor Sayın Başkan yani o da hâkimin takdirine, 20 lira ile 100 lira arası değişiyor, onu hürriyeti bağlayıcı cezaya tahvil edecek. Belki bu yeni bir perspektif, bir bakış tarzı. Bundan haberiniz var mıydı yok muydu bilemem ama maalesef, böyle bir olayınız var, bu konuyu da göz önünde bulundurmanızda yarar var.

Ve devam ediyorum, şimdi, arkadaşlar, Sayın Osman Bey çok doğru bir şey söyledi yani tanımlamayı doğru yapmak lazım. Biz, efendim, teknik nezaretçi yerine daimî nezaretçi... Teknik nezaretçi, o konuyu bilen, anlayan, uzmanlaşmış olan birisinin konulması anlamına geliyor; daimî nezaretçi, ben bir avukatım, hukukçuyum, o alandan anlamam, beni de o daimî nezaretçinin içine koyabilirsiniz. Daimî nezaretçi, bekliyor mu Mahmut Tanal? Bekliyor, evet. Ama teknik nezaretçi, o konuyu bilebilecek, o konuda uzman, onu bilebilecek, şey açısından belki tanımlamaları böyle yaparsanız yerli yerine oturur.

Teşekkür ederim Sayın Başkanım.