| Komisyon Adı | : | (10 / 361, 405, 406, 407, 410) Esas Numaralı Meclis Araştırması Komisyonu |
| Konu | : | Akdeniz Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi İbrahim Yavuz'un, tıbbi ve aromatik bitkilerin apiterapiyle olan ilişkisi, Türkiye'de arıcılığın durumu, bal ormanları, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri hakkında sunumu |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 3 |
| Tarih | : | 09 .10.2019 |
OKAN GAYTANCIOĞLU (Edirne) - Teşekkür ederim.
Ben aslında o 3 tane firma ile şey yapmak istemiştim. Küçük üreticiler maalesef büyüklerin elinde kalıyorlar. Yani isim vermeyeyim şimdi, bende, tarım ekonomisti olarak az çok ben de bal sektörünü biraz incelemiştim. Çok ciddi sorunlar var. Bence balla ilgili, arıcılıkla ilgili de bir komisyon kurulması lazım.
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRETİM GÖREVLİSİ İBRAHİM YAVUZ - Biz böyle yandan fitoterapi, apiterapiye girdik ama biraz konuyu kendimize doğru çekmek lazım.
OKAN GAYTANCIOĞLU (Edirne) - Apiterapi çok önemli, propolisle ilgili ben yüksek lisans tezi yaptırmıştım ekonomik katkısıyla ilgili, Bulgar göçmeni bir sağlıkçı, çok da bu işi iyi bilen bir arkadaş.
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRETİM GÖREVLİSİ İBRAHİM YAVUZ - Bulgarlar iyi arıcılık yapıyorlar.
OKAN GAYTANCIOĞLU (Edirne) - Evet, bu işi iyi yapıyorlar.
Gerçekten tedaviye de fayda sağlıyor. Ama şimdi o firmalar topluyorlar 5 liraya, 10 liraya, ondan sonra bize çok yüksek fiyatlarla satıyorlar, her biri de çok karışık bal, onlar da zorlanıyorlar aslında.
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRETİM GÖREVLİSİ İBRAHİM YAVUZ - Doğru, harman bal.
OKAN GAYTANCIOĞLU (Edirne) - İşte o yüzden, sizin dediğiniz, ilk başta söylediğiniz şeye geçmek lazım. Yani bu işin endüstriyel kısmıyla ilgilenmek lazım; 3 kovan 5 kovan yerine...
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRETİM GÖREVLİSİ İBRAHİM YAVUZ - Endüstriyel de çok doğru aslında, fabrikasyon değil. Bin kovanı olan bir adamın balını alırsanız sıkıntı yaşamazsınız.
OKAN GAYTANCIOĞLU (Edirne) - Ama şimdi onu da şöyle aşabiliriz: Yine böyle çıkartacağımız yasalarla ya da zorlama demeyelim de yönetmeliklerle yani bir köyü ya da bir yerleşim merkezini toplu hâlde üretime teşvik edecek, 3 kovan 5 kovan yerine daha modern kovanlarla çevrili ama denetim mekanizması olan kooperatiflere, birliklere çevirmeniz lazım. Ve onların da pazara rahatlıkla ürün arz etmesini sağlamamız lazım, rekabet etmeleri açısından.
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRETİM GÖREVLİSİ İBRAHİM YAVUZ - Ben bir şey daha söyleyeyim: Ben 2010 yılında TÜBİTAK'a ilk projeyi verdiğimde yerli propolis üretiminde propolisin kilosu, kilogram fiyatı 45 liraydı. Propolisi sıvı ekstraksiyon hâline getirdiğimizde propolisin maddi değeri 1.500 liraydı. Şimdi bu teknolojiyi geliştirdiğinizde de arıcıdan toplamaya başladık. Şu an ham hâli 250 liraya satılıyor, yedi sene içinde, son hâli 2 bin liraya satılıyor yani çiftçinin kazandığı daha da artmaya başladı. Arı sütü, yani kooperatiflerle yapılabilecek bir şey. Benim yüksek lisans tezim, üç sene onunla uğraştık, arı sütünün tağşişiyle ilgili.
Arı zehri, şu an geçen hafta çalıştay yapıldı Düzce Üniversitesinde, biz de ekibi gönderdik. Arı zehri ilaç şirketlerinin yurt dışında istedikleri bir ürün. Yani arı zehri, arı sütü, propolis, polen çok şey değil ve appear hava uygulamalarıyla... Zafer Bey de burada dinliyor, çok çalışmalarımız var. Geleneksel tamamlayıcı tıp kongresinde ilk beraber yapmıştık, sunumu da ben yapmıştım Türkiye adına, 3 kişiden birisiydim. Bunu eğer artırırsak, çiftçi, zaten seracılık yapan birisi, arıya her hâlükârda bakabilir, arıya haftada iki gün baksa yeter, biliyorsunuz. Yani bu, tamamen bir sosyal sorumluluk, artı, ekonomi projesi. Ben bu konuda sizden destek bekliyorum. Yani Arıcılar Birliği Başkanımızla da görüşüyoruz, Ziya Bey'le. Gerekirse ayrı bir işin içerisinde oluruz. Yirmi beş yıldır ben bunun içindeyim. Yani arıcı olduğum için, gıda mühendisliği okumuş birisiyim sırf balı bilebilelim diye. Kısaca böyle.
ARSLAN KABUKCUOĞLU (Eskişehir) - Bu analizleri yaptırabileceğimiz bir yer var mı?
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRETİM GÖREVLİSİ İBRAHİM YAVUZ - Var var, yani analiz konusunda iyiyiz. Ankara Gıda referans yapıyor, İzmir yapıyor, ARGEFAR var, İzmir ARGEFAR yapıyor.