| Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
| Konu | : | Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi (2/2019) |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 2 |
| Tarih | : | 11 .07.2019 |
MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (İstanbul) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Yurt dışına çıkış harcı, Türkiye'nin bugüne kadar çeşitli dönemlerde, çeşitli isimler altında uyguladığı bir harçtır. 1970-1980 arasında bunun adı "dış seyahat harcamaları vergisi"ydi. Sıkı kambiyo rejiminin uygulandığı bir dönemde o adla uygulandı, başarısız olduğu görüldü; Sayın Turgut Özal'ın Başbakanlık Müsteşarlığı dönemiyle beraber, serbestleşme, liberalleşme politikaları çerçevesinde kaldırıldı. Çok doğru bir iş yapıldı. Ancak daha sonra, Özal'ın Başbakanlığı döneminde -Allah rahmet eylesin Sayın Özal'a- bu, Toplu Konut Fonu olarak getirildi. Başarısız olduğu görüldü ve sonra tekrar kaldırıldı. Tekrar ne zaman geldi? 2001 yılında geldi. 2001 yılında 50 Amerikan doları karşılığı bir bedelle bu harç alınmaya başlandı, daha sonra bu yasada 2007 yılında bir değişiklik yapıldı -ben burada, Komisyondaydım, şurada oturuyordum- bu rakam 15 Türk lirasına indirildi. Sordum, rahmetli Kemal Unakıtan buradaydı, yanında Gelir İdaresi Başkanı vardı. "Efendim rakamı düşürüyoruz, tabana yayıyoruz, daha çok para toplayacağız." dediler. 2006 yılı rakamı 102 milyon liraydı, 2007'de tak diye 58 milyon liraya indi. 2008'de 50 milyon liraya indi, 2009'da 50 milyon, en son 2018 rakamı var, 105 milyon lira.
Verimsiz bir vergi, boşu boşuna insanları bürokrasiye boğuyoruz. Şimdi bu rakam yükseltiliyor, 15 Türk lirası 50 Türk lirasına çevriliyor. Gazetelerde haberler okudum, efendim böyle bir vergi Fiji Adaları'nda varmış, bir de Japonya'da varmış, bilmiyorum bu haberlerin kaynağı kimdir. Bırakalım Fiji'yi, Japonya'yı bu vergi Türkiye'ye yakışmıyor. Hedefi Avrupa Birliğine tam üye olmak olan Türkiye Cumhuriyeti, böyle ilkel bir vergiyle uğraşmamalı. Bürokrasi yaratan, vatandaşların seyahat özgürlüğünü engelleyen bir düzenlemedir bu. Değil burada artış yapmak, bunun kaldırılması yönünde bir kanun teklifim vardır. Aynı şekilde, pasaport harçlarının kaldırılması yönünde kanun teklifim vardır, son derece yüksektir pasaport harçları da.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (İstanbul) - Son cümlelerim Sayın Başkan.
BAŞKAN - Toparlayın lütfen.
MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (İstanbul) - Hem pasaport harcının yüksekliği hem bu yurt dışı çıkış harcının varlığı seyahat özgürlüğünü engellemektedir, ilkel bir düzenlemedir. Gelir İdaresinin de çok taraftar olduğunu düşünmüyorum; herhangi bir temasım olmamıştır, kendi kanaatimin o zamandan bu yana Gelir İdaresinde de olabileceğini düşünüyorum her nedense. Tamamen buradan çıkarılmalıdır.
Teşekkür ediyorum Sayın Başkan.