KOMİSYON KONUŞMASI

MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (İstanbul) - Madem konu otoparktan açıldı izninizle bir başka şey söyleyeceğim ama otopark bağlamında bir şey söyleyeceğim.

Beyazıt Camii'ni hepiniz biliyorsunuz. Sultan II. Beyazıt döneminde Beyazıt'ta inşa edilmiş olan bir cami. O güne kadar inşa edilmiş olan bütün camilerden çok farklıdır, farklı bir özelliği vardır. Fatih, Süleymaniye, Sultanahmet gibi camiler -gerçi Sultanahmet daha sonradır ama Fatih olarak alalım, Süleymaniye alalım, Fatih Camii'ni alalım- simetrik değildir, o araziye dağınık bir şekilde yerleştirilmiştir. İki minare arasında 87 metre bir genişlik vardır. Başka hiçbir camimizde bu genişlik yoktur. O meydanı tamamlayan son derece güzel, olağanüstü bir mimariye sahip bir camidir. Çok beğenirim. Sanat tarihçileri bu camiyi de çok ayrı bir yere koyarlar.

Caminin mimarisini, Sultan II. Beyazıt'ın kendi hayat anlayışıyla, dünya görüşleriyle bağlantılı olarak ifade ederler. Vefa Külliyesi'ne ismini veren Şeyh Vefa'nın hayat anlayışının bu camiye hâkim olduğu ifade edilir. Şeyh Vefa, II. Beyazıt'ı çok etkilemiş olan bir değerli insan.

Bu caminin fotoğrafı şurada. Böyle giderken gelirken fotoğraf çekerim, arşivime koyarım. Hemen önünde çadırlar var. Aksaray'dan Beyazıt'a gelen yol, Ordu Caddesi... O caddeyle cami arasında da İSPARK'ın otoparkı. Dünyanın en güzel eserlerinden birinin etrafını otopark yapmışız.

Şimdi, yapalım, bu otoparkları yapalım. Anlıyorum, burası boş parsel. Ya yapılaşana kadar otopark ihtiyacını gidersin ama sonuçta şu tablolarla da karşılaşabiliyoruz. Bunlar, tabii, uygulamaya bağlı. Şehri yönetenlerin, yerel yöneticilerin bakış açısına bağlı olan şeyler.

BAŞKAN - Yeni mi o görüntü?

MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (İstanbul) - Bu eski. Hayır, hayır, eski. Şu an var.

BAKİ ŞİMŞEK (Mersin) - Şu anda cami restorasyonda değil mi?

MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (İstanbul) - Yok, Beyazıt Camii değil. Sultanahmet'in bir minaresi restorasyonda. Yeni girdiyse bilmiyorum. Şu bir iki ayda...

BAKİ ŞİMŞEK (Mersin) - Cami restorasyonda. Ben oradan geçtim geçen.

MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (İstanbul) - Öyle mi? Fark etmemiş olabilirim.

BAŞKAN - Görüntü düzelmiştir inşallah Sayın Milletvekilim.

MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (İstanbul) - Her neyse... Otopark yapalım da şu ata yadigârı, medeniyetimizin büyük eserlerine de saygı gösterelim.

Teşekkür ederim.

BAŞKAN - Ona katılıyoruz.

Çınaraltı ve şey duruyor mu acaba? Küllük durmuyor bir kere. Bizim öğrencilik dönemimizdeki, karşısındaki. Ama oradaki edebiyatçıların buluştuğu, Sahaflar çıkışındaki mekân duruyor mu, bilmiyorum.

ERTUNÇ ERKAN BALTA (Artvin) - Söylemiş olduğunuz o çadır, camide restorasyon devam ettiği için namazlar orada kılınıyor, bir müddet orada kılındı.

MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (İstanbul) - Olabilir. Çadırda yanılabilirim.

BAKİ ŞİMŞEK (Mersin) - İstanbul'a aday olan başkan adaylarının "Ben bir şey yapacağım." dememesi lazım, "Ben yıkacağım." demesi lazım. "Yıkacağım." dese de kimse oy vermez. İstanbul'da yapılması gereken o. İstanbul'da yıkacaksın artık. Eski İstanbul'da, Suriçi'nde, Üsküdar'da. Burada artık bir şey yapma zamanı geçmiş. Yıkacağım da desen, kimse oy vermez.

MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (İstanbul) - Beyazıt Camii'ne asıl darbeyi vuran o meydan, Roma İmparatorluğu döneminden beri meydandır. Theodosius Forumu'dur. Bizde meydan kavramı yoktur ama Roma'dan gelen bir şeydir. Şu an İstanbul Üniversitesi olarak kullanılan o bina, caminin simetrisine uygun yapılmamıştır. Yani havadan baktığınızda, camiyi tamamlayan değil, camiyi bozan bir unsura dönüşmüştür. Cami, malum, kıble istikametinde inşa edilir. O çarpıklığı gidermek için Mimar Turgut Cansever buraya bu ağaçların dikilmesini önermiştir.

BAŞKAN - Perdelemek için.

MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (İstanbul) - Perdelemek için. Mesela Fatih Camii'nde bahçedeki ağaçlar kesildi. Neden kesildi? Tartışılır işte, kesilsin mi, kesilmesin mi? Ben şahsen kesilmesini doğru buldum. Mimariyi daha güzel, daha etkileyici bir şekilde görebiliyorsunuz.

BAŞKAN - Bir de temellere zarar veriyor. Onu tam anlayamıyorlar.

MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (İstanbul) - O da olabilir ama o cami, öyle olmalı. O ağaçlar çıktığı zaman Büyük Fatih'in ihtişamını orada görebiliyorsunuz.

BAŞKAN - Temeldeki taşları çamura çeviriyor filizler eğer yakın ekilirse. Onun için, Fransa'da falan bu konuya çok duyarlı davranılıyor. Bizde bu, tam anlaşılamadığı için çok eleştiri alıyor ama...

MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (İstanbul) - Neyse, otopark yapalım da camilerin etrafına yapmayalım.