| Komisyon Adı | : | KAMU İKTİSADİ TEŞEBBÜSLERİ KOMİSYONU |
| Konu | : | Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğünün (ESK) 2015 ve 2016 yıllarına ait bilanço ve netice hesaplarının görüşmeleri |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 2 |
| Tarih | : | 22 .11.2018 |
KEMAL ÇELİK (Antalya) - Teşekkürler Sayın Başkanım.
Sayın Bakan Yardımcım, Sayın Genel Müdürüm, Et ve Süt Kurumunun değerli temsilcileri; hepiniz hoş geldiniz.
Öncelikle, Sayın Bakan Yardımcımın burada bulunmasından çok mutlu oldum çünkü gerçekten bu konularda çok iyi, çok uzman birisi.
Şimdi, ben daha değişik bir açıdan bakmak istiyorum. Malumunuz, Antalya turizm bölgesi. Bu yıl Antalya 13 milyona ulaştı turizmde, Türkiye de 37 milyona ulaştı. Bu sevindiğimiz bir durum. Et tüketiminde en büyük rol turizm tesislerinde Sayın Başkanım. Turizm tesisleri önceden etlerini alıyorlar, planlıyorlar, depoluyorlar, et yetişmeyince tavuğunu özel şirketlerden alıyorlar. Şirketlerin isimleri bende var ama sizden de ayrıyeten bunu istiyorum, uygunsa vermek verilebilir. Etleri buralardan alıyor otelciler, turizm tesisleri. Tabii büyük miktarda alınıyor. Zannediyorum onları da yetiştiremeyince ithalat yoluna gidiliyor. Bu gerçekten hareketle benim bazı önerilerim olacak.
Bir kere, Et ve Süt Kurumu düzenleyici, denetleyici, bir noktada da laboratuvar görevini görmesi gerekiyor. Ben daha çok buna önem veriyorum yani Et ve Süt Kurumunun etin ve sütün denetleyicisi, düzenleyicisi ve laboratuvar görevini yapan bir özellik taşıması gerekiyor.
Antalya'ya en yakın et kombinası Denizli galiba. Bunun dışında Antalya'ya yakın bir yer gözükmüyor ama Isparta, Burdur, bizim Antalya'da hayvancılık açısından çok önemli. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı var, bu kalkınma ajansını ben sürekli izliyorum, hatta toplantılarına da katılıyorum. Toplantılarına katılma nedenim de Sayın Bakan Yardımcım, Sayın Genel Müdürüm şu: Özellikle Isparta -zaten Batı Akdeniz Isparta, Burdur, Antalya- ve Burdur'un et ve süt için yani hayvancılık için bir merkez olması gerektiği konusunda öneri getiriyorum. Bu çerçevede Et ve Süt Kurumu ile Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı, Turizm Bakanlığı, Tarım Bakanlığı bir arada bir çalışma yapabilirler. Isparta veya Burdur, özellikle Burdur pilot bölge ilan edilebilir, bir. Et kombinası burada oluşturulabilir yani turizm tesislerinin et ihtiyacını karşılamak üzere. Böylece yerli eti teşvik etmiş oluruz.
İkincisi: Süt üretimi konusunda burası geliştirilebilir. Tabii, ben bu konuyu anlamıyorum ama soruyorum. Sorduğum kadarıyla bana diyorlar ki: "Çiftçilerin süt fiyatlarını biraz artırdığınız zaman ineklerini, hatta buzağılarını kesime vermezler ve sürekli hayvancılık artar. Süt fiyatları küçücük artırıldığı zaman hayvancılık üretimi artar ve bunun da çok katkısı olur." Tabii, oraya ayrıyeten bir et kombinasının kurulmasının da turizm tesislerine yönelik, dolayısıyla Türkiye'ye yönelik belki de bir sorunun çözümünde önemli bir mesabe olacağını düşünüyorum. Yani Antalya turistik tesislerinin et ihtiyacının bu bölgeden karşılanmasının Türkiye'deki et fiyatlarıyla ilgili de bir düzenleme yapabileceğini düşünüyorum. Bu konuyu ben zaten Antalya'da takip ediyorum yani hem valilik düzeyinde hem Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı düzeyinde takip etmeye çalışıyorum. Sizlerin de bu konuda bir çalışma yapmanızı da... Biz her konuda hazırız hem Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı nezdinde hem Antalya Valiliği, Isparta Valiliği, Burdur Valiliği nezdinde girişimlerde bulunabiliriz.
Yani son olarak şunu söyleyeyim ben: Bütün söylenenler elbette doğru, tabii ki yerli etimiz bizim için daha güven verici, tabii ki hayvancılığımızın gelişmesi daha çok önemli, tabii ki et ithal etmememiz daha çok önemli. Şunu da söyleyeyim: Siyasileri her zaman bürokratlar etkiler yani bürokratların projeleri hazırsa siyasiler bu projeleri uygular, öyle siyasilerden proje dayatma falan hiçbir şey olmaz. Sizin projeniz hazırsa siyasi iktidarlar her zaman bu doğru projeleri uygular. Bu bakımdan, benim bir önerim, Isparta-Burdur'u bir model olarak tavsiye ediyorum.
Teşekkür ederim.