KOMİSYON KONUŞMASI

MEHMET ŞANDIR (Mersin) - Çok teşekkür ederim Sayın Başkanım, yeni salonunuz da hayırlı olsun.

BAŞKAN - Sağ olun, var olun.

MEHMET ŞANDIR (Mersin) - Dönemin sonuna denk geldi ama güzel bir mekân olmuş.

FARUK BAL (Konya) - Yeni dönemde inşallah burada Sayın Başkan sizinle birlikte oluruz.

BAŞKAN - Kabul olmayacak duadır o.

FARUK BAL (Konya) - Hatırlı kadroda başka yere tayininiz mümkün değil.

BAŞKAN - Hayırlısı olsun.

Buyurun.

MEHMET ŞANDIR (Mersin) - Değerli arkadaşlar, ben de saygılar sunuyorum.

Milliyetçi Hareket Partisinin görüşlerini Sayın Bal ve Sayın Korkmaz ifade ettiler, onlara ilaveten ben de birkaç cümle bir şey söylemek isterim.

Gerçekten bu kanun teklifini hazırlayanların iyi niyetinden şüphem yok. İyi niyetli, samimiyetle hazırlanmış bir kanun teklifi. 2014'ün 8'inci ayının 14'ünde hazırlanmış, 18'inde kayda alınmış. O günden bu yana Anayasa Komisyonu bugün gündeme alıyor. Ama tarihlere şöyle bir bakarsak, işin olabilirliği çok mümkün gözükmüyor. Çok önemli, bana göre de önemli ve değerli, Milliyetçi Hareket Partisi olarak bir devlet armamızın olmasını, dünü yarına bağlayacak bizim bir ortak bir sembolümüzün olmasını biz çok önemseriz, çok değerli buluruz ve böyle düşünülmüş olmasına da çok teşekkür ediyoruz. Birtakım anlamlar, endişeler, tereddütler yüklense de yine de önemli buluyoruz. Köklerimize dönüşün veya millî değerlerimize sahip çıkmanın böyle son günlerde örneklerini görmüş olmak da Milliyetçi Hareket Partisini sevindirir. Başka anlamlar yüklenmek istenilse de sonuç itibarıyla tarihin, Türk milletinin hatırlanmış olmasını çok önemli buluyoruz. Bu kanun da o anlamda bir şey ancak önce şuna dikkat etmemiz gerekiyor: Zamanlama itibarıyla stratejik bir yanlışlık yapıyoruz. Devlet arması çok tartışmalı bir konu. Yani böyle önemli bir konuda, böyle ihtiyaç olan, çok önemli faydası olacak bir konuda yeterince tartışılmadan veya tartışmaları sonuçlandırmadan, mutabakata ulaştırmadan oluşturulacak bir arma Türkiye'ye fayda getirmeyecektir. Yani bu armayı gelecek iktidarın değiştirme ihtimali veya daha sonra tartışılma ihtimali göz önüne alınarak uzun süreli bir tartışma, siyaset ötesi, siyasi partiler ötesi ilgilileri tarafından ilim adamları, sanat adamları tarafından yapılacak araştırmalar, tartışmalarla ve herkesin özümseyeceği, benimseyeceği bir armaya dönüştürülmesi için uzun süreli bir zamana ihtiyaç var.

Şimdi, tarihleri şöyle yazdım: Bugün ayın 14'ü. Biz diyelim ki bu Komisyon çalışmalarını tamamladık, Meclis Genel Kurulunda gündeme aldık. Yani Şubatın 1'inde alabilir miyiz? Çok ihtimal görmüyorum, işte hazırlanan kanunlar var. Orada görüşüldü, kabul edildi, on beş gün süre verdiniz, partiler üye bildirdi. Yani biz bu işi, Komisyonun çalışmaya başlamasını Şubatın sonuna yakın ancak en iyi şartlarda realize ederiz. Kaldı ki bir parti diyelim ki varsayalım komisyon üyesi vermedi. E, arma baştan zaten sıkıntıya düştü. Şimdi, Türk devletlerinin, Türk devletinin armasını yapacağız, Türkiye'nin değil, Türk devletinin. "Türkiye devleti" de deseniz, bu devletin armasını yapacaksınız. Şimdi, kendilerini farklı gören ve bir şey geliştirmeye çalışan birtakım gruplar, terörün desteğinde devlet kurmaya veya işte özerklik almaya çalışan gruplar, Türk devletlerinin dününü yarına bağlayacak bir sembolü kabul edecekler mi? Etmeme ihtimalleri, üye vermediler... O zaman oluşturacağınız arma tartışılır bir hâle gelecek, bir ortak payda olmayacak, yeni bir tartışma başlatacağız. İşte "Yeni bir gündem belirleme." diyor Sayın Korkmaz doğru. Bunun çok örneklerini geçmiş günlerde gördük. Yani iktidarın, Hükûmetin böyle algı operasyonlarında kullandığı bir metottur, gündem, suni gündem belirleme gibi. Yine aynı şeye kurban edilmeyecek kadar değerli bir konu devlet arması. 1927'de bir teşebbüs etmişiz akim kalmış. E, şimdi ondan nereden baksak doksan yıl sonra yeniden teşebbüs ediyoruz yine akim kalacak; ihtimal o. Ben onun için teklif ediyorum, geliniz bu kanun görüşmelerini erteleyelim. Yani akim kalacağına saklı kalsın, önümüzdeki dönem gelen arkadaşlarımız, geldiğimiz takdirde biz de sahiplenelim. Arkadaşımızın, Nevzat Bey'in söylediği çok haklı, bunu siyasi partiler olarak veya tüm milletvekilleri olarak ortak verelim. Bu bir ihtiyaç, devlet arması bir ihtiyaç. Türkiye'ye de yakışır. O sebeple işin pratiğine, olabilirliğine baktığımızda gerçekleşmesi çok zor görülen bir kanun teklifi. Değerli, önemli, gerekli, iyi niyetli bir kanun teklifinin yine tarihte yaşadığı o akıbeti yaşamaması için bu kanunun görüşmesini bana göre, teklif sahiplerinin takdirine de sunuyorum tabii, geri çekmeleri gerekir.

Biz armaya karşı değiliz, devletin bir arması olmalı ama ne kadar sıkıştırırsanız sıkıştırınız Meclisin bu trafiğinde bu kanunun çıkabilmesi veya kabul edilebilir bir arma için yeterli tartışma zamanının, mutabakat zamanının kazanılabilmesi mümkün görülmemektedir. O sebeple takdirlerinize, değerlendirmenize sunarım. Yani böyle güzel bir konu; arkadaşlar düşünmüşler, kendilerini tebrik ediyorum, teşekkür ediyorum ama öyle bir zaman aralığında gündeme alınıyor ki -bir anlam yüklemiyorum, bir kasıt aramıyorum- olabilirlilik noktası gözükmüyor Sayın Başkan. Onun için teklifim şu: Teklif sahipleri tarafından bu teklifin geri alınması veya Komisyonun bu görüşmeleri ertelemesini, bu işe başlanılmamış olmasını daha hayırlı görüyorum doğrusu. Ama eğer devam edilecekse mutabakatı sağlamak noktasında özel birtakım tedbirler geliştirmemiz lazım. Bugün bu Komisyona bir siyasi partinin temsilcileri gelmediler. Gelmeyişleri hiç öyle tesadüfi olmaz.

BAŞKAN - Genelde gelmiyorlar zaten. Ben eski toplantıları hatırlıyorum yani HDP'den bir iki kez katılım oldu. Hiçbirine gelmediler yani, sadece bugün değil ki.

MEHMET ŞANDIR (Mersin) - Yarın Komisyona üye vermeyeceklerdir, yani Komisyona üye vermedikten sonra "Devam ederiz yolumuza." derseniz eksik kalacaktır hadise, yeterince tartışılmayacaktır. Çünkü bu konu tartışılmalı ve biz maddelerde veya işte daha sonra da teklif edeceğiz. Yani bunun bir ilim komisyonu olmalı, danışman heyeti olmalı, bir sanat danışma heyeti olmalı ve gerçekten tartışılmalı bu konu ama siyaset zemininde veya siyasetin gündeminde değil, işte ilmin gündeminde, ilim adamlarının gündeminde tartışılmalı bu konu. Onun için buna zaman yeterli değil. Bu kanun teklifinin geri çekilmesini, önümüzdeki döneme bırakılmasını, önemli bir gündem maddesi olarak Meclisin sahiplenerek bunu tekrar gündeme getirmesini teklif ediyor, teşekkür ediyorum.