KOMİSYON KONUŞMASI

ALİ AKYILDIZ (Sivas) - Teşekkür ediyorum Sayın Başkan.

Ben tekrar herkesi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum.

Sayın Bakan, Sayın Başkanım; şimdi elimde Su Ürünleri Mühendisleri Derneği Başkanının, aynı zamanda da İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı olan bir profesör hocamızın, Meriç Albay'ın bugün biraz önce bize gönderdiği görüşülmekte olan 46'ncı maddeyle ilgili bir teklifini sizlere aynen arz ediyorum. Hatta ben de beraber okuyacağım, yeni, ancak yetiştim.

"Görüşülmekte olan (1/929) esas numaralı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın 46'ncı maddesinde 46/11... -vesaire- 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ek 2'de yer alan Üretim, İşletme ve Dağıtım Aşamalarında Resmî Kontrollerden Sorumlu Meslek Mensupları Tablosu'na su ürünleri mühendisleri, balıkçılık teknolojisi mühendisleri ile su bilimleri ve mühendisliği mesleklerinin de eklenmesi gerekmektedir.

Gerekçe olarak da şunu arz ediyorum: 2010 yılında 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu yayımlandığı zaman su canlıları üretimi, işletmesi, dağıtım ve ithalatında su ürünleri mühendisleri, balıkçılık teknolojisi mühendisleri ile su bilimleri ve mühendisliği mensupları yetkilendirilmemişlerdir. Oysaki bu meslekler dört yıllık eğitimleri süresince su canlılarıyla ilgili kalite, hijyen ve hastalıkları konularında eğitim alan yegâne meslek gruplarıdır. Kalite, hijyen ve hastalık konularında yetkilendirilen veteriner hekimler bu fakültelerin dörtte 1'i kadar bile su ürünleri konularında eğitim almamaktadırlar. Avrupa Birliğinin ilgili direktiflerinde, konusunda uzman veteriner ya da su canlıları sağlığı uzmanlarını su canlıları kalitesi, hijyeni ve hastalıkları konularında yetkilendirilmişlerdir. Günümüzde bu meslekler ürettiği balığın perakende satış yerlerini denetleyememekte, nakil belgesi düzenleyememekte, ithalatında görev yapamamaktadırlar. Bu fakültelerde çalışan, balık üzerine araştırma yapan profesörler bile yeni mezun veteriner hekimin laboratuvarda bulunmaması durumunda proje yapamamaktadırlar. Su ürünleri mühendisleri, balıkçılık teknolojisi mühendisleri ile su bilimleri ve mühendisliği mensuplarının yukarıda belirtilen alanlarda yetkilendirilmesi büyük toplumsal fayda sağlayacak, genç beyinlerden uzmanlık alanlarında yararlanılacaktır. Tüketici daha sağlıklı ve hijyenik su ürünleri tüketecek, sağlıklı beslenme için en yetkin meslekler, balıkhaneler, büyük süpermarketler, su ürünleri gıda işletmeleri, yan ürünler, gümrüklerde yetkin kişiler görev yapacaklardır. Saygılarımla Komisyonuma arz ediyorum." diye sayın hocamızın gönderdiği bu paylaşımı ben de sizlere arz etmiş oluyorum. Bu konuda burada bir düzenleme yapabilirsek en azından gerçekten de bizler tüketici olarak tükettiğimiz ürünlerde daha sağlıklı, daha hijyenik şartlarda tüketim yapma imkânını elde edeceğiz diye düşünüyorum.

Teşekkür ediyorum.