KOMİSYON KONUŞMASI

ŞAHİN TİN (Denizli) - Değerli Başkanım, Değerli Hocam, çok teşekkür ederiz sunumunuz için. Aslında, tabii, çok geniş bir perspektiften baktınız ve Anadolu'da yetişen birçok yöresel üzüm çeşidinin de burada tanıtımını da yapmış oldunuz.

Birçok bölgede de yapılıyor, "sofralık üzüm" dediğimiz çeşitler. Tabii, bizim burada -biraz önce sizin de sunumunuzda belirttiğiniz gibi- esas, profesyonel üretim yapılan bölgelerimiz, işte, Manisa, Denizli, İzmir, o yörelerde, bu bölgelerde Thompson cinsi veya bizim deyimimizle "Sultaniye" dediğimiz üzüm çeşidinin ihracata dönük bir üretim şekli var ve kurutularak satılıyor. Burada sanırım Türkiye'deki en büyük sorunlardan bir tanesi; dünyanın en büyük kuru üzüm satıcısı olmamız önemli bir konu ama buradaki elde ettiğimiz katma değer ve gelirin oranının Türkiye'deki çiftçilerimize yansımasının ne olduğunun görülmesi ve araştırılması ve buna bir çözüm bulunması. Bizim buna bir taraftan çözüm üretmemiz gerekiyor -taze üzümün nasıl ihracat yapılıp döviz olarak girdinin sağlanması- ama bir de önemli olan, bizim "damak tadı" dediğimiz, yöresel bazda ürettiğimiz çok güzel üzüm çeşitlerimiz var. Bunlar acaba yurt dışında satılabilir mi? Bunlardan acaba ürün elde ettiğimizde, işte, pekmezdir, peksimettir, tarhana gibi -bahsettiniz- bunları yapıp dışarıya satabilir miyiz? Bunların da üzerinde durup ona göre bir değerlendirme ve çalışma yapmakta fayda olduğunu düşünüyorum.

Teşekkür ederiz Başkanım.