| Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
| Konu | : | Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı (1/884) |
| Dönemi | : | 26 |
| Yasama Yılı | : | 3 |
| Tarih | : | 12 .10.2017 |
AYKUT ERDOĞDU (İstanbul) - Sayın Başkan, kısa konuşuyorum zaten elimden geldiğince.
Yanlış kavramları bir düzeltelim. Şimdi, iki kavram vardır; şeffaflık, kamu şeffaf olmalı. Mesela, biz ne soruyorsak... Mesela, kamusal şirkette, TELEKOM'da ticari sır oluyor bu, değil mi? Ne soruyorsak. Üstelik biz oranın hissedarıyız ve son derece stratejik bir şirket. Sadece o sır olmuyor, kamu ihalelerini soruyoruz, cevap alamıyoruz, bu da sır. Şeffaf olması gereken kamu ama özel hayatın gizliliği ve ticari sır; öbür tarafın sır olması gerekiyor. Şimdi siz bunun tam tersini yapıyorsunuz yani burada milletvekillerine hiçbir bilgi verilmiyor, ne sorsak ticari sır, devlet sırrı, bilmem ne, buraya geliyorlar, şirketleri zorla... Bir de bakın, bir istatistik incelemeden bahsetmiyor. Muhasebe denetim kurullarına göre, uluslararası standartlara göre neredeyse bir mali inceleme yapılmasından bahsediyor. Yani, hiç konuşmayabilirim de, bu düzenlemeyi geçirebilirsiniz ama piyasadaki etkileri bunların... Bir fişleme olacaktır, elimizden geldiğince bunu engelleyerek, bunu düzelterek Türkiye'ye hizmet etmeye çalışıyoruz. Bu anlamda gereksiz bir vakit kaybı olarak konuşmuyoruz.
Kurallı serbest piyasada bu işler olmaz arkadaşlar. "Sen döviz al, sen döviz sat; almadıysan hainsin, satmadıysan hainsin, FETÖ'cüsün." Bunlar olmaz. Bunlar olmaya başladığında işte orada devlet müdahalesi ve herhangi bir disiplinle, mesela sosyalist disiplinle falan filan değil, bildiğiniz suç devletine dönüşmeye başlarız ki bu da yanlış olur, bunu engellemeye çalışıyorum.
Teşekkür ederim.