| Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
| Konu | : | Görüşülen kanun tasarısının bir maddesiyle ilgili muhalefetin Anayasa'ya aykırılık iddasına ilişkin bir işlem yapılmadığı hakkında görüşmeler |
| Dönemi | : | 26 |
| Yasama Yılı | : | 1 |
| Tarih | : | 11 .08.2016 |
MALİYE BAKANI NACİ AĞBAL (Bayburt) - Sayın Başkanım, değerli vekillerim; öncelikle Sayın Bakanımızın ifade ettiği hususlar, son derece önemli konular. Burada bir yasama faaliyeti yapıyoruz, bu yasama faaliyeti içerisinde muhalefetin getirilen maddeler konusunda tam bir bilgiye sahip olması, iktidar partisi olarak veya Hükûmet olarak bizlerin kendilerini her bakımdan bilgilendirmesi ve tartışmanın da bu bilgiler altında yapılması yasama faaliyetinin olmazsa olmazı. O açıdan, bize düşen ne görev ve sorumluluk varsa bunu sonuna kadar yaparız.
Yine, maddelerin görüşülmesi sırasında ifade edilen birtakım kaygılar olduğunda da şu ana kadar o kaygıları giderecek şöyle bir yaklaşım benimsedik: Hani eleştiri veya görüş ve öneri ifade etmek kadar bunu giderecek önerileri geliştirmek de önemli. Dolayısıyla, burada zaman zaman biz görüş ve öneri geliştirdik, zaman zaman da muhalefet partisinden milletvekillerimizin -kendilerine çok teşekkür ediyorum- geliştirdikleri önerilere biz de olumlu baktık ve birlikte bu düzeltmeleri yaptık. Demin Sağlık Bakanlığının denetimiyle ilgili Sayın Bakanın ifade ettiği konu eğer uygun görülürse bana göre doğru bir talep. Eğer Sağlık Bakanlığı denetimi bir başka özel kuruluşa yaptıracaksa bu özel kuruluşun sorumluluğu ile denetimin sınırlarına ilişkin esası belirleyen birkaç cümleyi birlikte yazabiliriz. Buradan bence Sağlık Bakanlığının da "İlla da yazmayalım." diyeceğini de sanmıyorum. O açıdan yani gerekiyorsa maddeye geri dönelim. Orada bunu yapmak mümkün. Maliye Bakanlığı olarak yıllardır bu konuda tecrübe sahibi bir Bakanlığız, aşağı yukarı oraya nasıl bir düzenleme yaparsak kaygıları gidereceğimizi biliyoruz.
İkinci olarak, Türkiye varlık fonuyla ilgili kanunun, daha doğrusu torba yasa içerisindeki hükümleri tasarıdan birlikte çıkardık. Çıkarırken de mutabakatımız gereğince ayrı bir kanun teklifi yapalım, kanun teklifi Meclise geldikten sonra da Sayın Bakanın ifade ettiği kuruluşların teknik katkılarıyla daha da geliştirelim. Prensip olarak böyle bir varlık fonunun Türkiye'ye kazandırılmasını önemsiyoruz, bu konuda bir mutabakat var ama bunun içindeki tereddüt oluşturan konuları da dolduralım dendi. Dün bir programım olduğu için maalesef o toplantıya katılamadım, sonra arkadaşlardan bilgi aldım. Ben de kendilerine ifade ettim, bizim baştan itibaren vardığımız mutabakat burada kanun metni içerisinde düzenlenmesi gereken ilave hususları tespit edecek teknik arkadaşlar, bu konularla ilgili hazırlıklarını yapacaklar, sonra tekrar bir araya geleceğiz, arkadaşların yaptıkları teknik hazırlıkları birlikte göreceğiz. Bugün saat beşte -Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanımızla dün akşam görüştüğümüzde- tam da bu minvalde bir toplantıyı beraber yapmayı planlıyoruz, onu Komisyon Başkanımız geldiğinde de sizlerle paylaşırlar. Dolayısıyla, Türkiye varlık fonuyla ilgili vardığımız mutabakatta, mutabakatın içeriğinde herhangi bir değişim söz konusu değil. Bunun yasalaşması konusunda mutabakatımız var ama eksikliklerinin giderilmesi konusunda da hep beraber siyaset olarak ilgili kurum temsilcilerine söylediğimiz çok net bir talimat var: Mutlaka ve mutlaka çalışmalarınızı yapın getirin. Onun için Sayın Bakanım, yani anlayışımızda herhangi bir farklılık yok. Yapıcı, uzlaşıcı, kanun yapma sürecinde yasama faaliyetinin kalitesini artıracak her türlü iş birliği ve katkıyı beraber yaparız inşallah. Beşte inşallah bir araya geleceğiz. O toplantıda benim de bazı değerlendirmelerim var yasanın daha da iyileşmesi noktasında, onların beraber üzerinden geçeceğiz. Onun için şeye gerek yok yani bir anda ümitleri yitirmeyelim, ümitleri artıracak bir çerçeve içerisinde olalım diyorum.
Teşekkür ediyorum.