| Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
| Konu | : | Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Teklifi(2/1310) |
| Dönemi | : | 26 |
| Yasama Yılı | : | 1 |
| Tarih | : | 27 .07.2016 |
MALİYE BAKANI NACİ AĞBAL (Bayburt) - Yok, yok şöyle: Vergi türleri itibarıyla rakamlar... Şey yani, çok farklı. Mesela, tutar olarak ilk gelen... Birazdan hazırlanınca ben size vereceğim onu. Fakat şeyle ilgili şuna da çok açık ve net bir cevap vereyim. Bir süredir vergi alacaklarının yapılandırılması konusunda geniş toplum kesimleri tarafından, sivil toplum örgütleri tarafından bir talep bize de geliyordu, hepimize geliyordu. Hatta Sayın Başbakanımızın bayram öncesi de -hatırlarsanız- daha önce, 2014 yılında yapılan Yeniden Yapılandırma Kanunu'nu ihya edeceğimiz şeklinde bir açıklaması olmuştu. Fakat o dönemde yaptığımız çalışmada bu 15 Temmuzdaki hadiseden önce aslında böyle bir ihya yapmak yerine daha önceden de çalışmalarına başladığımız geniş kapsamlı bir yeniden yapılandırmanın daha doğru olacağı konusunda Sayın Başbakanımızın talimatları oldu. Hızlı bir şekilde çalışmaları tamamladık yani 15 Temmuzdan önce de çalışmalar zaten tamamdı, kapsam böyleydi. Yani verilen kanun teklifiyle ilgili Sayın Başkanımızın organize ettiği, beraber çalıştığımız metin bu metindi.
Ekonomiyle ilgili olarak bakacak olursak 15 Temmuzdaki darbe girişiminin yapıldığı günün sabahında ben bütçe sonuçlarını açıkladım, altı aylık bütçemiz 1 milyar lira fazla verdi. Aynı hafta içerisinde istihdam verileri açıklandı, işsizliği aşağı veriyor. Yine, enflasyon, özellikle çekirdek enflasyonda son dönemde aşağı yönlü trend var. Ekonomimiz istihdam üretiyor yani ekonomide her şey mükemmeldir demiyorum ama ekonomimizin şartlarının işlediğini gösteren olumlu göstergeler peş peşe geliyor. 15 Temmuzda ortaya çıkan hadise Türkiye ekonomisindeki bu olumlu gidişatı herhangi bir şekilde ortadan kaldıracak, siyasi veya ekonomik belirsizliklere neden olacak bir hadise değil. Ekonomimiz de, devletimiz de, kurumlarımız da güçlü. Burada aslında bu darbe girişiminden toplumun o kadar kazanımları oldu ki. Siyasal partilerimizin -bakın burada hep beraberiz- darbe girişimi karşısında gösterdiği tutum, darbe sonrası izlenecek yol haritasının bütün partilerimizle müşterek oluşturulması, tam bir anlayış birliği, devletin, milletin birliğine, beraberliğine olan ortak inancın temin edilmiş olması- Anayasa değişikliği, bakın, uzun zamandır Anayasa değişikliği konusunu görüşüyorduk- Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında yapılan toplantıda çok yapıcı ve ortak bir anlayışla Anayasa değişikliğinin gündeme gelmesi. Yani bütün bunlarda -herhangi bir şekilde asla Allah bir daha böyle bir şey göstermesin- dışarıdaki veya içerideki birtakım beklentilerin tersine siyasette de, ekonomide de, devlet yönetiminde de güçlü bir yürüyüş var, kararlılık var. Bunu muhalefet partileri de, hepimiz, hep beraber yapıyoruz. Bu ülke bizim ülkemiz. Beraber bu gayreti inşallah göstereceğiz. Bu yeniden yapılandırma düzenlenmesi de inanın vatandaş için hoş bir kolaylık. Milletin beklediği bir talebin karşılanması oldu. İnşallah, hep beraber bunu Meclisten süratle geçirerek vatandaşımızın bu talebini karşılamış olacağız.
BAŞKAN - Teşekkür ediyoruz Sayın Bakanım.
Sayın Paylan...
GARO PAYLAN (İstanbul) - Bir kez daha sorayım çünkü bu maddeyi ilgilendiriyor.
Sayın Bakan, bu düzgün ödeme yapanlara dönük bir ödül sistemini bu maddede mi görüşmemiz gerekiyor? Çünkü madde geçecek, burada yalnızca düzenleme var. Yani düşündünüz mü bir şey? Bir siyasi irade koyacak mısınız bu anlamda?
MALİYE BAKANI NACİ AĞBAL (Bayburt) - Ben şöyle bir siyasi irade koyuyorum.
GARO PAYLAN (İstanbul) - Yani bu net mi? Yani "Yapmayacağız." mı yoksa "Yapabiliriz." mi diyorsunuz? Çalışalım üzerinde.
MALİYE BAKANI NACİ AĞBAL (Bayburt) - Yok, şöyle: Ben Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilimiz sorunca dün şu cevabı vermiştim. Bu konuyla ilgili olmak üzere bir paketin içinden değil, vergi mükelleflerinin haklarını güçlendiren, vergi mükelleflerine kolaylık getiren bir çalışma yapıyoruz şu anda. Hem vergi alacaklarının tahsili ve özellikle de bu tür yeniden yapılandırma kanunlarına ihtiyaç duyulmasını ortadan kaldıracak bir yapısal değişiklik üzerine çalışıyoruz. Vergi mükelleflerinin haklarını artıracak bir paketimiz var. Dün de açıkladım, bu da önemli bir düzenleme, gönüllü vergi yönüne teşvik eden bir düzenleme. Arkadaşlar bunun senaryo analizini yapıyor. Uygun görürseniz, bu paketin içinde değilse bile Maliye Bakanı olarak yapacağımız diğer paketin içerisinde bu konuyu size getireceğimi söyleyebilirim.
GARO PAYLAN (İstanbul) - Ne zaman?
MALİYE BAKANI NACİ AĞBAL (Bayburt) - En yakın zamanda yani aylar sonra demiyorum çünkü şöyle: Yani biz vergi mükelleflerinin haklarını artıracak, kolaylaştıracak düzenlemeleri yaptıkça ben inanıyorum ki vergiye gönüllülük artacak. İnşallah, onu da en yakın zamanda getireceğiz. Bunu net söylüyorum ama herhangi bir şekilde buradan kurtarmak için söylemiyorum. O paketin bir parçası olacak.