KOMİSYON KONUŞMASI

SİBEL ÖZDEMİR (İstanbul) - Teşekkür ederim Başkanım.

Ben izninizle birkaç konuda ekleme yapacağım. Öğlenki oturumda da hocam tartışmıştık. Ben vakıf üniversitesinde görev yapan bir akademisyen olarak gerçekten bu üniversitelerin kuruluş süreçleri, denetimleri, vizyonları, misyonları gerçekten çok tartışılmalı. Ki burada da ortaya çıkıyor zaten, bu üniversitelerimizin yarısı neredeyse vakıf yükseköğretim kurumları, hatta bugün de kanunun içine çektiğimiz çok sayıda vakıf üniversitesi. Denetimleri konusunda çok ciddi sorunlar var ve bu üniversitelerdeki öğrencilerin haklarıyla ilgili düzenlemeyi bugün yapıyoruz biz. Bugün neredeyse birçok vakıf üniversitesi kuracaktık ama bunların akıbeti meçhuldü yani bugün belki saatler içerisinde hazırlanmış bir düzenleme bu. Çok acil hazırlanmış, çok daha ciddi düşünülmesi gerekiyor. Buradaki öğrencilerin hangi kurumlara gideceği, nasıl... Çünkü bu ekstrem bir durum söylediğiniz gibi, kuruluş kanununun ortadan kalkması durumu ama ben görüyorum ki kısa vadede vakıf üniversitelerimiz, birçok vakıf üniversitesi, yükseköğretim kurumu bu sorunla karşılaşacak Hocam, ciddi sorunlar var birçoğunda ve ben üniversitede bizzat bu denetim sürecinde bulundum ve nasıl denetimler yapıldığını biliyorum, çok büyük sıkıntılar var. Bunlar -belki son dönemde yeni YÖK Başkanı biraz daha bu konularda daha hassas gibi görünüyor, kendisiyle de görüşmüştüm ama- gerçekten çok ciddi sorun. Belki bu kadar acil bir kanun değil ama üniversitelerin kanunuyla ilgili daha ayrıntılı bir düzenleme yapılabilir diye düşünüyorum.

Ayrıca üniversitedeki öğrenciler nasıl tercih edecekler, nerelere yerleştirilecekler, nasıl bir düzenleme olacak, bunun da ayrıntılı belirtilmesi gerekiyor.

Ayrıca vakıf üniversitesinde çalışan öğretim üyelerinin, çalışanların da özlük haklarının yine dikkatlice... Çünkü onları yine kendi hâllerine bırakacağız öğrencilere bir nevi koruma sağlarken. Bunun da dikkatli incelenmesini öneriyorum ama vakıf üniversiteleri konusunun dikkatlice masaya yatırılması çok önemli bu dönem.