| Konu: | İYİ Parti Grubu önerisi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 4 |
| Birleşim: | 43 |
| Tarih: | 28.01.2021 |
AK PARTİ GRUBU ADINA SELAHATTİN MİNSOLMAZ (Kırklareli) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; süt üreticileri sektöründe yaşanan sorunların tespit edilmesi, sorunların çözümü için uygulanabilir politikaların üretilmesi ve üreticilerin mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla İYİ PARTİ Grubunun vermiş olduğu Meclis araştırması açılması önerisi üzerine AK PARİT Grubu adına söz almış bulunuyorum. Yüce heyetinizi ve aziz milletimizi saygıyla selamlıyorum.
Değerli milletvekilleri, içinde bulunduğumuz pandemi süreci bir kez daha göstermiştir ki tarımsal üretim ve gıda, insanoğlu için vazgeçilmez en önemli değerlerden bir tanesidir. Bu süreçte üretici dostu politikalarımızla üreticimizi korurken, bir yandan da tüketicimizi korumaya, üretim ve tedarik zincirinde hiçbir aksamaya mahal vermemeye büyük önem gösterdik; hamdolsun bunda da başarılı olduk.
Değerli milletvekilleri, son on sekiz yılda hayvancılığa verdiğimiz desteklerle büyükbaş hayvan varlığımız yüzde 81, küçükbaş hayvan varlığımız ise yüzde 72 artmıştır. Yani bu kürsüde söylendiği gibi, küçükbaş hayvan ve büyükbaş hayvan üretiminde bir gerileme söz konusu değildir; buna bağlı olarak da süt üretimimiz ise yüzde 173'lük bir artışla 23 milyon tona ulaşmıştır.
Süt üreticilerimizin gelirlerinin artırılması, üretimlerinin sürdürülebilirliğinin sağlanması ve korunması amacıyla çiğ süt desteği ödemeleri 2020 yılında 1,6 milyar lira olarak gerçekleşmiştir. 2020'nin ilk altı aylık döneminde destek dâhil ortalama parite 1,44 olarak gerçekleşmiş, yaşanan maliyet artışlarına rağmen 2020 yılının destek dâhil çiğ süt yem paritesi ortalama 1,36 seviyelerinde gerçekleşmiştir. Üreticilerimizin süt üretim maliyetlerinde yaşanan artışlardan etkilenmemesi -doğrudur, yem fiyatlarında ciddi artışlar olmuştur- bunların önlenmesi amacıyla temmuz-eylül döneminde çiğ süt desteği 40 kuruşa çıkarılmış ve ilk iki ayın ödeme desteği yapılmıştır. Ekim, kasım, aralık aylarına ait çiğ süt desteği ise 30 kuruş olarak belirlenmiştir. Ulusal Süt Konseyinin 11 Aralık 2020 tarihindeki toplantısında 2021 Ocak-Nisan ayları için çiğ süt fiyatı litrede 2,80 lira olarak belirlenmiştir. Tarım ve Orman Bakanlığının aynı dönemde çiğ süt desteği 30 kuruş olarak uygulanacaktır. Bu sayede, paritenin 1,30'un üzerinde kalması yine sağlanmış olacaktır.
Süt üreticilerimiz, Tarım ve Orman Bakanlığımız, tabii ki birliklerimiz; koyun keçi birlikleri, damızlık sığır yetiştiricileri birlikleri, süt üreticileri birlikleri, ziraat odalarımız ve yereldeki tarım teşkilatımızla birlikte koordineli bir şekilde süt üretiminin artırılması ve kalitenin de artırılması yönünde önemli çalışmalar yapmaktadır.
Benim ilim Kırklareli beyaz peynir üretiminde ve süt üretiminde önemli merkezlerden bir tanesi, boğazlardan ve Marmara Denizi'nden kaynaklanan bir avantajıyla da hayvan hastalıklarından ari bölgelerden bir tanesi.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
SELAHATTİN MİNSOLMAZ (Devamla) - Sayın Başkanım...
BAŞKAN - Buyurun lütfen.
SELAHATTİN MİNSOLMAZ (Devamla) - Hem Tarım ve Orman Bakanlığımızın hem süt üreticilerimizin hem de tabii ki üretilen sütün işlendiği süt sanayicilerinin destekleriyle, birlik ve odalarımızın destekleriyle süt üretiminin artırılması, kalitenin artırılması, üreticilerimizin üretimlerinin devamlılığının sağlanması ve bu sektörden ekmek yiyen, ailesinin, çoluk çocuğunun rızkını çıkaran tüm üreticilerimizin sürdürülebilir bir üretim sağlaması temel hedeflerimizden bir tanesidir. Bu çalışmalar sayesinde, Türkiye 2002 yılında 3,7 milyar dolar bir tarımsal ihracat yaparken, hamdolsun, 2019 yılında bu rakam 18 milyar dolara çıkmış yani 5 kat artmıştır. Rakamlar, bu konuda, birçok konuda olduğu gibi çok ciddi başarılara imza atıldığını göstermektedir. İnşallah daha iyilerini yapmak amacıyla çalışmalarımız devam etmektedir.
Hükûmetimizin üreticisinden tüketicisine her alanda vatandaşın yanında olmaya devam ettiğini belirterek yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)