GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Türkiye Çevre Ajansının Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi münasebetiyle
Yasama Yılı:4
Birleşim:37
Tarih:23.12.2020

ERDAL AYDEMİR (Bingöl) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; şu anda huzurda bulunan bütün partilere mensup olan bütün milletvekillerini saygıyla selamlıyorum.

Arkadaşlar, dün itibarıyla, bir milletvekilimize, Kadıköy meydanında, bir basın açıklaması yapmak için, sadece basın açıklaması yapmak için orada bulunan Musa Piroğlu Vekilimize yönelik yapılan saldırı, tartaklama, kabul edilir bir durum değildir.

Öncelikle, siyasi kimliklerimizi bir tarafa bırakarak, parti aidiyetlerimizi bir tarafa bırakarak olayı değerlendirdiğimizde, olay yasama Meclisine yani meşruluğunu tamamen halkın iradesinden alan, AKP'siyle, CHP'siyle, HDP'siyle, MHP'siyle, İYİ PARTİ'siyle hepimize, bu yüce Meclisin tüzel kişiliğine yapılmış bir saldırıdır arkadaşlar. Yapılan bu saldırıyı AKP vekilleri kabul eder mi arkadaşlar? Bakın, orada yerde olan, tartaklanan, ayaklar altında olan milletvekili bu yasama Meclisinin bir üyesi. Musa Piroğlu'na yapılan, Musa Piroğlu'nun şahsında, yasama Meclisini temsil eden Sayın Mustafa Şentop ve bütün yasama Meclisi vekillerine yapılmıştır. Bundan dolayı derhâl, ivedi bir şekilde bu olayın sorumluları hakkında idari ve hukuki işlem başlatılmalıdır.

Arkadaşlar, özellikle koalisyon Hükûmetinin küçük ortağının, son bir haftadan beridir partimiz HDP'ye yönelik, kapatılmasıyla ilgili ve tabiri caizse bir soykırıma tabi tutulmasıyla ilgili çağrıları söz konusu. Arkadaşlar, bundan tam altı yıl önce, 2014 yılında, koalisyonun küçük ortağı MHP'nin Genel Başkanı Devlet Bahçeli Bey, 17-25 Aralığı rüşvetle, yolsuzlukla, hırsızlıkla mücadele haftası ilan etti. Biz beklerdik ki bu 17-25 Aralığında geçen dokuz günlük süre zarfında MHP'li vekiller, teşkilatlarıyla ve mensuplarıyla birlikte, Sayın Devlet Bahçeli'nin dediği gibi, bu süreç içerisinde, dokuz günlük bu süre içerisinde, yaşanan hırsızlıkların, yolsuzlukların ve de rüşvetin üzerine cesaretle gitsinler; cesaretle gideceklerini beyan etmişlerdi. Şimdi soruyoruz: Siz bu cesaretinizi kaybettiniz mi? (MHP sıralarından gürültüler)

ERKAN AKÇAY (Manisa) - Oraya konuş, oraya!

ERDAL AYDEMİR (Devamla) - İşte, eğer kaybettiyseniz kapatılmasını istediğiniz HDP cesarettir; HDP, cesaretin ta kendisidir.

Yine aynı tarihlerde MHP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan, cumhuriyet tarihinin en büyük yolsuzluğu olarak, 17-25 Aralık arasında yaşanan soygun, talan, hırsızlık, rüşvet iddialarını cumhuriyet tarihinin en büyük soygunu olarak niteledi ve bu tarihler arasında Türkiye'nin dokuz ayrı yerinde hırsızlığı, rüşveti deşifre edeceklerini, bu olayın takipçisi olacaklarını söylerken cumhuriyet savcılarını da göreve davet etti. Evet... Ve aynen şunu dedi arkadaşlar: "Nefesimiz, bu soygunu yapanların ensesinde olacaktır." Siz acaba nefesinizi yitirdiniz mi? İşte, o nefesin de savunucusu HDP'dir. Evet, arkadaşlar, işte, kapatılmasını istediğiniz partimiz HDP Türkiye'dir, Türkiye halklarıdır. HDP en başta Türk'tür, HDP Kürt'tür, HDP Ermeni'dir, HDP Arap'tır, HDP Boşnak'tır, HDP Laz'dır, HDP Türkiye halklarının tümüdür; HDP Müslüman'dır, HDP Hristiyan'dır, HDP Alevi'dir, HDP Sünni'dir, HDP Yezidi'dir, HDP Süryani'dir.

METİN GÜNDOĞDU (Ordu) - Çorba oldu, çorba.

ERDAL AYDEMİR (Devamla) - HDP kadındır, HDP gençliktir, HDP doğadır, HDP doğada akan ırmaktır şarıl şarıl.

METİN GÜNDOĞDU (Ordu) - Sen çorba yaptın.

ERDAL AYDEMİR (Devamla) - İşte, hiç kimsenin gücü HDP'yi kapatmaya yetmez.

(AK PARTİ sıralarından gürültüler)

BAŞKAN - Arkadaşlar, lütfen...

ERDAL AYDEMİR (Devamla) - Çünkü HDP mücadele edenlerin partisidir, HDP direnenlerin partisidir. İşte, diyoruz ki mücadele edenler, direnenler özgürleşir...

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

ERDAL AYDEMİR (Devamla) - ...özgürleşen insanlar güzelleşir, güzelleşen insanlar sevgili...

BAŞKAN - Teşekkür ediyorum Sayın Aydemir.

ERDAL AYDEMİR (Devamla) - HDP bütün bunların bileşkesidir.

Saygıyla selamlıyorum. (HDP sıralarından alkışlar)