| Konu: | (10/3200, 3361, 3362, 3364, 3365) No.lu Depreme Karşı Alınabilecek Önlemlerin ve Depremlerin Zararlarının En Aza İndirilmesi İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Bir Meclis Araştırması Açılmasına İlişkin Önergelerin Ön Görüşmeleri münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 4 |
| Birleşim: | 11 |
| Tarih: | 03.11.2020 |
AK PARTİ GRUBU ADINA AHMET ÇAKIR (Malatya) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; AK PARTİ Grubu adına söz almış bulunuyorum. Öncelikle, İzmir'de depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diliyorum ve tüm İzmir halkının başı sağ olsun diyorum.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Türkiye'nin kökleşmiş ve onlarca yıl göz ardı edilmiş birçok sorunu bulunuyor. Bu sorunlardan biri de maalesef depreme dayanıksız yapı stoklarının oluşması konusu idi. AK PARTİ olarak iktidara geldiğimiz günden itibaren deprem konusunda birçok adım attık. Bunları, tabii, aslında birkaç başlık altında görmek lazım: Birincisi, risk oluşturan depreme dayanıksız yapıların dönüştürülmesi, özellikle 2000 yılı öncesinde yapılmış depreme dayanıksız yapıların, kentsel dönüşüm gibi, yerel yönetimlerin ve Bakanlığımızın çalışmalarıyla yapılan dönüşüm çalışmaları. Bir diğeri de, tabii, bunun yanında yeni yapılan, yapılmakta olan binaların da sağlıklı ve depreme uygun hâlde yapılmasını düzenleyen yasal düzenlemelerle birlikte bunlarla oluşturulan kontrol mekanizmaları. Tabii, bir diğer önemli husus da, şu an yaşamış olduğumuz İzmir depreminde de, kısa dönem içerisinde şehrimizde meydana gelen depremde de afet sırasında, deprem anında ve deprem sonrasında yapılan çalışmalar ve orada oluşturulan koordinasyonlar; başta AFAD olmak üzere kurulan kurumlarımız, yapılan organizasyon ve iş birliğiyle bunun başarısına da zaten hep birlikte şahit oluyoruz.
TOKİ ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın yapmış olduğu, riskli yapıların dönüştürülmesine yönelik çalışmaları, zaten rakamsal olarak, daha önce Değerli Başkanlarım da sizlere ifade ettiler. Tabii, şu anda 1 milyona yakın konutun yapılması... Bunu, gerçekten, dünyada bu alanda başarıyla en çok konut üreten bir kurum olarak da, bir dönüşüm olarak da söyleyebiliriz. Sadece son iki yıla baktığımız zaman, 80 bin konutun teslim edildiğini, şu an için de 446 şantiyede 46 milyarlık yatırımla 111 bin konutun yapımının devam ettiğini de belirtmek istiyorum.
Değerli milletvekilleri, 24 Ocakta Malatya ve Elâzığ'da büyük bir deprem yaşadık, merkez üssü -daha çok etkilenen- Elâzığ ama Malatya ilimizde Battalgazi, Kale, Doğanyol ve Pütürge ilçelerimizde de çok büyük oranda hasar ve can kaybına sebebiyet verdi.
Tabii, burada bizler, deprem öncesinde yapılması gerekenleri... Zaten şehrimizde kentsel dönüşüm, küçük salınımlı depremlere dayanıksız yapıların dönüştürülmesi konularında TOKİ, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile belediyelerimizin yürütmüş olduğu çalışmalar var. Jeolojik etütlerinin 2016 yılında tamamlanarak imar planlarının buna göre yapılması, yapıların planlarının, statiklerinin buna göre oluşturulması konusunda yerel belediyelerimiz, Büyükşehrimiz, Battalgazi ilçemiz başta olmak üzere belediyelerimiz bu çalışmaları yürütüyorlar. Hâliyle, zaten gördük ki burada, bu kentsel dönüşümde dönüşmüş binaların da, TOKİ'nin yaptığı son binaların da depremden etkilenmeyen veya minimum düzeyde etkilenen yapılar olduğu da bir aşikâr. Tabii, Malatya'mızda bu kısa süre içerisinde sadece bu depremde ve hemen akabinde yapılan çalışmalara da baktığımız zaman, 199 bin konutta inceleme yapıldı değerli arkadaşlarım. Bu önemli bir rakam ve çok kısa süre içesinde bunlar yapıldı. Zarar görmüş konutlara, binalara, ticarethanelere, tabii ki, zarar gören kırsal bölgelerdeki ahırlarımıza kadar vatandaşlarımızın talepleri dikkate alınarak buralarda evlerin yıkılan yerlerinde bire bir evlerin yapılması ve teslim edilmesi gibi, ortak alanlarda yeni alanların, mahallelerin oluşturulması gibi çalışmalar yapıldı ve bu çok kısa bir süre içerisinde yapıldı.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Sözlerinizi tamamlayın lütfen.
AHMET ÇAKIR (Devamla) - Başkanım, hemen tamamlayayım.
8.550 ağır hasarlı konutumuz vardı. Bu kısa süre içerisinde, şu anda Malatya'mızda 5.024 adet konut yapılıyor ve bunların bir kısmını geçen hafta içerisinde teslim ettik, içinde oturuluyor; bir kısmının inşaatı hızla devam ediyor; 1.650 adet konutun da altı ahır, üstü konut şeklinde -vatandaşın talebi doğrultusunda- inşaatı devam ediyor.
Hâliyle, ben bu konudaki ayrıntılara girmeden, bu kentsel dönüşümün önemine bir kez daha vurgu yaparak buradan bir kez daha, İzmir'de hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Tabii, AFAD, UMKE ve bütün STK'lerimiz başta olmak üzere, güvenlik güçlerimizden sağlık çalışanlarımıza kadar orada canla başla gece gündüz çalışarak vatandaşlarımızın yanında olan herkese yürekten teşekkür ediyorum, hazırunu saygıyla, hürmetle selamlıyorum. (AK PARTİ ve MHP sıralarından alkışlar)