| Konu: | Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Teklifi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 4 |
| Birleşim: | 10 |
| Tarih: | 27.10.2020 |
SELAHATTİN MİNSOLMAZ (Kırklareli) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; öncelikle Kırklareli Milletvekili olarak "Kırıkkale Milletvekili"ni düzeltmek istiyorum.
Bugün Rahmetirahman'a kavuşan değerli eski Sağlık Bakanımız Sayın Osman Durmuş'a da Allah'tan rahmet, yakınlarına, milletimize ve partisine başsağlığı diliyorum.
Genel Kurulda görüşmelerini tamamlamış olduğumuz, şahsım ve 60 milletvekili arkadaşım tarafından verilen Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Teklifi üzerinde şahsım adına söz almış bulunuyorum. Yüce heyetinizi saygıyla selamlarım.
Sayın milletvekilleri, tarımımız, ormanlarımız, üreticilerimiz, tüketicilerimiz, tarımsal sanayimiz, mutlak tarım alanlarımız ve nihayetinde aziz milletimiz için önemli bir yasal düzenlemenin görüşmelerini tamamladık. Şüphesiz bitkisel ve hayvansal üretim, balıkçılık, ormancılık, yaban hayatı ülkemiz, milletimiz ve insanlık için büyük önem taşımaktadır. Tarımsal ve hayvansal üretimin ne denli stratejik bir üretim alanı olduğu yaşanan pandemi sürecinde bütün dünya tarafından bir kez daha görülmüştür.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; ülkemiz tarımında 2002 yılından bu yana önemli mesafeler katedilmiş olup üretimin nitelik ve nicelik olarak geliştirilmesine ilişkin desteklemeler kararlı biçimde sürdürülmüştür. Üreticimizin daha fazla ve kaliteli üretim yaparak daha fazla kazanması, 83 milyon insanımızın yani tüketicimizin daha kaliteli ve daha sağlıklı, daha ucuz gıdaya ulaşması için doğru destekleme politikalarının kararlılıkla uygulanması sürdürülmüştür.
2002 yılında 37 milyar olan tarımsal hasılamız 7,5 kat artmıştır. 2002 yılında 3,7 milyar dolar olan tarımsal ihracatımız 2019 yılında 18 milyar dolara yükselmiştir. Bu başarıda en büyük pay yine üreticimizin, çiftçimizin ve tarımsal ürünleri işleyen tarımsal sanayicilerimizindir. 2002 yılına kadar tarımsal ham ürünler dışında çok fazla tarımsal ihracatı olmayan ülkemiz doğru tarım ve tarımsal sanayi politikaları sayesinde başka bir aşamaya gelmiş ve tarımsal ürünlerin işlendiği tarımsal sanayi ürünleri elde edilerek 18 milyar dolarlık bir tarımsal hasıla sağlanabilmiştir ihracatta. Türkiye un ihracatında dünya 1'incisi, makarna ihracatında dünya 2'ncisi konumuna yükselmiştir. Üretim işleme ve pazarlama gücümüzle ülkemizin tarım alanındaki dış ticaret fazlası 5,3 milyar dolar olarak gerçekleşmiş; üreticimiz, sanayicimiz, ihracatçımız 193 ülkeye 1.827 çeşit tarımsal ürünün ihracatını gerçekleştirmeyi başarmıştır. Bu başarı öyküsünde geçmişiyle bugünüyle, iktidarıyla muhalefetiyle, üreticisiyle sanayicisiyle, Tarım ve Orman Bakanlığımızla, birliklerimizle, kooperatiflerimizle, ziraat odalarımızla ve tüm paydaşların desteğiyle bu başarı sağlanmıştır.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; AK PARTİ hükûmetleri boyunca ulaşımda, sağlıkta, eğitimde, sosyal hizmetlerde, savunma sanayisinde, terörle mücadelede gösterilen başarının bir örneği de tarımda sergilenmiş ve güzel ülkemizin üreticileri, aziz milletimizin gıda ihtiyacını karşılamanın yanı sıra, Avrupa'da, Balkanlar'da, Orta Doğu'da, Kafkaslar'da ve Kuzey Afrika'da da o bölgede gıda ihtiyacını karşılayan kaynak ülkelerden biri olabilmiştir. Pandemi sürecinde temel gıda maddeleri temininde herhangi bir sorun yaşanmamıştır, perakende zinciri hiçbir zaman aksamamıştır, yurt dışındaki market manzaraları ülkemizde görülmemiştir, tarımsal üretim kesintisiz devam etmiş ve buna bağlı olarak da vatandaşımızın tüm ihtiyaçları karşılanabilmiştir. Hükûmetlerimiz boyunca ülkemiz tarımına 310 milyar lira tarımsal destek verilmiş, 33 milyar Türk lirası hayvansal üretim desteği sağlanmıştır. 6,6 milyon hektar tarım arazisi sulamaya açılmış, 4,7 milyar fidan dikilmiştir. Büyükbaş hayvan varlığımız yüzde 80 artmış, küçükbaş hayvan varlığımız yüzde 51 artmıştır, süt üretimi yüzde 173 artmıştır. Tohum ihracatımız 10 kat artmış, tohum üretimimiz 8 kat artmıştır.
2020 tarım bütçesinin yüzde 55'ini tarımsal desteklere ayırmış bulunmaktayız. Tarımsal gayrisafi hasıla 48,4 milyar dolar olarak gerçekleşmiş ve buna bağlı olarak ülkemiz, kendine yetebilen nadir ülkelerden biri konumuna yükselmiştir. Tabii ülkemizin tarımda, hayvancılıkta kendine yetmesi yanı sıra orta ve uzun vadeli planların yapılması da kaçınılmazdır. Bu bakış açısıyla tarımda ve hayvancılıkta yapılan orta ve uzun vadeli çalışmalar için en önemli kanun düzenlemelerinden bir tanesi de...
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurun, toparlayın.
SELAHATTİN MİNSOLMAZ (Devamla) - ...bu kanun teklifi kapsamında gerçekleştirilecektir. İlgili kanun teklifi çok sayıda hususu kapsamakla beraber tarım topraklarının korunmasına ilişkin 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'na ilişkin düzenlemeler kanun teklifinin en önemli kısmını ihtiva etmektedir. Tarım alanlarının tarım dışına çıkarılmaması, tarım dışına çıkarılan alanlarda yapılacak uygulamalara ilişkin çok önemli düzenlemeler bu kanun teklifi içerisinde getirilmiştir.
Dolayısıyla bu kanun teklifi hayırlıdır ve bu kanun teklifi ülkemiz için olumlu maddeleri içermektedir. Milletimize bu kanun teklifinin hayırlı olmasını temenni ediyor, aziz milletimizin sağlığı ve geleceği için ülkemizdeki tarımın güvence altına alınması açısından önemli bulduğumuzu bir kez daha ifade ediyorum.
Sözlerime son verirken milletimizin, milletvekillerimizin mübarek Mevlit Kandili'ni ve Cumhuriyet Bayramı'nı kutluyor, yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)