| Konu: | CHP Grubu önerisi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 114 |
| Tarih: | 16.07.2020 |
HDP GRUBU ADINA KEMAL BÜLBÜL (Antalya) - Sayın Başkan, değerli Genel Kurul; aslında Sayın Zeybek'in ve Sayın Bahşi'nin ifade ettiği konu çerçevesinde ilgili bakanların bu konuyu Meclise getirmesi, ilgili bakanların bu konuya müdahil olması gerekiyordu. Zira, bütün devlet ricalinin -valinin, yetkililerin, siyasi parti genel başkanlarının, müdürlerin- bulunduğu bir toplantıda beyan edilen bir hakikat var ve bu hakikate dair maalesef ne hukuki ne idari hiçbir işlem yapılmamış. Bunun yapılmıyor olması ne anlama gelir? Bir: Rüşvet almak güzeldir, devam edin. İki: Sizi koruyoruz, farkında mısınız? Üç: Umursamıyoruz, bizi hiç ilgilendirmiyor. Dört: Hepsi. Hangi seçenek doğru, bilmiyorum. Şimdi, mevcut vaziyet; yenilir, yutulur, anlaşılır, hukuken, insani, ahlaki olarak tarifi olan bir şey değil.
18 Haziranda yine bu kürsüden Alanya'da meydana gelen bir durumu ifade etmiştim. Alanya'da 1'i komiser, 3'ü polis 4 kişi tutuklanmıştı. Bununla ilgili hiçbir şey söylenmedi, hiçbir şey yazılmadı, hatta konuyla ilgili tutanakları isteyen avukat arkadaşımıza hâkim bey demiş ki: "Avukat Bey lütfen bunu ortalığa saçmayın." Onun gerekçesi de şuydu: Alanya'da esnaflık yapan Kürtler -evet adını söylüyorum, Kürtler- güya teröre yardımla, güya maddi destekle suçlanarak gözaltına alınıyorlar ve akabinde bu 4 polis, bunları tek tek arıyor, "Siz aslında yardım falan yapmadınız, biz biliyoruz, sizi kurtarmamız için, efendim, şu kadar para vereceksiniz." diyor. Yatını satıp veriyor, katını satıp veriyor ve bu efendiler doymuyor. Bu, hukuken tespit edilmiş ve bunlar tutuklu şu anda. Her yerden, her dakika, tacizci, tecavüzcü, rüşvetçi, yalancı, dolandırıcı, sahtekâr, hırsız, böyle mantar gibi türüyor, çıkıyor.
Medet ya Allah! Buna bir çare bulalım, bu çürümüşlüğe, bu ahlaksızlığa, bu edepsizliğe hep beraber, hep beraber, bakın, bu Meclis hep beraber gelin buna bir çare bulalım. Ayrım yapmaksızın herkesin buna karşı koyması, buna bir çare bulunması lazım ve bu verilen önerge de son derece doğrudur, yerindedir. Bu konuda hukuken de Meclis olarak da çok önemli görev ve sorumluluklarımız var. Bu konuda yapılması gerekeni bir an önce yapmakta fayda var.
Saygılar sunuyorum, teşekkür ediyorum. (HDP ve CHP sıralarından alkışlar)