GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Fatih sondaj gemisinin Zonguldak ili Çaycuma ilçesi Filyos Limanı açıklarında gerçekleştireceği sondaj faaliyetlerine ilişkin gündem dışı konuşması
Yasama Yılı:3
Birleşim:110
Tarih:09.07.2020

AHMET ÇOLAKOĞLU (Zonguldak) - Sayın Başkan, Gazi Meclisimizin kıymetli milletvekilleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Öncelikli olarak Sakarya Hendek ilçesinde havai fişek sevkiyatı sırasında oluşan patlama sonucu şehit olan 3 askerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum; yaralı vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyorum.

Ülkemiz topraklarıyla beraber mavi vatan sınırlarındaki yer altı enerji kaynaklarımızı milletimizin hizmetine sunmak, ekonomik büyüme ve sosyal kalkınma hedeflerimize ulaşmak için bütün kaynaklarımızı değerlendirmekteyiz. Cumhuriyetin 100'üncü yılı olan 2023'teki en önemli enerji politikamız, yer üstü ve yer altı enerji kaynaklarımızla dışa bağımlılığı azaltmaktır.

İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatına bağlı üye ülkeler arasında enerji gücünü en fazla artıran ülke Türkiye'dir. Bu büyük artışın en önemli bölümünü ise yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarımız oluşturmaktadır. Güneşten rüzgâra, jeotermalden hidroelektriğe kadar yer üstü enerji kaynaklarımızı yenilerken, yer altı enerji kaynakları olan petrol ve doğal gaz rezervlerini aramaktan da hiçbir zaman geri kalmıyoruz. Millî enerji ve maden politikası kapsamında envanterimize kayıtlı olan Yavuz, Kanuni, Barbaros Hayrettin Paşa ve Maden Tetkik Arama Oruç Reis sismik arama gemilerini faaliyete geçirdik. Akdeniz'de, bütün zorluklara rağmen gerekli çalışmaları tamamladık. Akdeniz'deki haklarımızdan hiçbir zaman vazgeçmeyeceğimizi tekrar dünyaya duyurmuş olduk.

Derin denizlerde sondaj yapabilme becerisine sahip olan ilk sondaj gemimiz Fatih, 2018 yılında, Alanya-1 kuyusundaki çalışmalarından sonra Karadeniz'e yol alarak 1 Temmuz itibarıyla Zonguldak ilimiz açıklarında faaliyetlerine başlamıştır. Fatih Sondaj Gemimiz, operasyonlarını uluslararası kural ve düzenlemelere uygun olarak yaparken, deniz canlılarına hiçbir zarar vermeyen, kapalı çevrim kontrol sistemiyle çalışan çevre dostu bir teknoloji kullanmaktadır. Zonguldak açıklarında yapılacak olan sondajlar sonucu ortaya çıkan atıkları, destek gemilerine yükleyerek Filyos Limanı bölgesinde kurulan lojistik merkezine aktaracaktır. Atıkların, buradan, Çevre Bakanlığımızın yetkilendirdiği Bertaraf Tesislerine sevki sağlanarak denize kimyasal salımını da önlemiş olacaktır.

229 metre uzunluğu, 36 metre genişliği ve 52 bin tonun üzerindeki ağırlığıyla âdeta yüzen bir sondaj kalesi olan, yerli imkânlarla üretilen ve yüksek basınç altında sondaj yapabilen Fatih Sondaj Gemimizle, ülkemizin kaynaklarını, milletimizin hizmetine sunmayı hedeflemekteyiz. Dünyada, teknolojik açıdan, sınıfının en iyi 5 gemisi arasında bulunan ve 29 Mayısta, İstanbul'un fetih yıldönümü törenlerinde, Sayın Cumhurbaşkanımızın Karadeniz'e uğurladığı Fatih Sondaj Gemisi, Trabzon Limanında tüm hazırlıklarını tamamladıktan sonra, hedefi Batı Karadeniz'e gelmiştir. Zonguldak açıklarında, Tuna-1 kuyusu olarak adlandırılan bölgede sondaj çalışmalarına başlamıştır. Ortalama kırk beş günde tamamlanabilen bu çalışmaların, Karadeniz'in yapısı ve yüksek basınç nedeniyle altı aya kadar sürmesi tahmin edilmektedir. Bu sondaj çalışmaları sonucunda, millî hedefimiz olan yer altı kaynaklarına ulaşmak, en büyük arzumuz ve temennimizdir. Gelişen dünya şartlarında, enerjiye ve enerji çeşitliliğine olan ihtiyaç, katlanarak artmaktadır. Zonguldak ilimizin kuruluşunda ve gelişmesinde etkisi olan kömür madeninin, ülkemiz ve şehrimizin demir çelik sanayisine katkısı, yadsınamaz bir gerçektir. Kömürden sonra petrol ve doğal gaz kaynaklarına ulaştığımız takdirde yine Zonguldak, ülkemizin ve şehrimizin sanayisine önemli katkılar sağlayacaktır.

Artan enerji talebini yerli ve millî kaynaklarla karşılama azmi ve kararlılığı, Uzun Mehmet'in kömürü bulduğu günkü gibi tüm sevdamızla devam etmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'la beraber Enerji Bakanımızla ve Bakanlık çalışanlarımızla sondaj çalışmalarında öncülük ederek millî kaynaklarla enerji devrimini gerçekleştirdikleri için ülke olarak gurur duymaktayız.

Yapılan ve yapılacak olan hizmetlerin aziz milletimizin huzurunu ve mutluluğunu sağlamasını temenni ediyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)