| Konu: | Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu Teklifi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 94 |
| Tarih: | 03.06.2020 |
İÇİŞLERİ KOMİSYONU BAŞKANI CELALETTİN GÜVENÇ (Kahramanmaraş) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; sorularla ilgili çok teşekkür ediyoruz.
Soruların Kanunla ilgili olanları var, olmayanları var. Sayın Gürer Niğde ilinde meydana gelen zararlarla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığımızdan destek istedi. Bu konuda malumları olduğu üzere ilgili bakanlar tüm sektörlerin desteklenmesi adına gereken çalışmaları yapıyorlar. Bu süreçte, corona sürecinde 11,5 milyar lira gibi önemli bir miktar halkımıza, ihtiyaç sahiplerine çeşitli adlar altında aktarıldı. Bu konuyu da Sayın Bakanlığa ileteceğimizi takdirlerinize sunuyoruz.
Sayın Tanal çarşı kavramı üzerinden bir soru sordu. Burada mı, ayrıldı mı? Bilmiyorum... Sayın Tanal, hukukçu. Çarşı grubuyla, Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu'ndaki adı karşılaştırmayı çok doğru bulmadığımı belirtmek istiyorum.
ENGİN ALTAY (İstanbul) - O da espri yaptı zaten ya!
İÇİŞLERİ KOMİSYONU BAŞKANI CELALETTİN GÜVENÇ (Kahramanmaraş) - Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu yeni bir kanun değil. Takdir edilmelidir ki devletlerde kurumlar, müesseseler bir günde oluşmuyor. Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu'nun temeli 1914 yılına gitmekte ve 1914 yılında bu ad konulmuş bulunmaktadır. Bir asırdan fazladır olan bir müessesenin adını değiştirmenin çok anlamlı olmadığı ortadadır diye düşünüyorum. Dolayısıyla gelenek yaşatılmıştır, müessese yaşatılmıştır, yeni bir şey yapılmamıştır diye ifade etmek isterim.
MAHMUT TANAL (İstanbul) - "Çarşı"nın tarifi ne Başkanım, onu söylemediniz.
İÇİŞLERİ KOMİSYONU BAŞKANI CELALETTİN GÜVENÇ (Kahramanmaraş) - Nasıl?
MAHMUT TANAL (İstanbul) - "Çarşı" ne demek?
İÇİŞLERİ KOMİSYONU BAŞKANI CELALETTİN GÜVENÇ (Kahramanmaraş) - "Çarşı" kanunda da var, Türk Dil Kurumu Sözlüğü'nde de var.
MAHMUT TANAL (İstanbul) - Ne demek?
BAŞKAN - Efendim, soru işlemi bitti Sayın Tanal, şimdi cevap kısmındayız.
İÇİŞLERİ KOMİSYONU BAŞKANI CELALETTİN GÜVENÇ (Kahramanmaraş) - "Çarşı" alışveriş yapılan yer, konuşuruz ayrıca. Ama bir geleneği yaşatma adına bence çok yerinde davranılıyor. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti köklü bir devlet, gelenekleri olan bir devlet; müesseselerinin ve kurumlarının gelenekleri var, anlamı var, marka değeri var; bu aynı şekilde devam ettirilmiştir. Biz yerinde olduğunu düşünüyoruz çok açık ve net bir şekilde.
MAHMUT TANAL (İstanbul) - Beşiktaş kulübünün adı da "Çarşı" Başkanım.
İÇİŞLERİ KOMİSYONU BAŞKANI CELALETTİN GÜVENÇ (Kahramanmaraş) - O ayrı bir şey.
Şimdi, Edirne'den Sayın Gaytancıoğlu'nun vakıflarla ilgili talebi... Sadece Edirne'de değil, bütün illerimizde bu tür bir sorun var. Vakıflar öteledi üç ay süreyle, "Darda olanlar ödemesin." denildi. Biz de bunu iktidar, çoğunluk partisi vekilleri olarak görüşüyoruz, şartların elverdiği ölçüde yardımcı olunmasını sağlamaya çalışıyoruz, hepimiz takipçisiyiz bu konunun.
Bu, 4 bin öğretmenle ilgili de müsaade ederseniz şunu söylemek isterim: Avrupa Birliğinden, diğer yerlerden alınan projelerle gerek sağlık çalışanlarının gerek öğretmenlerin görev yapmaları, çalışmaları, üretim yapmaları doğal. Bunlara pozitif ayrımcılık yapılabilir mi kamuya istihdamda? Malum, kamuya alımda genel sınavlardan geçme zorunluluğu var ama Meclisimiz adına Sayın Bakana böyle bir talebi iletebiliriz; takdir onun.
Sayın Kılıç ırkçılıkla ilgili veciz sözlerde bulundu. Ben de günün anlam ve önemine uygun olarak, Amerika'da yaşananlardan sonra bir kere daha çok açık ve net bir şekilde ırkçılığa karşı olduğumuzu, insanlar arasında ayrımı kabul etmediğimizi, insanlardaki üstünlüğün ancak ahlak ve iyi niyette olduğunu bir kere daha teyiden söylemeyi görev biliyorum.
Sayın Gergerlioğlu "Böyle bir yasaya niye gerek duydunuz?" diyor. Emniyet ve asayiş hizmetlerinin ihtiyacı olduğu için gerek görüldü. Çok konuşuldu ama özeti şu: Çarşı ve mahalle bekçiliği kurumu müessese olarak yüz yıldan fazladır sistemimizin içerisindedir; önce, vilayetlerinin emrindedir, yardımcı hizmetler sınıfında başlamıştır, gelişen şartlarla emniyet hizmetleri sınıfına dâhil edilmiştir. Şimdi bu yasayla çok yerinde olarak emniyet hizmetleri sınıfına yardımcı birim olarak net bir tanım yapılmaktadır. İnşallah yüce Meclisin takdiriyle. ve yeni gelişen şartlarda yetişmiş, en az lise mezunu, bölgede oturan, bölgeyi iyi bilen insanların istihdamıyla hiç şüphemiz yok ki o bölgelerde halkımızın geceleri daha rahat yaşaması, güvenlik içerisinde yaşaması adına büyük katkılar sağlayacaklardır. Bu konuda 2018 Eylülünden 31 Mayıs 2020'ye kadar yaptıkları uygulamaları ben bugün birkaç yerde paylaştım -ki okursam zaman alır- çok açık ve net bir şekilde, görev yaptıkları bölgelerde hırsızlığın azalmasına, asayişe müessir olayların sayısının azalmasına önemli katkı sağladılar; çok önemli bir deneyim yaşadık.
KEMAL PEKÖZ (Adana) - Herkes evdeydi zaten nasıl hırsızlık yapsınlar?
İÇİŞLERİ KOMİSYONU BAŞKANI CELALETTİN GÜVENÇ (Kahramanmaraş) - Bir de yüce Meclisin takdirine şunu sunmak isterim: Çarşı ve mahalle bekçileri görevi kötüye kullanamaz mı? Elbet kullanır; polisin kullanabildiği gibi, hâkimin kullanabildiği gibi, her kamu görevlisinin kullanabildiği gibi seçtiğimiz eğittiğimiz her kamu görevlisi gibi yapabilir ancak gene burada altını çizerek söylemek istiyorum: Türkiye, bir hukuk devletidir. Komisyonda arkadaşlarımıza Bakanlık yetkililerimiz çok açık, detay bilgi verdiler. Bugün Türkiye'de disiplin mevzuatının en ağır işletildiği kurum hiç tereddüdümüz olmasın ki Emniyet teşkilatıdır. Her yıl Emniyet teşkilatından yüzlerce insan, yetişmiş polis memuru kanuna, tüzüğe, yönetmeliklere ve disiplin hükümlerine uymadığı için ihraç edilmektedir hatta Sayın Bakan bir toplantıda "Ben Çalışma Bakanlığı yaptım; görev yaptığım sürede hiçbir zaman personelin disipliniyle ilgili bir konu gündemimize gelmedi ama İçişleri Bakanlığı görevim sırasında sürekli disiplin konularıyla uğraşıyoruz." dedi. Bu da işin doğası gereğidir, İçişleri Bakanı bununla uğraşmak zorundadır.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Teşekkür ediyorum Sayın Başkan, son cümlelerinizi alayım.
MAHMUT TANAL (İstanbul) - Çalışma Bakanı disiplinsizlikleri tolere mi ediyor Sayın Başkanım?
BAŞKAN - Arkadaşlar, müsaade edin Sayın Tanal.
İÇİŞLERİ KOMİSYONU BAŞKANI CELALETTİN GÜVENÇ (Kahramanmaraş) - Bu da işin gereğidir çünkü polis, kanunla silah taşımaktadır, kanun gücüyle insanların kontrolünü yapmaktadır. Bu uygulamalar sırasında yanlış yapılması mümkündür, olmaktadır da tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi.
BAŞKAN - Teşekkür ediyorum Sayın Başkan.
SERPİL KEMALBAY PEKGÖZEGÜ (İzmir) - Sorumun cevabını alamadım.
İÇİŞLERİ KOMİSYONU BAŞKANI CELALETTİN GÜVENÇ (Kahramanmaraş) - Burada rakamları okuyarak sizleri meşgul etmek istemem ama kesinlikle disiplin mevzuatı uygulanmakta ve gereken yapılmaktadır. Türkiye'deki emniyet ve asayiş hizmetleri de Avrupa'dan daha iyi durumdadır.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)