| Konu: | Coronavirüsten korunma tedbirleri gereğince evlerinde izole olan vatandaşlara dağıtılan kolonya ve maske paketleri üzerinde "Hediyedir" ibaresinin yer almasının doğru olmadığına, İYİ PARTİ Genel Başkanı Meral Akşener'in "Milletin elini taşın altına koyduğu bu zor zamanlarda devlet üzerinden milyarlarca lira para kazanan müteahhitlere üç ay para ödenmesin." çağrısına, sosyal medyadaki paylaşımına istinaden görevden alınarak hakkında soruşturma başlatılan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İstanbul İl Müdür Yardımcısı Nail Noğay'ın yönetici pozisonuna nasıl ve kimlerin tavassutuyla geldiğini öğrenmek istediğine, ülkenin liyakatsiz kişilerle yönetilemeyeceğine, sağlık alanında şiddetin önlenmesi için hazırlanan kanun teklifinin doğrudan gündeme alınmasına ilişkin önergeyi reddeden AK PARTİ Grubu ile MHP Grubunun Meclis Başkanlığına ortak bir kanun teklifi sunmasın ilişkin açıklaması |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 80 |
| Tarih: | 09.04.2020 |
LÜTFÜ TÜRKKAN (Kocaeli) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; coronavirüsten korunma tedbirleri amacıyla evlerinde izole olan 65 yaş üstü vatandaşlara dağıtılan kolonya ve maskelerin paketleri üzerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı "Hediyedir" yazısı yer almaktadır. Milletin vergileriyle millete dağıtılan torbaların üzerinde Sayın Cumhurbaşkanının ismi ve "hediyedir" yazılması doğru değildir görüşünü taşıyoruz. Çünkü bu yardımlar şahsi bütçeden dağıtılan bir yardım değildir; üstelik torbaları dağıtan polis, zabıta ve jandarma ekiplerine dağıtım esnasında birtakım propagandaların yaptırılması kadim Türk devlet geleneğinde görülmemiştir.
Aziz milletimize seslenmek istiyorum: Bu torbaları alırken birilerinin size lütfettiği bir hediye gibi düşünüp yüzünüzü saklamayın, utanmayın, mahcup olmayın. Bu yardımlar, sizin vergilerinizle alınıp tekrar size dağıtılan yardımlardır, bizzat sizindir ve size sonuna kadar haktır, ananızın ak sütü gibi de helaldir.
Cumhurbaşkanlığının başlatmış olduğu "Biz Bize Yeteriz Türkiye'm" kampanyasında tüm devlet kurumlarının on milyonlarca lira bağışlarıyla şu ana kadar toplanan para 1 milyar 500 milyon lirayı buldu. Devletin coronavirüsle ekonomik mücadele kapsamında ayırdığı 100 milyarlık bütçeyi düşünürsek toplanan rakam bunun sadece yüzde 1'i. Oysa devletin Osmangazi Köprüsü ve Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu için ödeyeceği para yaklaşık 2 milyar 600 milyon lira bu dönemde. Rakamlar gerçeği ortaya koyuyor. Bu vesileyle, daha önce Sayın Genel Başkanımız Meral Akşener'in yaptığı çağrıyı bir kez daha buradan tekrarlamak istiyorum.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurun...
LÜTFÜ TÜRKKAN (Kocaeli) - "Milletin, elini taşın altına koyduğu bu zor zamanlarda devlet üzerinden milyarlarca lira para kazanan bu müteahhitlere 3 ay para ödenmesin." biraz da bu arkadaşlar fedakârlık yapsın; hatta devlet, tam zamanıdır ki garantili yolları ve köprüleri kamulaştırsın, bu paralar da ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza destek için kullanılsın.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; İstanbul Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Nail Noğay'ın insanlık dışı bir hareketine şahit olduk. Noğay, bir Roman vatandaşımızın; hani, dün burada hep beraber haklarında hamaset yaptığımız, kendilerinin Türk devletine, Türk milletine bağlılıklarıyla ilgili güzel ifadeler kullandığımız bir Roman vatandaşımızın "Çocuklarım aç, nasıl evde kalayım? Ben şimdi, dilenmekten, çöpten yiyecek toplamaktan geliyorum." dediği bir videoya "Geber!" diyerek yanıt vermiş ve bunu kendi Twitter hesabından paylaşmıştır.
YILMAZ TUNÇ (Bartın) - Görevden alındı.
BAŞKAN - Tamamlayın lütfen.
ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Kim getirdi göreve?
BAŞKAN - Değerli arkadaşlarım, lütfen...
LÜTFÜ TÜRKKAN (Kocaeli) - Öncelikle, bu şahsın sergilediği bu tavrın insanlık dışı bir tavır olduğunu düşünüyorum. İkincisi, bu liyakatsizlere devlet kademelerinde görev verildiği zaman nasıl sonuçlar doğurduğunu bir kere daha gözler önüne sermiştir. Bu liyakatsizlerle çalışmaya devam ederseniz, bunlar sizi daha çok duvara toslatacaktır.
Gelen tepkiler sonrası Bakanlık açıklama yapmış: "Söz konusu şahıs görevden alınmış ve hakkında soruşturma başlatılmıştır." denilmiştir. Peki, ben de buradan şunu söylemek istiyorum: Bir devlet kurumunda görev yapan, hem de Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı gibi insanlarımıza yardım etmesi görevleri arasında bulunan Bakanlığa bağlı bir kurumda yönetici pozisyonundaki bir kişi, buraya nasıl gelmiştir? Kimlerin tavassutuyla gelmiştir?
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Sayın Türkkan, tamamlayalım lütfen.
LÜTFÜ TÜRKKAN (Kocaeli) - Böyle, liyakat sahibi olmayanların göreve getirilmesi sonucu, milletimiz böyle hakaretlere maruz kalmaktadır.
Ben şunu gördüm: Bu insanların ve benzerlerinin "Çocuklarım aç." diyen bir anneye "Geber!" diyecek kadar vicdanları pas tutmuş. İnşallah, bundan sonra bu liyakatsiz kişilerle bu ülkeyi yönetmeye devam etmezsiniz.
Biraz evvel, bir milletvekili arkadaşımız, annesi ve babası da hekim olan bir arkadaşımız, sağlık çalışanlarına şiddetle alakalı bir kanun teklifinin Adalet ve Kalkınma Partisi ile MHP tarafından gündeme getirildiğini, Meclis Başkanlığına verildiğini bazı hamaset cümleleriyle ifade etti. Bunda samimiyseniz şunu da söyleyeceksiniz: On beş gün evvel biz, Meclis Başkanlığına bu teklifi verdik, görmezden geldiniz.
Bundan kırk beş gün evvel -evvelsi gün Ali Şeker konuştu- Meclise Cumhuriyet Halk Partisi tarafından verilen o kanun teklifinin bir an önce gündeme alınmasıyla ilgili oylamada "hayır" diyerek bütün sağlık çalışanlarının bu şiddete karşı uğradıkları zulmün yanında yer aldınız.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Sayın Türkkan, lütfen tamamlayalım.
LÜTFÜ TÜRKKAN (Kocaeli) - Efendim, tamamlıyorum.
Şimdi, günah çıkarmaya çalıştığınız bu kanun teklifini de milletimiz değerlendirecektir.
Teşekkür ediyorum.