| Konu: | CHP Grubu önerisi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 65 |
| Tarih: | 05.03.2020 |
AK PARTİ GRUBU ADINA SELAHATTİN MİNSOLMAZ (Kırklareli) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Anayasa'mızın 98'inci, İç Tüzük'ümüzün 104 ve 105'inci maddeleri gereğince Cumhuriyet Halk Partisinin Meclis araştırması açılması yönündeki teklifi üzerine AK PARTİ Grubum adına aleyhte söz almış bulunuyorum. Yüce heyetinizi ve aziz milletimizi saygıyla selamlıyorum.
Sözlerime başlamadan önce, İdlib'de şehit olan kahraman askerlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Rabb'im Bahar Kalkanı Harekâtı'ndaki Mehmetçik'imize güç kuvvet versin, ordumuzu muzaffer eylesin.
Değerli milletvekilleri, hükûmete geldiğimiz ilk günden yani 2002 yılından bugüne kadar gerek tarımda gerek hayvancılıkta ciddi desteklerin öncüsü olan bir siyasi partiyiz. Tarımın stratejik önemi haiz olması yönündeki eylem planı kapsamında tarımın her sektöründe, her bileşeninde ve hayvancılıkta önemli destekleri vermeye devam ediyoruz; 2020 yılında da bu destekler sürdürülerek devam edecektir. Tarımsal üretimin teşvik edilmesi, çiftçi maliyetlerine destek olunması ve üretici gelirlerinin artması kapsamında 2019 yılında 17 milyar lira tarımsal destek verilmiş olup 2020 yılı destek bütçesi enflasyonun bir hayli üzerinde olacak şekilde, yüzde 30 oranında artırılarak 22 milyar lira seviyesinde planlanmıştır.
Diğer taraftan, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından üreticilerimizin tarımsal üretime yönelik finansman ihtiyaçlarının uygun koşullarda karşılanması için düşük faizli kredi kullandırılmaktadır. Bu uygulamaya 2004 yılında başlanmış olup 2004 yılında üreticilerimiz yüzde 11,2 veya yüzde 25 arasında faizler öderken günümüzde üreticilerimizin ödediği faiz yüzde 0 ila yüzde 6,75 arasında değişmektedir.
Ayrıca, 8/3/2017 tarihinde yürürlüğe giren 6824 sayılı Kanun kapsamında çiftçi borçlarının yeniden yapılandırılmasına yönelik başvuruda bulunan üreticiler için gelir kaybı ödemesi de yapılmaktadır.
ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - Tarım Kredide yok, o Ziraat Bankasında.
SELAHATTİN MİNSOLMAZ (Devamla) - Son olarak da Maliye Bakanlığımızın kamu pay sahipliğinin gerektirdiği işlemleri yerine getirmek üzere başta Toprak Mahsulleri Ofisi olmak üzere KİT'lere 2019 yılında sermaye ve görevlendirme bedeli olarak 1,4 milyar lira aktarılmış olup 2020 yılında 1,3 milyar lira aktarılması programlanmıştır.
Son on yedi yılda ülkemizde her alanda; turizmde, eğitimde, sağlıkta, savunma sanayisinde olduğu gibi tarım ve hayvancılık alanında da önemli kazanımlar sağlanmıştır.
Burada muhalefet vekilleri kürsüye her çıktıklarında ülkemizde birçok tarımsal ürünün eskiden üretildiğinin aksine bugün ithal edildiğini söylemek durumundadırlar fakat burada önemli bir düzeltme yapmak gerekiyor. Doğrudur, ithalat vardır ama Cumhurbaşkanımızın da grup toplantısında ifade ettiği üzere Türkiye, eskiden tarımsal ham ürünleri satan bir ülkeyken bugün hamdolsun, tarımsal sanayi ürünlerini ihraç eden bir ülke konumuna gelmiştir.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Tamamlayın.
ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - Ama oradan alıp gönderiyorsun.
SELAHATTİN MİNSOLMAZ (Devamla) - Hayır.
Bunu şu an rakamsal olarak söylediğimiz zaman tarımsal ürün ihracatımız 2002 yılında 3,7 milyar dolarken bugün tam 5 katına çıkmış, 17,7 milyar dolar olmuştur. Bu, Türk çiftçisinin, Türk hayvancısının bir başarısıdır. Elde edilen ürünler işlenmek ve tarımsal sanayiyle katma değer sağlanmak şekliyle yurt dışına satılabilmektedir. Bu da Türkiye'nin geldiği noktayı göstermektedir. Tarımın ve hayvancılığın desteklenmediğini söylemek haksızlıktır. Çiftçilerimizin traktörlerine, modernizasyonuna, ekipmanına, ekilen arazilerin büyüklüğüne ve elde ettiği ürün rekoltelerine bakıldığı zaman samimi bir desteklemenin yapıldığı ortadır.
Hepinizi saygıyla selamlıyorum, aziz ordumuza başarılar diliyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)