| Konu: | 2013 YILI MERKEZÎ YÖNETİM BÜTÇESİ VE 2011 YILI MERKEZÎ YÖNETİM KESİN HESAP KANUNU TASARISI |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 37 |
| Tarih: | 11.12.2012 |
AK PARTİ GRUBU ADINA AHMET YENİ (Samsun) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bugün sizlere batan bankalardan bahsetmeyeceğim. Kimler batırdı, ne etti? Bunları her yıl huzurlarınızda konuştuk, ettik ama idaresinde bulunduğumuz bankaların da hangi noktalara geldiğini BDDK konusundaki konuşmacı arkadaşımız sizlerle paylaşacak.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2011 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı kapsamında Vakıflar Genel Müdürlüğünün 2013 yılı bütçesi üzerinde söz aldım. Bu vesileyle yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum.
Değerli milletvekilleri, Vakıflar Genel Müdürlüğü, merkezi yönetim kapsamındaki kamu idaresi arasında özel bütçeli bir kurum olup, bütçesi 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun 15'inci maddesi kapsamında hazırlanmaktadır.
Değerli milletvekilleri, nasıl ki atalarımız insan odaklı bir medeniyet kurmuşlarsa, biz de, onlardan devraldığımız "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın." şuuruyla hizmete devam ediyoruz. Biz, insanı ve canı hayatın merkezine alarak çalışan bir medeniyetin evlatları olmaktan gurur duyuyoruz. Ecdadımız fakir fukarayı, kimsesizi, yolda kalmışı düşündüğü gibi göçmen kuşları da düşünmüş, bir vakıf medeniyeti inşa etmiştir. Bize düşen, bu anlayışı güncellemek ve onlardan kalan eserlere sahip çıkmaktır. Bunun için, biz, tarihimize, geçip gitmiş bir zaman dilimi olarak asla bakmadık, tarihimize ve tarihî mirasımıza sırtımızı dönmedik; ülke ve millet olarak bizi var eden en önemli şeyin tarihimiz olduğunu asla unutmadık. Bu sebeple, iktidarımız, vakıflar meselesini ülkenin en önemli meselelerinden biri olarak görmüştür.
Değerli milletvekilleri, diğer kamu kurum ve kuruluşlarından daha kapsamlı ve çeşitlilik arz eden faaliyetleriyle dikkat çeken Vakıflar Genel Müdürlüğü, temsilcisi olduğu ve yöneticileri hayatta kalmamış 42 bin vakıf adına ülkemiz genelinde yatırımlar yapmakta, vakıf eski eserlerini restore etmekte ve vakıfların hayır şartlarını yerine getirmektedir. Vakıflar Genel Müdürlüğü son on yılda ekonomiye 2 milyar 600 milyon TL katkı sağlamış, 70 bin kişiye istihdam oluşturmuştur. 3.750 vakıf eserini ayağa kaldırmış, 250 adet eserin restorasyonu da devam etmektedir. Şu anda, kurucusu olduğu Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Hastanesinde, muhtaçlar, katkı payı alınmadan tedavi ediliyor, sosyal güvencesi olmayan yüzde 40 ve üzeri engelli muhtaç vatandaşlar ile yetim çocuklardan oluşan 5 bin kişiye, 383 TL tutarında muhtaç aylığı vermeye devam etmektedir. Vakıflar Genel Müdürlüğü ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde eğitim gören ihtiyaç sahibi ailelerin çocuklarından 15 bin öğrenciye eğitim yardımı yapıyor. 20 binden fazla aile 15 kalemden oluşan ve Genel Müdürlükçe doğrudan adreslerine teslim edilen kuru gıda yardımından faydalanıyor.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; çürümeye terk edilen ata yadigârı eserleri, şükürler olsun, restore etme şerefi bize nasip oldu. Mimar Sinan'ın dünya mimarisine kazandırdığı en seçkin örneklerden biri olan Süleymaniye Camii, Fatih Sultan Mehmet'in bizzat yaptırdığı Fatih Camii, 4 yangın sonrası neredeyse kül hâline gelen Yenikapı Mevlevihanesi, asırların getirdiği yıpranmışlıkla zorla ayakta duran Yavuz Sultan Selim Camii, Nuruosmaniye, Mihrimah Sultan, Orta Camii ve daha çok sayıda abide eserler bizim dönemimizde restore edilmiştir.
Seçim bölgem olan Samsun'da da 19 adet camimizin yanında hanlar, bedestenler, kütüphane, aşevi ve kümbetler restore edilmiş; harabe olmaya terk edilen, baktığımızda içimizin burkulduğu ecdat yadigârı eserler ayağa kaldırılmıştır. Sadece Samsun'da restore çalışmalarında 4 milyon 551 bin TL -eski parayla 4 trilyon 551 milyar- harcama yapılmış; İlkadım ilçemizde Seyyid Kudbettin Camisi ve Türbesi, Terme'de Pazar Camisi, Çarşamba'da Ordu Köyü Camisi ve birçok eserler tamir edilmiştir.
On yılda 3.750 eseri konuşuyoruz sayın milletvekilleri ve bu, yılda 375 esere tekabül etmektedir. Biz bu çalışmaları gece gündüz demeden devam ettiriyoruz ve vakıf hizmetini sürdürmeye de devam edeceğiz. Tüm bunları yaparken tek gayemiz, ileride milletimiz "AK PARTİ geldi, hükûmeti devraldı, büyük bir özveriyle, tükenmez bir şevkle ülkeyi karış karış gezdi ve hizmet etti. Hizmet ettiler, ürettiler, eser bıraktılar; Allah onlardan razı olsun." desin, dualarını almak bize yeterli olacaktır.
Hepinize saygılar sunuyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)
BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Yeni.