GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi ile 2018 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifinin 5'inci Tur görüşmeleri münasebetiyle
Yasama Yılı:3
Birleşim:33
Tarih:14.12.2019

AK PARTİ GRUBU ADINA MUSTAFA ARSLAN (Tokat) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; İçişleri Bakanlığına bağlı Jandarma Genel Komutanlığı bütçesi hakkında AK PARTİ Grubu adına söz almış bulunuyorum. Bu vesileyle Gazi Meclisimizi ve aziz milletimizi saygıyla selamlıyorum.

Milletimizin bağımsız olarak bugünlere gelmesinde canlarıyla, kanlarıyla mücadele eden aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi minnetle ve şükranla yâd ediyorum.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 15 Temmuz sonrası devletimizde, bilhassa İçişleri Bakanlığımızda yeni yapılanmanın en büyük kazanımlarından biri Jandarma ve Emniyet teşkilatının entegrasyonudur. Pek çok güvenlik başlığı altında bu kurumların kendilerine ait kabiliyetleri oluyor ve bu kabiliyetleri bir araya getiremiyorduk. Bu 2 kuruma Sahil Güvenlik Komutanlığını da ekleyerek hep birlikte ortak operasyon yapılabilir, birbiriyle veri paylaşabilir, hepsinden önemlisi, ortak hedefe doğru birlikte çalışabilir hâle getirdik. Bir göçmen kaçakçılığı veya uyuşturucu takibini 3 kurum birlikte yapabiliyor ve sonuç alabiliyor. Sabahki oturumlarda sayın milletvekilinin bu konuda ortaya koyduğu ifadeleri, özellikle güvenlik birimlerimizin moralini bozacak mahiyette "sancak" gibi kutsal saydığımız kavramı da kullanarak yaptığı yorum ve tespitleri üzüntüyle karşıladık.

Bilindiği gibi, 2016 yılında Jandarma Genel Komutanlığı İçişleri Bakanlığına bağlanmış, yeni bir yapılanma ortaya konulmuş ve bu itibarla alay sancaklarının Genel Komutanlıkta müzeye kaldırılması kararı alınmıştır. Bu kararı alan Jandarmadır, bu kararı alan İçişleri Bakanlığıdır. Alaylar, birlikler, komutanlıklar bağımsız birimler değildir. Bu hadiseyi sanki bir teslim gibi yansıtmak, buradan bir fitne çıkarmaya çalışmak doğru değildir. Bu uygulama 2017 yılında yapılmıştır. Çakırsöğüt Komando Tugay Komutanıysa oradaki görev süresi dolduğu için 2018 yılında Konya İl Jandarma Komutanlığına atanmıştır, daha sonra da 30 Ağustos 2019 yılında emekli olmuştur. Sancakla ilgili uygulamanın 2017 yılında yapıldığını dikkatlerinize arz ediyorum.

Ayrıca, Jandarma Üsteğmen Ahmet Ölmez'e, gaziliğiyle ilgili olarak yasal mevzuat mucibince, gazilik tazminatı ödenmiştir. Diş tedavisinin yapılamaması da çene tedavisinin hâlen devam etmesinden kaynaklanmaktadır. Kendisi hâlen gaziliğe ilişkin tüm yasal haklarını kullanmaktadır. Tedavisi de tıbbi takvime göre en kısa zamanda tamamlanacaktır.

Sayın milletvekilleri, Jandarma Genel Komutanlığı, ülke topraklarının yüzde 93'ünde faaliyet göstermektedir, büyük bir fedakârlıkla çalışmaktadır; eksi 30 derecede, 3 bin rakımda, her türlü hava ve iklim şartlarında, yaz demeden kış demeden terörle mücadeleye devam etmektedir.

1984 yılından beri devam edilen mücadelede, ne zaman ki Jandarmamız ve güvenlik güçlerimiz aklını dışarıya kiraya veren, asker üniforması giymiş hainlerden, satılmışlardan temizlendi, yerli ve millî silahlarla mücadeleye başladı o zaman, topraklarımızda terör bitme aşamasına gelmiştir. Barış Pınarı Operasyonu'yla sınırlarımızda terör devleti kurmak isteyenlerin hevesleri kursaklarında kalmıştır. Bütün dünya bilsin ki Suriye'nin kuzeyindeki ülkemiz sınırlarında bir terör devleti kurulmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Ecdadımızın bize emaneti olan aziz vatanımız üzerinde hain emelleri olanlara sesleniyorum: Bu millet canını verir ama şehit kanlarıyla yoğrulan bu topraklardan bir çakıl taşı dahi vermez. (AK PARTİ sıralarından alkışlar) FETÖ, DEAŞ, PKK/PYD, ismi ne olursa olsun, bu millet terör nereden gelirse gelsin, kimden gelirse gelsin, hepsinin başını ezecek güce ve inanca sahiptir.

Değerli milletvekilleri, AK PARTİ iktidarında, güvenlik güçlerimizin kullandığı araç, gereç ve mühimmatların yerli ve millî olması için çok ciddi çalışmalar yapılmıştır. Yerli savunma sanayimizin yüzde 18'lik oranı bugünlerde yüzde 70'e ulaşmıştır. Parasını verdiğimiz hâlde silah alamadığımız günlerden, kendi imkânlarıyla, yerli sanayisiyle her türlü silahını üreten, bu silahları ihraç eden bir ülke konumuna geldik.

Gururumuz ATAK helikopteri, silahlı silahsız insan araçları, yerli insansız hava araçları, yerli üretim piyade ve keskin nişancı tüfekleri, ALTAY tankı, hava savunma sistemleri, balistik füzeler, savaş gemileri ve radar sistemleriyle, ordumuz, dosta güven, düşmana korku veren bir güce ulaşmıştır.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Sözlerinizi tamamlayın, Sayın Arslan.

MUSTAFA ARSLAN (Devamla) - Terörle mücadele konusunda milletimizin duygularına tercüman olan, ülkemizin teröre karşı dik duruşunu dünyaya haykıran Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, İçişleri Bakanımıza, Millî Savunma Bakanımıza, komutanlarımıza ve kahraman askerlerimize, güvenlik güçlerimize şükranlarımı sunuyorum.

Jandarma Genel Komutanlığımızın ve tüm kurumlarımızın 2020 yılı bütçelerinin hayırlı olmasını diliyor, heyetinizi saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)