GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: HDP Grubu önerisi münasebetiyle
Yasama Yılı:3
Birleşim:22
Tarih:26.11.2019

AK PARTİ GRUBU ADINA MEHMET ŞÜKRÜ ERDİNÇ (Adana) - Teşekkür ediyorum Sayın Başkanım.

Değerli milletvekilleri, Halkların Demokratik Partisi grup önerisi aleyhine AK PARTİ Grubu adına söz almış bulunuyorum. Bu vesileyle, başta yüce heyetinizi ve ekranları başında bizleri izleyen vatandaşlarımızı saygıyla selamlıyorum.

İşsizlik meselesi, istihdam meselesi muhakkak ki hepimizin önemsediği, üzerinde her birimizin ittifak edeceği birçok meselenin ortak noktası olan bir konu. Özellikle, bu konuda dile getirilen çalışmaları hep birlikte izliyoruz, takip ediyoruz. Burada, Hükûmetimizin yapmış olduğu çalışmalar, istihdama yönelik olarak yapmış olduğu çalışmalar gerçekten önemli çalışmalar. Bir taraftan tarım alanında, bir taraftan hayvancılık alanında, bir taraftan esnaflarımızın desteklenmesi anlamında, sanayi anlamında yapılan yatırımlar, desteklenen yatırımlar, istihdamı artırmaya yönelik çalışmalardır. Tabii, 2018-2019 yıllarında yaşamış olduğumuz, içeriden ve dışarıdan tetiklenen, özellikle dövizin yükseltilmesine yönelik çabalar sonucunda ortaya çıkan tablolar içerisinde istihdam konusunda belki istenen seviyelere ulaşılamadı ama yapılan çalışmalar inşallah önümüzdeki dönemlerde bu istihdamın daha iyi noktalara gideceğini hepimize göstermektedir.

Şimdi, özellikle, Halkların Demokratik Partisi grup önerisini incelediğimde -bir hukukçu olarak da söylemek isterim- burada grup önerisinin içerisinde bir taraftan baktığınızda, olaya sadece bir bölge üzerinden bakmak veya sadece CHP'nin bakış açısıyla bakmak doğru bir sonuca götürmez bizleri.

Burada, grup önerisinde SGK borçlarından, vergi borçlarından yapılan takibatlar sanki sadece Diyarbakır'da yapılıyormuş gibi bir algı ortaya konulması da doğru değil. Tüm Türkiye'de yükümlülüklerini yerine getirmeyen vatandaşlara yönelik çalışmalar muhakkak surette yapılır ama özellikle şunu bilmekte fayda var: Burada belirtildiği gibi sadece satış işlemi gibi göstermek yanlıştır. Bir işlem yapılır ama bu satış değildir; icra işlemi yapılır, bir haciz konma işlemi yapılır ama satış işlemi yapılmaz.

Burada şuna değinmekte fayda var: Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki illerimizdeki bu işsizlik oranlarının kaynağını da araştırmakta fayda var. Bakın, bugüne kadar o bölgede Hükûmet eliyle yapılacak birçok yatırım, özel sektör eliyle yapılacak olan birçok yatırım PKK terör örgütü eliyle engellenmiştir. Şantiyeler yakılmıştır, fabrikalar sabote edilmiştir ama bunlara hiç değinilmeden, oradaki esnaflarımızın PKK terör örgütü eliyle kepenklerinin kapatılmasına değinilmeden sadece işsizlik üzerinden polemik oluşturmak bence doğru bir şey değil, buna bakmak lazım.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Sözlerinizi tamamlayın Sayın Erdinç.

MEHMET ŞÜKRÜ ERDİNÇ (Devamla) - Özellikle son dönemde bölgenin güven ortamının, huzur ortamının düzeltilmesi sebebiyle bölgedeki yatırımlar günbegün artmaktadır. Daha iki gün önce Ağrı ilinde yapılan tekstille ilgili yatırım, Van'da yapılan yatırımlar, Şanlıurfa'da ve diğer illerde yapılan yatırımlar bölgenin ekonomisine ve istihdamına katkı sağlayacak çok önemli yatırımlardır.

Bakın, bir taraftan bölgedeki üniversitelerdeki öğrenci sayıları artıyor, bir taraftan turist sayıları artıyor ki yeni rakamlara baktığınızda bunlar da o bölgenin ekonomisine ve istihdamına katkı sağlayan önemli unsurlardır.

Burada Hükûmetin yapmış olduğu çalışmalarla, AK PARTİ Grubunun yapmış olduğu çalışmalarla Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere tüm Türkiye'deki istihdam sorununun tam olarak çözüleceğini hep birlikte göreceğiz inşallah.

Hepinizi saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)