GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: CHP Grubu önerisi münasebetiyle
Yasama Yılı:3
Birleşim:16
Tarih:12.11.2019

CHP GRUBU ADINA LALE KARABIYIK (Bursa) - Teşekkürler Sayın Başkan.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; aramızdan ayrılışının 81'inci yılında çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü özlem ve saygıyla anıyorum.

Değerli milletvekilleri, Adalet ve Kalkınma Partisi hükûmetleri tarafından vakıf ve derneklere yapılan ayrımcılıklar ve imzalanan protokoller zaman zaman gündemimize gelmişti. Bugün de İstanbul Medipol Üniversitesinin ve Ankara Medipol Üniversitesinin kurucu vakıfları ve bunlar için tahsis edilen arazi ve taşınmazlar Meclis gündemine tarafımızdan taşınmış bulunuyor.

Değerli vekiller, Türkiye Eğitim Sağlık ve Araştırma Vakfı tarafından 2009 yılında İstanbul'da İstanbul Medipol Üniversitesi kuruluyor. Vakfın ismi Türkiye Eğitim Sağlık ve Araştırma Vakfı. Peki, nasıl kuruluyor bu üniversite? İlk olarak 2009 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından kamu yararına dönük hizmetlerde kullanılması koşuluyla Maliye Bakanlığına devredilmiş olan tarihî TEKEL binası, bu Bakanlık tarafından İstanbul Medipol Üniversitesine kırk dokuz yıllığına tahsis ediliyor. Bununla kalmıyor, Medipol grubuna devredilen bir diğer yer ise Karayolları 17'nci Bölge Müdürlüğünün Kavacık'taki arazisi oluyor. Arazi önce Maliye Bakanlığına devrediliyor, ardından kırk dokuz yıllığına İstanbul Medipol Üniversitesine kiralanıyor. Hemen arkadan ne oluyor? İstanbul Büyükşehir Belediyesi arazinin imar planını değiştiriyor, özel eğitim alanına dönüştürüyor.

Bununla kalmıyor, sonrasında Sosyal Güvenlik Kurumunun Kadıköy Koşuyolu'nda bulunan 2.922 metrekarelik çok değerli bir taşınmazı, İstanbul Medipol Üniversitesine, bu defa da sadece 2 milyon 949 bin lira bedelle satılıyor.

Değerli milletvekilleri, daha sonra, 2018 yılında bu defa Ankara'da bir Medipol Üniversitesi kurulmak isteniyor ama gelin görün ki mevcut yasalar buna engel. Mevcut yasalar, düzenlemeler, aynı vakfın farklı bir ilde üniversite açmasını engelliyor. O zaman benzer isimli başka, yeni bir vakıf kurmak gerekiyor ve yeni bir vakıf kuruluyor. Bu yeni vakfın ismi de "Türkiye Eğitim Sağlık Bilim ve Araştırma Vakfı." İstanbul'da kurulan "Türkiye Eğitim Sağlık ve Araştırma Vakfı" Ankara'da kurulan "Türkiye Eğitim Sağlık Bilim ve Araştırma Vakfı" yani bir "bilim" kelimesi ilave edilmiş oluyor.

Peki "Ankara'da kurulan Medipol Üniversitesine neler tahsis ediliyor?" derseniz, onlar da şu şekilde sıralanabilir: Aslında, bakın, tarihî garla gündemimize de taşınmıştı ama özellikle, Ankara Medipol Üniversitesine önce, Etimesgut ilçesi Aşağıyurtçu Mahallesi'nde bulunan, Toplu Konut İdaresi Başkanlığına ait ve 20/09/2017 tarihinde 83 milyon 575 bin lira değer biçilmiş olan 175.952 metrekarelik arsa -Medipol Üniversitesinin kurucusu olan vakfa- bedelsiz ve süresiz olarak tahsis ediliyor.

BÜLENT TURAN (Çanakkale) - Yanlış bilgi, bunlar doğru değil.

LALE KARABIYIK (Devamla) - Ankara Medipol Üniversitesinin kuruluş aşamasında YÖK temsilcisinin de olumsuz görüş bildirdiği bilgisini almış bulunuyoruz. Buna rağmen, kurulma işlemi devam ediyor.

Ayrıca, Ankara Tren Garı yerleşkesi içerisinde yer alan bazı binaların Ankara Medipol Üniversitesine verildiği iddiaları da söz konusu.

Önceki dönemlerde ben bununla ilgili 2 defa soru önergesi verdim -belki bu soru önergelerini yanıtlasalardı bugün araştırma önergesine gerek kalmayabilirdi- ancak şu ana kadar hiçbirisine bir yanıt alabilmiş değilim. Bu nedenle, Medipol Üniversitesine neden bu ayrıcalıkların tanındığının, tahsis edilen bina ve arazilerin değerlerinin ne kadar olduğunun, son olarak da Ankara'da 175 bin metrekarelik, konut yapılması gereken TOKİ arazisinin niçin bedelsiz olarak tahsis edilmiş olduğunun yanıtını alamamış bulunuyoruz.

BÜLENT TURAN (Çanakkale) - Bedelsiz olur mu! Yapmayın, bunlar doğru değil.

LALE KARABIYIK (Devamla) - Bu belirsizliklerden dolayı, kamuoyunda, Medipol Üniversitelerini kuran vakıfların belirli bir tarikatla ilişkisi olduğu yönündeki iddiaları da duymaktayız.

Bu vesileyle ayrıca belirtmek isterim ki ülke genelinde kurulan veya kurulacak olan tüm vakıf üniversiteleriyle ilgili detaylı incelemeler yapılmalı, kurucu vakıfların cemaat, tarikat gibi oluşumlarla herhangi bir ilişkilerinin olmamasına son derece özenle dikkat edilmeli.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

LALE KARABIYIK (Devamla) - Sayın Başkan...

BAŞKAN - Tamamlayın lütfen Sayın Karabıyık.

LALE KARABIYIK (Devamla) - Bu nedenle, Medipol Üniversitesine hangi sebeplerle bedelsiz ve süresiz olarak arazi ve bina tahsis edildiğinin...

BÜLENT TURAN (Çanakkale) - Bedelsiz değil, süresiz değil; Sayın Başkan, şoklardayız, böyle değil.

LALE KARABIYIK (Devamla) - ...bu üniversitenin diğer vakıf üniversitelerinden niçin ayrıcalıklı hâle getirildiğinin ve taşınmazların tahsisinin usule uygun olup olmadığının araştırılmasını istiyoruz.

Teşekkür ediyorum. (CHP sıralarından alkışlar)