| Konu: | HDP Grubu önerisi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 99 |
| Tarih: | 09.07.2019 |
AK PARTİ GRUBU ADINA ALİ ŞAHİN (Gaziantep) - Sayın Başkan, değerli arkadaşlar; SETA Vakfının hazırlamış olduğu SETA raporu hakkındaki HDP grup önerisi üzerinde görüşlerimi belirtmek için söz almış bulunuyorum. Bu vesileyle hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Öncelikle şu konuya bir değinmek isterim: Değerli dostlar, konvansiyonel savaş dönemleri kapandı. O dönemin kapanmasının birkaç önemli sebebi var. Bunlardan biri, konvansiyonel savaşlar sonuçları öngörülen savaşlar değil. İkinci geçerli sebep ise çok yüksek maliyetli savaşlar olması. Bir üçüncü olarak da yine insan kaybı, can kaybının olması. Bu sebeplerle artık konvansiyonel savaşlar döneminin kapanması söz konusu. Bunun yerine postmodern savaş yöntemleri oluşturuldu. Nedir bunlar? Birincisi terör örgütleri. Artık küresel güçler veya emperyalist güçler, küresel ölçekteki menfaatlerini kimi zaman "vekâlet savaşları" da diyebileceğimiz kendi ürettikleri "manufactured terror organizations" dediğimiz terör örgütleri üzerinden yönetmeye çalışıyorlar. Diğer ikinci bir savaş yöntemi, postmodern savaş yöntemi, halk hareketleri. Konulara çok fazla giremeyeceğim maalesef, zamanımız kısıtlı. Üçüncü konu ise, üçüncü savaş yöntemi ise algı savaşları. Artık küresel güçler veya emperyal güçler, kendi menfaatlerini gözetmek adına bir ülke üzerinde veya bölge üzerinde algı savaşları üzerinden menfaatlerini yürütmeye, korumaya çalışıyorlar.
Şimdi şöyle: Algıyla, algı savaşıyla bir seri katili veya arkasında 40 bin kişinin kanı olan bir örgütü ziyaret ederek "İşte, bu örgütün mensupları, içtikleri sigaraları dahi yere atmıyorlar." diyerek o terör örgütü mensuplarından, üzerinde 40 bin kişinin kanı olan insanlardan muhteşem çevreciler yaratabiliyorsunuz.
Şimdi SETA Vakfı, bu algı meselesinden yola çıkarak son dönemlerde uluslararası medyanın Türkçe yayına geçmesiyle birlikte ve o bölgede, o alanda bir kümeleşmenin oluşmasıyla birlikte, o alana bir mercek tutmuş ve bir rapor hazırlamış. Bir sivil toplum örgütü olması hasebiyle, bir "think tank" kuruluşu, bir düşünce kuruluşu olması hasebiyle, alanına da giriyor olması hasebiyle yapılan böyle bir çalışma ve bu çalışma sonucu açık kaynaklardan toplanan bilgilerden ortaya çıkan bir rapor.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Tamamlayın Sayın Şahin lütfen
ALİ ŞAHİN (Devamla) - Sayın Başkanım, ben çok fazla konuşan biri değilim.
BAŞKAN - Biliyorum Sayın Şahin ama kurallar.
Buyurun.
ALİ ŞAHİN (Devamla) - Çok teşekkür ediyorum.
İkincisi: Ne yapılmış? Rapor, son derece şeffaf bir şekilde devletin önemli özel birimleriyle paylaşılmamış, rapor yayınlandığı gün Twitter ortamında kamuoyuyla paylaşılmış.
Üçüncüsü: Rapor içeriğinde bu yayın kuruluşlarında, Türkçe yayın yapan uluslararası medya kuruluşlarında çalışan birtakım medya mensuplarının öz geçmişlerine yer verilmiş ve geçmiş Twitter hesaplarındaki paylaşımları söz konusu olmuş.
Burada öncelikle bunu "andıç" olarak veya bunu bir "fişleme" olarak algılamak son derece haksız bir tutum. Fişlemenin olması için bir gizliliğin olması gerekiyor, fişlemenin olması için dar bir kapsamda paylaşılması gerekiyor, fişlemenin olması için şeffaf olmaması gerekiyor.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Son cümlenizi alayım.
ALİ ŞAHİN (Devamla) - Tüm bunlardan yola çıkarak HDP'nin bugün vermiş olduğu bu SETA raporunun araştırılması yönündeki Meclis araştırması komisyonu kurulması önerisinin gerekli bir altyapıya sahip olmadığını düşünüyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)