GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: 2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2017 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısının Maddeleri münasebetiyle
Yasama Yılı:2
Birleşim:36
Tarih:18.12.2018

OKAN GAYTANCIOĞLU (Edirne) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Türkiye İstatistik Kurumu yetkilisine soruyorum: Üretici eline geçen fiyatlar her geçen gün azalıyor, girdi fiyatları sürekli artıyor. Örneğin et fiyatı düşüyor, besiciler perişan; yem fiyatı artıyor, üreticiler yine perişan. TÜİK "Enflasyonu gıda fiyatları azdırıyor." diye nasıl diyor? Hesaplamalar yanlış. Ya da piyasaları hiç takip etmiyor musunuz? Et ve Süt Kurumu hayvan kesimi için 2019 Şubat sonuna gün veriyor. Kesim için sıra bekleyen hayvan sayısı 300 bini aştı. Özel kesimhaneler talep yok diye hayvan kesmiyor, çiftçi hayvanını kestirecek yer bulamıyor. Kesim yapanlar ise fırsatçılık yaparak karkas etin kilosuna 25 lira, bazıları daha da insafsız, 23-24 lira teklif ediyor. 1 kilo karkas maliyeti 30 liranın üzerinde.

Şimdi soruyorum: Bu gerçekleri hâlâ görmezden gelerek, "Gıda enflasyonu var." diyerek, et ithalatına devam edecek misiniz?