GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: İYİ PARTİ Grubu önerisi münasebetiyle
Yasama Yılı:2
Birleşim:25
Tarih:04.12.2018

AK PARTİ GRUBU ADINA CENGİZ DEMİRKAYA (Mardin) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; İYİ PARTİ'nin tarımın sorunlarıyla ilgili grup önerisi aleyhine AK PARTİ Grubu adına söz almış bulunuyorum. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Değerli milletvekilleri, tarım sektörümüz, 2003-2018 döneminde, yaşanan kuraklık ve doğal afetlere rağmen, on altı yılın on ikisinde büyüyerek sürdürülebilir bir gelişme göstermiştir. Millî gelire katkısı ise, 2002 yılında 36,9 milyar TL iken 2017 yılı itibarıyla 189 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Tarım ve gıda ürünleri ihracatı ise 2002 yılında 3,752 milyar dolar iken 2018 Ocak-Ağustos arasında 11,035 milyar dolara ulaşmıştır, 2018 yılında açıklanan ilk sekiz aylık verilere göre 11 milyar dolar tarım ve gıda ürünleri ihracatı yapılmıştır.

Değerli arkadaşlar, dış ticareti geliştirme çabası olarak Tarım ve Orman Bakanlığımızca dünya pazarlarında ülkemizin mevcut konumunu korumak ve pazar payını artırmak için potansiyel hedef pazarlara yönelik tarımsal ticaret heyet ziyaretleri, tarım iş forumları ve uluslararası tarımsal organizasyonlar gerçekleştirilmektedir.

Değerli milletvekilleri, yeni düzenlemelerle 2018 yılı tarımsal destek uygulamalarında mazot desteği başta olmak üzere bazı desteklerde birim destek miktarları arttırılmış, bazı konularda ise yeni destekler başlatılmıştır. Biz AK PARTİ olarak tarımın Türkiye'nin lokomotifi olması için desteklerimizi artırarak devam ettiriyoruz. Mazot maliyetinin yüzde 50'sini destekliyoruz, gübre desteğini yüzde 100 artırdık, özel olarak buğday ve arpaya gübre desteğini yüzde 100 artırarak 4 TL'den 8 TL'ye çıkardık. Bitkisel üretime yönelik desteklerde yeni düzenlemeler yaptık. Kütlü pamuk prim desteği kilogram başına 75 kuruştan 80 kuruşa çıkarılmıştır. Kuru fasulye, nohut ve mercimekte kilogram başına 30 kuruştan 50 kuruşa çıkarılmıştır.

Hayvancılık ve su ürünlerine yönelik desteklerde de yeni düzenlemeler yaptık. Hayvancılık destekleri 2002 yılında 83 milyon TL iken, 2017 yılında 3,8 milyar TL'ye çıkarılmıştır. 2018 yılında ise Ekim ayı itibarıyla 3,1 milyar TL ödeme yapılmış olup, yıl sonunda destek miktarının 4 milyar TL'ye ulaşması beklenmektedir. 2002 yılında 1,8 milyar TL olan tarımsal destekleme ödemelerini ise 2018 yılı itibarıyla 16,1 milyar TL'ye çıkardık.

Değerli arkadaşlar, tarımın, nüfusumuzun gıda ihtiyacını karşılaması, sanayi sektörüne ham madde sağlaması...

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Sayın Demirkaya, siz de toparlayın.

CENGİZ DEMİRKAYA (Devamla) - ...sanayi ürünlerine talebin artması, ulusal gelir ve dış ticarete katkısı nedeniyle ulusal ekonomi için de büyük bir önemi vardır. Birçok tarımsal ürünün ana vatanı olan ülkemizde tarım sektörünü geliştirerek üretimi artırmak, üreticinin emeğini korumak, vatandaşlarımızın gıda güvenliğini teminat altına almak için var gücümüzle çalışıyoruz. Tarımsal üretim, toprak, su kaynakları ve orman alanlarımızın korunması, sulama, su ürünlerinin kurumsallaşmasına kadar her alanda hizmet kalitemizi artırmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ederim.