GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi münasebetiyle
Yasama Yılı:2
Birleşim:20
Tarih:21.11.2018

MEHMET CİHAT SEZAL (Kahramanmaraş) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; sözlerimin başında 30 Temmuzda rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan ve 18 Kasım Pazar günü ahirete irtihal eden CHP Edirne Milletvekilimiz Erdin Bircan'a Allah'tan rahmet diliyorum, sevenlerine, yakınlarına ve CHP Grubuna başsağlığı diliyorum, Allah kalanlarına sağlık versin.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 4'üncü maddesi üzerine söz almış bulunmaktayım. Yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum.

İlgili kanunda değişiklik yapma isteğimiz demokrasinin daha iyi işleyebilmesi ve gelişmesi amacını gütmektedir. Ayrıca genel ve yerel seçimlerde adı geçen birliklerde kimlerin istifa edeceği, kimlerin görevine yeniden dönebileceği gibi belirsizlikleri ortadan kaldırmak istiyoruz. Bu kanun, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği üyesi birlik, oda ve borsa başkanları ile bu sayılanların yönetim kurulu üyelerini kapsayan değişiklik söz konusu kişilerin yerel ve genel seçimlerde adaylık için görevden ayrılmaları hâlinde aday gösterilmemeleri ya da seçimi kazanamamaları sonucu görevlerine yeniden dönebilmelerinin önünü açmış olacaktır.

Değerli milletvekilleri, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği üyesi bir iş insanı, deneyimleri ve birikimlerini milletvekili olarak ya da yerel yönetimlerde vatana ve millete hizmet etmek için kullanmak istiyorsa bu alanda hizmet yarışına girme talepleri her Türk vatandaşı gibi birlik üyelerinin de hakkıdır. Kanunlarla kimsenin önüne engel koymaya gerek yoktur. Bu kısıtı ortadan kaldırırsak daha çok kişinin ülke yönetimine ve millete hizmette söz sahibi olmak isteyeceğini düşünüyoruz. Bu durumun ise demokrasimize renk ve heyecan getireceği kesindir. Zaten Komisyonumuzda da kanun teklifi görüşülürken teklif maddelerinin tümü üzerinde hemen hemen mutabık kalınmıştı. Tek bir sorun vardı, o da bu kanun maddesindeki birliklerin ve odaların daha fazla genişletilebileceğiydi. Bu da Komisyonumuzun ve değerli Meclisimizin üyelerinin takdirindedir. İlerleyen dönemlerde bununla ilgili bir çalışma da yapılabilir.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği üyeleri gibi donanımlı, tecrübeli, iyi yetiştirilmiş bu milletin evlatlarının millete hizmet etmek için görev alma haklarını engellemek yerine desteklemek ve onları teşvik etmek bu ülkenin hayrına olacaktır. Bugün ülkemizde devlet hizmeti gören memurlar dahi istifa edip bir siyasi partiden aday olabiliyorlar. Keza, milletvekilleri, Türkiye Büyük Millet Meclisindeki görevlerini yaparken belediye başkanlığına aday olup kazanamadıkları takdirde Meclisteki görevlerine devam edebiliyorlar. Bizlere hak olarak verilen bir konunun ve yasanın başkaları için de uygulanmasının doğru olduğunu düşünüyorum.

Bu kanunla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine siyasetin karışacağı görüşünü de desteklemediğimizi belirtmek isterim. Odalar ve Borsalar Birliği üyeleri siyasi partilere üye olabilmektedir. Belediye meclis üyesi olarak da görev yapabilmektedirler. Ayrıca, bu kişiler zaten siyasi kimlikleri olan insanlar ve bunu açıklamanın da kanunen hiçbir engeli yoktur. Şu durumda herhangi bir sorun oluşmuyorsa genel ve yerel seçimler için de sorun teşkil etmeyeceğini düşünüyoruz. Bu millete hizmet etmek isteyen üyeler, hangi partiden olursa olsun, siyasi haklarını özgürce ve cesurca kullanabilmeli. Zaten bizim savunduğumuz da budur: Başarılı ve seçilmiş bir yönetici görevine tekrar dönüp devam edebilsin. Hangi partili olduğunun da hiçbir önemi yoktur.

Değerli milletvekilleri, geçmişte birlik, oda ve borsa başkan ve yönetim kurulu üyelerine böyle bir kısıtlama geldiğinde seçimlerde başvuru sayısı ciddi bir oranda azalmıştır. İstifa eden üyeler ise geri dönemediklerinden sil baştan yeni bir seçim yapılmış ve yönetim kurulları belirlenmiştir, bu da ciddi bir zaman kaybına neden olmaktadır. Şimdi ise kanun teklifimizle, ortaya çıkan iş yükü ve zaman kaybı da ortadan kalkacaktır.

Bu düzenlemenin adrese teslim olduğu ya da kişiye özel yapıldığı fikrine de katılmamız mümkün değildir. Diğer partilerimiz de, bu teklif yasalaştıktan sonra, kendi partilerine mensup kişilerin de aday olacağını görecekler.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Toparlayın Sayın Milletvekili.

MEHMET CİHAT SEZAL (Devamla) - Sayın Başkanım, toparlıyorum.

Dünden beri bazı tepkiler görüyoruz, "AK PARTİ'li olursa dönsün, başka partili olursa dönmesin." demişiz gibi şaşırtıcı tepkilerle karşı karşıya kalıyoruz. Siyaset kötü bir şey değil değerli milletvekilleri; aksine, siyaseti zenginleştirmemiz, siyasete katılımda engelleri kaldırmamız, insanları siyasete daha çok yaklaştırmamız lazım.

Hepinizin bildiği üzere Türkiye, Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemiyle yönetiliyor, yani Cumhurbaşkanımız bir siyasi partinin mensubu ve aynı zamanda Genel Başkanı. Bu durum kendisinin, tüm vatandaşlarımıza eşit ve tarafsız hizmet etme çabasına hiçbir zaman engel teşkil etmemiştir. Seçilir seçilmez "Sadece bana oy verenlerin değil, 77 milyonun Cumhurbaşkanı olacağım." diyerek bu konudaki hassasiyetini de belli etmiştir. Bizler de on altı yıldır ülke yönetiminde söz sahibi olan AK PARTİ iktidarı olarak her zaman aynı duruşu sergilemeye çalıştık. Zaten siyaset ilkeli ve adaletli olmayı gerektirir.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

MEHMET CİHAT SEZAL (Devamla) - O yüzden, odalara ve birliklere siyaset karışacak derken, yaptıkları siyasetten kötü bir şey gibi bahseden milletvekillerine de katılmadığımı bildirmek istiyorum.

Son olarak -dün tabii konuşma yapacaktık, nasip olmadı, bugün söylemek istiyorum- tüm dünya çocuklarının 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü'nü kutluyor, bu vesileyle 6-7 Ekim olaylarında arkadaşlarıyla kurban eti dağıtırken bölücü hainler tarafından katledilen 16 yaşındaki Yasin Börü'ye ve 31 Temmuz 2018'de Hakkâri Yüksekova'da yine hainler tarafından yola tuzaklanan patlayıcının infilak etmesi sonucu yaşamını yitiren 11 aylık Bedirhan Karakaya'ya rahmet ve tüm dünya çocuklarının açlıktan, yokluktan, savaştan ve tüm kötülüklerden uzak büyüdüğü bir gelecek diliyorum.

Hepinizi saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)