| Konu: | İmar barışı uygulamasıyla ilgili suistimallerin gözden kaçırılmaması gerektiğine, kadroya geçen taşeron işçilerin mağduriyetine ilişkin açıklaması |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 15 |
| Tarih: | 07.11.2018 |
YAVUZ AĞIRALİOĞLU (İstanbul) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; imar barışı uygulamasıyla ilgili suistimalleri gözümüzden kaçırmamamız gerektiğini düşünüyoruz İYİ PARTİ Grubu olarak. Bu mevzuda bütün milletvekili arkadaşlarımıza mutlaka benzer şikâyetler geliyordur. İmar barışının bir kontrolsüz alan hâline gelip deprem riskinin çok fazla olduğu bir ülkede inşaat denetimlerini de gözden kaçırmamıza sebep olacak bir suistimali beslememesi lazım. Dolayısıyla bu mevzuda hassasiyet gösterilmesi gerekiyor. İstanbul'da büyük bir deprem beklerken imar barışından istifade eden insanların ya da bu kapsama alınan binaların kontrolünün yapılabilmesi için bu mevzuda, imar barışının uygulama alanlarında ne tür suiistimaller olduğuyla ilgili biz bir araştırma önergesi zaten vereceğiz ama bu mevzuda ortak bir sükûnet oluşsun istiyoruz. Ortak sükûnetimiz, suistimallerin önünü kesmek olsun. Biz ilk adımı bunu duyurarak ifade etmiş olalım. Arkadaşlarımız kendilerine gelen teklifleri bütünleştirebilirlerse bu mevzu Türkiye'nin ortak sorunu hâline gelecek. Büyük acıyı yaşamadan, bu sefer önleyici bir irade ortaya koyalım istiyoruz.
Bir diğer husus, taşerondan kadroya geçenlerle alakalı mağduriyetler her geçen gün artıyor ve talepler yükseliyor. Biz şimdi EYT'lerden sonra, taşerondan kadroya geçenlerin talepleriyle bu ara biraz hemhâl olmaya başladık. Şöyle bir sıkıntı var: Kadroya geçene kadar "Bizi kadroya geçirin de ne olursa olsun." duygusu verdikleri için bu iradeyi gösteren Hükûmet onlara "Kadroya geçtiniz, daha ne istiyorsunuz?" gibi bir cümleyle mukabele ediyor. Özlük hakları ve statüleriyle ilgili belirsizlik, maaşlarındaki dengesizlik ve statülerinden kaynaklanan belirsizlik, çalıştıkları kurumlarda kendilerini joker gibi kullanma isteğini oluşturduğu için belirsizlikle işe gidip gelme şikâyetiyle karşı karşıyayız. Bunlarda bir standardın, oryantasyonun sağlanması lazım. Taşerondan kadroya geçenlerin özlük hakları dâhil, statüleri dâhil, çalışacakları yerler dâhil açık bir şekilde belirlenmesi lazım.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Devam edin Sayın Başkan.
YAVUZ AĞIRALİOĞLU (İstanbul) - Bunlara iyilik olsun, rahmet olsun diye yaptığımız iş zulüm hâline geldi. Dolayısıyla bu mevzuda Hükûmetin, böyle bir iradeyle, bunlara müjde verir gibi söylediği iş şu anda üstlerinde, boyunlarında sallanan bir kılıç hâline geldi. Bu mevzuda da bir düzeltme talebi var, o talebi dillendirmiş olalım.
Teşekkür ederim.
BAŞKAN - Teşekkür ederim.