GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: HDP Grubu önerisi münasebetiyle
Yasama Yılı:2
Birleşim:10
Tarih:24.10.2018

AK PARTİ GRUBU ADINA AHMET ARSLAN (Kars) - Sayın Başkan, saygıdeğer milletvekilleri; ben de HDP'nin grup önerisi üzerine söz almış bulunuyorum, hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Tabii bu konu çok gündeme getiriliyor değerli arkadaşlar ve gündeme getirilirken de genelde sapla saman birbirine karıştırılıyor; bunu özellikle vurgulamak isterim. Burada bu kürsüde, bu projenin yatırım bedeli 10 milyar 240 milyon avro iken "Niye 26 milyar değil?" diye bir eleştiri geldi mesela, ona cevap verdik. Dedik ki: "10 milyar 247 milyon avro yatırım bedeli var ancak 26 milyar yirmi beş yıl boyunca alacağımız kira bedeli var." Mesela yine bu kürsüden dendi ki: "Efendim garanti vererek birilerine peşkeş çekiyorsunuz." (CHP sıralarından gürültüler)

Değerli arkadaşlar, müsaade ederseniz cevap vereyim ama oradan laf atmakla bir şey yapacağınızı zannediyorsanız kusura bakmayın. Niye kusura bakmayın söyleyeyim. Dendi ki: "Efendim garanti veriliyor. Garanti verilerek birilerine peşkeş çekiliyor."

Değerli arkadaşlar, garanti verildiği doğrudur Zafer Havalimanı gibi havalimanlarında. Garantiden kaynaklı ülke olarak ödediğimiz para 47 milyon avrodur. (CHP sıralarından gürültüler) Ancak kazandığımız garanti üstü para 460 milyon avrodur. (AK PARTİ sıralarından alkışlar, CHP sıralarından gürültüler) 47 vermişsiniz, 460 almışsınız. Yılda 35 milyon yolcu taşınırken 220 milyon yolcu taşınıyor.

İşçilerle ilgili konuya gelince de... (CHP sıralarından gürültüler)

Değerli arkadaşlar, ulusal ve uluslararası mevzuat gereği o havalimanında bulunması gereken iş sağlığı ve güvenliği uzmanı 181 kişi.

İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) - Şov yaptınız...

AHMET ARSLAN (Devamla) - Mevzuat gereği olması gereken kaç kişi var? 459'u... Şov yapanlara cevap veriyorum. (CHP sıralarından gürültüler)

Değerli arkadaşlar, şov yapanlara cevap veriyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

ALİ KENANOĞLU (İstanbul) - Ölüm şov değil. Millet ölüyor orada, şov mu bu ya!

AHMET ARSLAN (Devamla) - Benim cevabım şov değil, benim cevabım gerçekler, bu ülkenin gerçekleri, bu ülkenin değişimi.

ALİ KENANOĞLU (İstanbul) - Bu işçiler niye ölüyor? Bu şov mu şimdi yani?

AHMET ARSLAN (Devamla) - 181 kişi yerine 459 iş sağlığı ve güvenliği uzmanı var.

ALİ KENANOĞLU (İstanbul) - Uzmanlar ölümü engelleyebiliyor mu? Uzmanın olması yeterli mi?

AHMET ARSLAN (Devamla) - Toplam 783 kişi sadece bu konuyla uğraşıyor.

İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) - Çorlu tren kazası! Osman Gazi Köprüsü!

AHMET ARSLAN (Devamla) - Sürekli, sürekli, 4 iş müfettişi sürekli havalimanında, iş müfettişleri ne isterse bunun gereği yapılıyor.

İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) - Evet, Savronik! Savronik!

AHMET ARSLAN (Devamla) - 21 ayrı konu başlığında 350 bin kişiye iş güvenliği ve iş sağlığı eğitimi verilmiş.

Deniyor ki: "Yeterli sağlık hizmeti verilmiyor."

İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) - Çorlu tren kazasında...

AHMET ARSLAN (Devamla) - Değerli Başkanım, çok sataşıldı, çok konuşuldu, müsaadenizle ilave bir dakika daha arz ediyorum.

BAŞKAN - Buyurun, toparlayın.

AHMET ARSLAN (Devamla) - Toparlamak adına.

Deniyor ki: "Sağlık hizmeti verilmiyor." Değerli arkadaşlar, 7/24 saat çalışan tam teşekküllü bir hastane var.

İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) - Hangi hastane, ne hastanesi?

AHMET ARSLAN (Devamla) - Sağlık merkezi var, 9 adet revir var, 6 tane tam teşekküllü acil müdahale ambulansı var.

İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) - Savronik!

AHMET ARSLAN (Devamla) - Toplam 188 sağlık personeli çalışıyor.

Ve yemekhane konusu: 109 tane yemekhane var, tam 10 bin metrekare kapalı alanı olan...

İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) - Anlat, anlat!

AHMET ARSLAN (Devamla) - ...ve 1.030 kişinin çalıştığı, yemek hizmetinde çalıştığı bir havalimanından bahsediyoruz.

İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) - Evet, Çorlu tren kazası... 25 vatandaşımızı kaybettik Çorlu tren kazasında.

AHMET ARSLAN (Devamla) - 671 temizlik elemanı var. Elbette ki işçilerin bütün talepleri baş göz üste. Bu kadar büyük bir havalimanını çalıştırıyorsanız, kredi alıyorsanız, kredi ödemesini belgelerle yapıyorsanız elbette ki bütün ödemeleriniz kayıt içi olmalı, zaten böyle yapılıyor ve bütün işçilerin talepleri baş göz üste ancak provokasyon için oraya gelip havalimanında çalışmayan, cam kıran, tüp boşaltan, yangın yerine çeviren, tutuklanmış... Ona da kararı savcı verecek, ben vermeyeceğim...

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

AHMET ARSLAN (Devamla) - Dünyanın en büyük havalimanı milletimize, ülkemize hayırlı, uğurlu olsun diyorum, saygılar sunuyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)