GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarı ve Teklifi münasebetiyle
Yasama Yılı:3
Birleşim:95
Tarih:03.05.2018

ALİ AKYILDIZ (Sivas) - Sayın Başkan, çok değerli milletvekili arkadaşlarım, basınımızın ve Meclisimizin çok kıymetli çalışanları, çok değerli bürokratlar; ben de hepinizi sevgiyle, saygıyla, muhabbetle selamlıyorum.

Sivas'a ikinci bir devlet üniversitesi kurulması kanun teklifini daha önceki dönemde, 24'üncü Dönemde milletvekili olarak görev yapan çok değerli milletvekili ağabeyimiz de vermişti. 25 ve 26'ncı Dönemde de yine ben de Sivas'a ikinci bir devlet üniversitesi kurulmasıyla ilgili kanun teklifi vermiştim. Tabii, biz verdiğimiz kanun teklifinde Sivas'a "4 Eylül" ismiyle bir üniversite kurulsun demiştik ama Adalet ve Kalkınma Partisinin vermiş olduğu kanun teklifinde "4 Eylül" isminin yerine "Sivas" ismi konmuş. Tabii, Sivas'a ikinci bir devlet üniversitesi kurulmasını ben Sivas halkı adına olumlu buluyorum ve teşekkür ediyorum.

Ama buradan ricam şu: Sivas, biliyorsunuz, kuruluşun ve kurtuluşun başkenti Sayın Bakan. Sizin de Sivaslı olarak Sivas'ta "4 Eylül" isminin yaşatılmasına sıcak bakacağınıza ben de inanıyorum ve bu konuda sizin de destek vereceğinize inanıyorum. Gelin üniversitenin ismini "Sivas" değil de "4 Eylül Bilim ve Teknoloji Üniversitesi" olarak değiştirelim, Cumhuriyetin kuruluşunun ve kurtuluşun başkenti olan Sivas'ta "4 Eylül" ismini de yaşatalım diyorum. (CHP sıralarından alkışlar)

Tabii, müsaade ederseniz, sürem yettiği kadar da Sivas'ın bir başka ve çok önemli bir sorununa da değinmek istiyorum bu vesileyle. Şimdi, iktidarınız döneminde, on altı yıldır hep övündüğünüz ve sürekli "En iyi yaptığımız iş, yol." dediğiniz bu projelerde... Nedense, Sayın Bakanım, Sivas'ın köy yolları maalesef hizmet bekliyor. Bakın, burada size okuyacağım rakamların tamamı resmî rakamlar: Sivas'ın 1.233 köyü var, 613 de mezrası var yani 1.846 yerleşim yeriyle Türkiye'de 1'inci sıradayız, coğrafi anlamda da Konya'dan sonra Türkiye'de 2'nci sıradayız. Sivas'ın köylerinin yol ağı toplam 7.660 kilometre. Bu 7.660 kilometrenin, Sayın Bakanım, sadece 3.245 kilometresinde asfalt var yani Sivas'ın köy yollarının geri kalan 4.415 kilometresinde asfalt yok. Yani yüzdeye vurursak köy yollarının toplam yüzde 43'ünde asfalt var, geri kalan yüzde 57'sinde asfalt yok.

Yine Sivas'ın köylerine vurduğumuz zaman bu oranı, asfalttan faydalanan köy sayısı, yerleşim yeri sayısı yüzde 44 Sayın Bakanım. Yani Sivas'ın 1.028 köy ve mezrasında asfalt yok, çoğunda da yol demeye bin şahit ister. Ben daha önce Meclis kürsüsündeki, buradaki konuşmamda da söylemiştim; Sayın Bakanım, ben Sivas Milletvekiliyim, benim köyümün yolu yok. Benim köyümün yolu yok, bir milletvekiliyim.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANI İSMET YILMAZ (Sivas) - Bu yıl yapılıyor Ali Bey, yapılıyor inşallah.

ALİ AKYILDIZ (Devamla) - İnşallah, inşallah.

Sivas İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğine bu sene gönderilen ödenek 135 milyon lira. Şimdi, ben empati kuruyorum, kendimi İl Özel İdaresi Genel Sekreterinin yerine koyuyorum; ya, Allah aşkına, ben bu 135 milyon lirayla ne yapabilirim?

BÜLENT YENER BEKTAŞOĞLU (Giresun) - Çay, kahve parası.

ALİ AKYILDIZ (Devamla) - Ne yapabilirim? O nedenle, buradan ricam, yetkililerden rica ediyorum: Sivas İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğine biraz daha katkı... Bak seçim de geliyor, rüşvet paketini de açıkladınız ama bu paketin içinde Sivas yine yok. Bu rüşvet paketinin içerisinden Sivas İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğine de biraz daha fazla ödenek gönderirseniz en azından İl Özel İdaresi Genel Sekreteri de benim Sivas'ımın köylerinin yollarına birazcık da olsa bakar, birazcık da olsa asfalt yapar diyorum.

BÜLENT YENER BEKTAŞOĞLU (Giresun) - Seni kurtaracağız o işten.

ALİ AKYILDIZ (Devamla) - Buradan Hükûmete tekrar sesleniyorum: Gelin, yıllardır yok saydığınız, görmezden geldiğiniz, "Nasıl olsa çantada keklik, biz hizmet yapsak da yapmasak da bunlar bize oy veriyor." dediğiniz benim Sivaslı hemşehrilerime en azından yol noktasında, köylerin içme suyu noktasında, köylerin altyapısı noktasında birazcık şu dönem hizmet yapın, eminim Sivas bunu değerlendirecektir. Zaten 24 Haziranda Sivas bunu değerlendirecek. 24 Haziranda Sivas size öyle güzel bir Osmanlı tokadı atacak ki -hep söylüyorsunuz ya Osmanlı tokadını- Osmanlı tokadını benim Sivaslı hemşehrilerim 24 Haziranda size öyle bir tattıracak ki o zaman Osmanlı tokadının ne olduğunu hep beraber anlayacağız, siz de göreceksiniz onu. (CHP sıralarından alkışlar)

HÜSNÜYE ERDOĞAN (Konya) - İnsanın kendi kendine tokat attığı hiç görülmemiştir ama...

ALİ AKYILDIZ (Devamla) - Osmanlı tokadını o zaman tadacaksınız.

BAŞKAN - Sayın Akyıldız, lütfen devam edin.

HÜSNÜYE ERDOĞAN (Konya) - Kendi kendine tokat atmaz, Osmanlı biziz.

ALİ AKYILDIZ (Devamla) - İşte Osmanlı tokadını, hani lafta değil, o zaman, tattığınız zaman gerçekten anlayacaksınız.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Akyıldız.

ALİ AKYILDIZ (Devamla) - Tamamlayayım Sayın Başkan.

BAŞKAN - Peki, bir dakika ek süre verelim.

Buyurun.

ALİ AKYILDIZ (Devamla) - Teşekkür ediyorum.

BAŞKAN - Ben hatırlatayım da...

Buyurun.

ALİ AKYILDIZ (Devamla) - Yok, Sayın Bakanıma ben demin dedim ya; 4 Eylül ismini ben, benden çok onun da yaşatacağına inanıyorum.

BAŞKAN - Biliyorum.

Buyurun, bir dakika ek sürenizi vereyim.

ALİ AKYILDIZ (Devamla) - Çünkü Sayın Bakanımızın da cumhuriyete, Atatürk'e sevgisinin, saygısının çok fazla olduğunu bildiğim, o konulara çok da değer verdiğini bildiğim için ben buradan Sivas Üniversitesinin isminin "4 Eylül" olarak değiştirilmesine benden çok Sayın Bakanımın destek vereceğine inanıyorum, o konuda güvenim tam Sayın Bakanıma.

Evet, değerli milletvekili arkadaşlarım, ben, tekrar, bu üniversitelerin kurulmasıyla ilgili söz almışken son cümlemi de... Keşke, burada benden önce konuşan ve benden sonra konuşacak olan milletvekili arkadaşlarımız da üniversitelerin bölünmesini değil de Sivas'ta olduğu gibi yeni üniversitelerin kurulmasını konuşuyor olsalardı ya da konuşacak olsalardı ya da üniversitelerimizin kalitesini konuşacak olsalardı ve üniversitelerin niteliğinin artacak olmasını konuşacak olsalardı diye umut ederdim. (CHP sıralarından alkışlar)

Ben tekrar yüce heyetinizi sevgiyle, saygıyla, muhabbetle selamlıyorum. (CHP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Akyıldız.