| Konu: | Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 86 |
| Tarih: | 17.04.2018 |
HAYATİ TEKİN (Samsun) - Teşekkürler Başkanım.
Değerli milletvekilleri, 548 sıra sayılı Kanun Tasarısı'nın 24'üncü maddesi hakkında CHP grubu adına söz almış bulunuyorum, yüce Meclisi saygıyla selamlarım.
Bildiğiniz gibi yeni bir torba yasayla karşı karşıyayız. Burada 24'üncü maddeye eklenen ek madde 1'de "...bu yerlere gelen ziyaretçiler tarafından giriş kontrol merkezlerinde veya sahalar içinde idare ve ziyaretçi merkezlerinde ödenecek olan ücretlere ilişkin usul ve esaslar Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından belirlenir." deniliyor. Giriş ücreti ödemeyenler hakkında da "...on katı tutarında para cezası..." denilmektedir. Bu cezayı da ayrıca bir ay içinde ödemeyenler hakkında, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunu'na göre ilgili vergi dairesi takip ve tahsile yetkilidir yani icraya gidilir. 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'un diğer bir maddesindeyse -daha korkunç- bu cezalardan kurtulmak için iflas ve iflasın ispatı ve tescili gerekmektedir. Neredeyse idam cezası gelecek.
Millî parklardan kiralanan alanlara madem para ödenecek, öncelikle o paranın hak edilmesi lazım yani bunun için de yatırım yapılması gerekir. Bakanlığın yapması gereken, kapsamlı, çevre dostu projenin Bakanlık tarafından yapılıp, daha sonra yapım ihalesine çıkılıp daha sonra da Millî Parklar tarafından kontrol edilerek yapım sürecinin tamamlanması, daha doğrusu tesisin vücuda gelmesi lazım.
Ücretler de makul olmalıdır. Aksi takdirde, beton kullanıp ağaç kabuğuyla kamuflaj, metal kullanıp ağaç rengiyle boyama, tuvaletlerin arıtma yerine foseptikle süzüldüğü alanlar olacaktır.
Kendi Belediye Başkanlığım döneminde, biri Millî Parklardan olmak üzere hayata geçirdiğim Samsun Bayraktepe Tabiat Parkı alanı, diğeri birinci derece sit alanı olan Samsun Tekkeköy Mağaraları alanıdır yani burası tabiat parkından daha büyük bir alandır. Mimar olarak mesleğim gereği kâh teknik kâh sosyal donatılarını tek tek projelendirdiğim ve şahsen bir köy çocuğu olarak sosyal sınıfları da göz önüne alarak buralardan, görev yaptığım süremde, ne girişinden ne WC'sinden ne mescidinden ne de sosyal tesislerinden 1 kuruş almadan hizmet ettim çünkü söz konusu bu alanlara genellikle -en fazla- ekonomik düzeyi düşük piknikçiler akın etmektedir yani ekonomik olarak alt gelir düzeyine sahip insanlar. Hele baharla birlikte havaların güzelleştiği bugünlerde her gün en az bin kişinin geldiği bu alanlarda en fazla 100 kişi bulursun. Neden 100 kişi bulursun? Çünkü bu kanun garibanı ve vatandaşın gelirini göz önüne almamıştır, bu alanların müşterileri yoksullardır; saray ailesinin mangır kafalıları gibi 1 sterlin, 1 sterlin hesap edip 15 milyon dolar götürenler değildir. AKP'nin kapitalist bakış açısına göre bu normal olabilir. Bu alanların müşterileri genellikle ay sonunu kuruş kuruş hesap eden, buralara TOFAŞ'larla, Renault'larla gelen insanlardır.
Samsun Bayraktepe Tabiat Parkı'nın ücreti zamanımda sıfır iken AKP'yle beraber can yakar hâle gelmiştir. Şahıs 3 lira, bisiklet 3 lira, motosiklet 6 lira, otomobil 9 lira, minibüs 27 lira, midibüs 45 lira, otobüs 72 lira, WC 1 lira; restoran zaten el yakıyor, kazık marka. Bu konuda konuşacağım için fiyat listesini istedim, dediler ki: "Fiyat listesi değişti." O arkadaşı aradım: "Nedir?" Geçici çalışıyor. Dolar artmış. Muhabbete bak, zam gelmiş. Şahıs 3,5; motosiklet 7 lira, otomobil 11 lira, minibüs 32 lira, midibüs 52 lira, otobüs 84 lira; buralara dua edelim. Türkiye ortalamasında şahıslar 7 lira, düğün yapan 2.250 lira; demek ki 10 katı olsa gelin ile damat ayrılacak.
Şimdi, AKP zihniyetinden yola çıkarak soruyoruz: "Fatma teyze, Hasan amca nereye gidiyorsun?" "Millî parka." "Yok ya, ağacın dibine yatacaksın, gölgeleneceksin, bedava; yemez öyle, öyle yok. Tuvalete git, rahatla, bedava; o da yok." "Ne olacak?" "At bakalım mangırları. Dua et, gökyüzünü seyretme parası almıyoruz." Hele de 2019'a para almak istiyordunuz; "Şu padişahlığı bir getirelim, bundan sonra su sesine, kuş sesine, hepsine para ödeyeceksin." Yeter ki vatandaştan para sesi gelsin, para sesi yoksa millî parkı sarayın, padişahın tablolarında görürsünüz. Tüm zamanların ortalamasına baktığım zaman yine de dua ediyoruz.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
HAYATİ TEKİN (Devamla) - Seçim de 2019'dan kalktı, ortağınız ortalama olarak ağustosa çekti, muhtemelen eylül-ekimde seçim var.
Bu ücretlerden bir an önce vazgeçin, aksi takdirde son şansınız, idamınız kendinize geliyor.
Teşekkür eder, saygılar sunarım. (CHP sıralarından alkışlar)