GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: 442 sıra sayılı Meclis Araştırması Komisyonu Raporu'nda muhalefet şerhinde isminin yer almamasına, muhalefet şerhindeki kimyasal kastrasyonla ilgili konulara bir daha göz atılması gerektiğine ve bu konuda düzgün bir kamu spotu olmadığına ilişkin açıklaması
Yasama Yılı:3
Birleşim:61
Tarih:20.02.2018

FİLİZ KERESTECİOĞLU DEMİR (İstanbul) - Sayın Başkan, evet yani en azından en başında bunun ifade edilmesi gerekirdi ve bu böyle olmaz yani. Bu, emek sömürüsüdür o zaman. Bu kadar çalışmışız, buraya koymuşuz bunu ve ismimiz yok. Bunun yeniden basılması gerekir. Bu, başka bir partiye ait olsa yani AK PARTİ, MHP, bilmiyorum, CHP de olabilir, nasıl yapılması gerekiyorsa aynı şekilde bizde de bu şekilde yapılacak yani sadece afaki bir teşekkürle olmaz. Bu, dolaşan bir metin, bu dolaşan metinde kesinlikle ismimizin olması lazım, birincisi buydu.

İkincisi de ben özellikle kimyasal kastrasyonla ilgili yazdığımız bu şerhteki konulara bir daha göz atılması konusunda uyarmak isterim çünkü bu, gerçekten hep kısasa kısas gibi yapılmak istenen bir uygulama. Avrupa'da böyle uygulanmıyor, gönüllülük esasına bağlı olarak insanlar bunu isterse uyguluyor. Vücut bütünlüğü de önemlidir. Yani, sonuçta ben bir avukatım aynı zamanda ve insanların hakikaten kendi bedenlerine kendi rızaları dışında dokunulmaması gerektiğine inanırım.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Tamamlayın lütfen.

Buyurun.

FİLİZ KERESTECİOĞLU DEMİR (İstanbul) - Ayrıca, bunun ötesinde, zaten bunun önleyici bir şey olmadığı da ifade ediliyor çünkü kimyasal kastrasyonun, cinsel suç yinelemesini bir ölçüde engelleyebildiği görülse de bu etkinin herkes için geçerli olmadığı ve cinsel davranışın yalnızca hormonlarla açıklanmayacağı, aynı zamanda fantezilerle de açıklanması gerektiği de ifade ediliyor. Yani, biz ceza avukatlığı yaptık bu konuda, aynı zamanda "bir cisimle, bir aletle tecavüz" diye bir şey de vardır yani siz onun kalkıp da hormonlarını azalttığınız zaman o insan aynı şeyi bir daha yapmayacak değil. Önemli olan, hakikaten, çocukları bilinçlendirmek ve bunu önleyecek yola en fazla oradan gitmektir ve bunun için, işte, çocuklarla bağlantılı olan herkesi eğitmek, çocuklar için... Ya, kalkıp, işte, yok "söz" "savaşçı", bilmem ne, milyon tane diziye para ayrılıyor, bir tane kamu spotu yok doğru dürüst ortada.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Tamamlayın lütfen.

FİLİZ KERESTECİOĞLU DEMİR (İstanbul) - Bir tane hakikaten düzgün kamu spotu yok ortada. Niye buna para harcanmıyor? Çocuklar televizyon seyrediyorlar, aileler televizyon seyrediyorlar. Yani, bunun için o kadar güzel dünya örnekleri var ki. Biz gittiğimiz zaman Avrupa Konseyinde falan görüyoruz yani bunu arkadaşlar da görüyorlar, AK PARTİ'li arkadaşlar da aynı konseyin üyesi ve orada görüyorlar bu Lanzarote Sözleşmesi'yle ilgili, işte, iyi dokunma, kötü dokunma, çocuklara verilen eğitimlerle ilgili her şeyi. Bunların hepsi yazılmış, o filmlerden, o kitapçıklardan sunduk biz bu rapora. Yani, şimdi, mesele gene aynı şekilde yok idamdı, hadımdı, bilmem neydi gibi şiddet üreten şeyler değil yani, bu, çözüm değil açıkçası, özellikle de bu kadar linç kültürü olan bir ülkede.

Teşekkür ederim.

BAŞKAN - Teşekkür ederim.