GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Kayseri'ye ve Türkiye'de sadece Kayseri'de yetişen gilaburu bitkisine ilişkin gündem dışı konuşması
Yasama Yılı:3
Birleşim:27
Tarih:22.11.2017

SAMİ DEDEOĞLU (Kayseri) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; hepinizi en derin saygılarımla selamlıyorum.

Sizleri seçim bölgem olan Kayseri'yle ilgili bilgilendirmek istiyorum.

Birincisi: Gilaburu meyvemiz. Anadolu medeniyetinin en güzel miraslarından biri olan Kayseri'ye özgü gilaburu meyvemizdir. Yeşil bahçelerde yetişen, kırmızı, tane tane üzümü andıran, salkım şeklinde bir meyvedir. Selçuklulardan beri gelen "gül ebru" adı, zaman içerisinde "gilaburu" adını almıştır. Özellikle sulak arazilerde yetişen gilaburu, mart ve nisan aylarında çiçek açmaya başlar, eylül ve ekim aylarında meyvelerini verir. Son zamanlarda yapılan bilimsel araştırmalara göre, böbreklerin çalışmasını artırır, böbrek taşlarını düşürür, idrar söktürür, kabızlığı önler, prostata karşı çok faydalıdır, bağışıklık sistemini güçlendirir, yaşlanmanın etkilerini geciktirir, sakinleştirici etkisiyle uykusuzluğu giderir, kolesterolün düşürülmesinde etkili olur, kanser tümörlerinin azalmasında etkilidir, çeşitli kadın hastalıklarında ve bebek düşüklerinin önlenmesinde etkilidir, yüksek tansiyon, sara nöbetleri ve astım hastalıklarının tedavisinde etkilidir, safra kesesi ve karaciğer hastalıklarına karşı iyi gelmektedir, kalp ve damar hastalıklarının tedavisinde etkilidir, C vitamini ve antioksidan deposudur.

Gilaburu hem doğal sıkma suyu hem de sallama çay olarak içilmektedir. Doğal kullanıldığında birçok hastalığa iyi geldiği klinik testler ve araştırmalarla ispatlanan gilaburu çayını dünyaya tanıtmak istiyoruz. Gilaburunun sıkılarak yüzde 100 doğal şekliyle piyasaya tanıtım amaçlı arzı Bünyan Belediyemizce sağlanmıştır. Kısa zaman içerisinde, Bünyan Belediyemizce imalatının tamamladığı gilaburu çayı tüm dünyaya ve vatandaşlarımızın beğenisine sunulmuştur. Bünyan Belediye Başkanımız Sayın Şinasi Gülcüoğlu'na çalışmalarından dolayı huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum.

Gilaburu suyu, Orta Anadolu'da yıllardır geleneksel bir içecek olarak tüketilir. Sulama sistemi, arazi ve işçilik dâhil, dekarı ortalama olarak 2.500 TL'ye mal edilebilir. 1 dekar alana ortalama 50 adet ağaç dikilebilir. Dört yılın sonunda 1 ağaçtan 20-30 kilogram arasında meyve elde edilebilir. Dolayısıyla 50 adet ağaçtan 1.000 ila 1.500 kilogram meyve elde edilebilir. Kilogram fiyatı bahçede 3 TL, piyasada 19 TL'dir. Gilaburu meyvesi üretecek yatırımcılara, yeterli büyüklükteki arazilerde bahçe kurmasını tavsiye ediyoruz. Özel bir kültür uygulaması, bakım ve ilaçlama ihtiyacı olmadığından, işçilik giderleri yük getirmeyeceği gibi kısa sürede de verim alınabilir. Böylelikle üretim konusunda yeni ve ekonomik getirisi yüksek bitkilerle kârlı üretimler sağlanmış olacak ve Türk tarımına da katkıda bulunmuş olacaktır.

İkinci olarak da kabak çekirdeği konusunda bilgi vermek istiyorum:

Değerli vekillerim, kabak çekirdeği üretiminde birinci bölge olan Kayseri'nin Tomarza ve Develi ilçelerinin yıllık üretimi 10 bin tondur. Bu rakam, Türkiye üretiminin yaklaşık yüzde 40'ına tekabül etmektedir.

Üretimin büyük çoğunluğu susuz tarım olup en lezzetli kabak çekirdeği ilçelerimizde yetişmektedir. Kabak çekirdeğinin faydaları bilimsel olarak incelenmiş "cebimizdeki doktor" olarak tanımlanmıştır.

Faydaları: Magnezyum, çinko, B2 vitami, omega 3 ve omega 6 açısından zengin bir besin kaynağıdır. Beyin fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur, yaşlanmayı geciktirir. Göğüs, mide, akciğer, prostat ve kolon kanseri gibi kanser türlerine karşı da koruma sağlar. Karaciğer ve göz sağlığını güçlendirir. Günde bir bardak çiğ kabak çekirdeği kalp sağlığını korur, aynı zamanda kalp krizini engeller, bağışıklık sistemini güçlendirir. Kabak çekirdeği, prostat hastalıklarına karşı çok etkili olan çinkoyu bol miktarda içermektedir. Düzenli olarak tüketen erkekler, prostata karşı önceden önlemini almış olur. Avrupa'da yaşayan erkeklerde yapılan prostat testlerinde en düşük oranın Türklerde olduğu görülmüştür. Bu olumlu sonucun sebebi, kabak çekirdeği tüketimine bağlanmıştır. Yapılan deneyler sonucunda kabak çekirdeğinin insülin direncini dengelediği, diyabet hastalığının tedavisinde yardımcı olduğu anlaşılmıştır. Akşamları yatmadan önce tüketilen bir miktar kabak çekirdeği vücudun yorgun ve stresli olduğu zamanlarda hormonları düzenler ve rahat bir uykuya dalmanızı sağlar.

Bu duygularla, hepinizi saygı, sevgi, muhabbetle selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ederiz Sayın Dedeoğlu.