GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarı ve Teklifi münasebetiyle
Yasama Yılı:3
Birleşim:24
Tarih:16.11.2017

HAYATİ TEKİN (Samsun) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 502 sıra sayılı Kanun Tasarısı'nın 78'inci maddesine istinaden grubum adına söz almış bulunuyorum. Yüce Meclisi saygıyla selamlarım.

Konunun içeriği 06/11/2003 tarih ve 5000 sayılı Kanun'la kurulan Türk Patent ve Marka Kurumu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun'a 78'inci maddeyle ne idiği belirsiz bir şirketi kurma ve yurt dışında başka şirketlerle ortak olma hakkının verilmesinden ibarettir. Burada en az bir de yurt içi, en az bir de yurt dışı ortaklıkla iki şirket kurulmuş oluyor. Türk Patent Enstitüsü Başkanı Habip Asan Bey'in talebi doğrultusunda böyle bir yetki isteniyor. Esas gerekçe olarak "Türkiye'de değerleme konusunda ihtiyaç duyulan kapasite mevcut değil." deniyor. Hatta "Yurt dışı şirketle de ortak olabilir." diye geniş yazılarak "İhtiyaç ve hızlı hareket etme kabiliyetini artırarak sektörde ticarileşmenin önünün açılması amaçlanmaktadır." diye tabir ediliyor. Bu yetkiye istinaden bir şirket kurulacak. Bu, gereklilik ve ihtiyaç olabilir, bunu kabul ediyorum fakat bu kurulacak olan şirketin yönetim kurulu kaç kişiden oluşacak, kimlerden oluşacak? Müdür ve müdür sonrası birimler ne olacak? Teknik ve bilimsel kadronun akademik kariyeri ne olacak? Dünyayla iletişim açısından yabancı dil seviyesi ne olacak? Görevlendirilecek elemanların iş deneyim ve tecrübeleri ne olacak? Bu şirketin gelir kalemleri neler olacak? En önemlisi, mahkemeler başta olmak üzere, sorumluluğu ne olacak? Tüm bu sorular cevapsız iken yetki veriyoruz. Şu anda bu yetkiyi isteyen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı ve bu yetkiyi onaylayacak olan Meclis sorumlu davranmıyor diye düşünüyorum. Bizim oralarda bir laf var, "Kâğıttan tayyare, selam söyle o yâre." derler, altı bu kadar boş.

Keşke sadece 78'inci madde problem olsa. İsmi üzerinde, torba yasa, içinde olmayan yok. Amaç, bütçeye yasal olarak ilave edilebilecek olan yüzde 5 artı yüzde 5'e ilaveten yetmeyen bütçe açığını kapatmak; torba yasayla istenen, bütçe açığının kapatılması. Bunu yaparken sadece vergiler yükseltilmiyor; meralar peşkeş çekiliyor, organize sanayi üretimden koparılıp kiralık depolar hâline getiriliyor. Hâlbuki organize sanayiler bu zamana kadar depoculukla, kiracılıkla çok büyük mücadele etti. Bundan sonra üretimin düşeceği muhakkak.

Torba yasayla amaçlanan, torbaya para toplamak. Merak ediyorum, siz parayı ne yapacaksınız? Haydi eskiden kamu ihalesi yapıyordunuz, şimdi yandaşlara yağlı ihalelerle şehir hastaneleri veriyorsunuz. Bunlara para lazım değil, yap-işlet-devret! Havaalanı yapıyorsunuz, yap-işlet-devret; yol, köprü yapıyorsunuz, yap-işlet-devret! Müteahhit de Deli Dumrul gibi, geçenden 5 akçe alıyor, geçmeyenden de 100 akçeyi siz, vatandaştan topladığınız vergilerle ödüyorsunuz. Deli Dumrul'a da bu arada haksızlık etmeyelim, o zenginden alıp fakire veriyordu, siz fakirden alıp zengine veriyorsunuz.

Yine "Saraya para lazım." desek, bütçe şişkin, itibardan taviz yok. Damat Bey Bakan, her şeyi devletten. Diğer damat, Katar hariç, satamadığı "drone"ları dolar bazında satıyor Türk Silahlı Kuvvetlerine. Bilal Bey desek, gemileri İsrail limanlarında yalnız Mavi Marmara mağdurları mahkemede. Maşallah, beyefendi geldi yüzükle, gidiyor yüküyle!

"İyi ki Cumhurbaşkanının 2 çocuğu daha yok." derken başımıza bir de Binali Bey'in çocukları çıktı. Kumardan mı, helalden mi kazandı bilmem ama mal varlığı çok, vergi yok. Allah'ın hikmeti, tam da ek vergileri konuşurken, hatta sigara kâğıdına dahi vergi istenirken kumar gelirlerine yani şans oyunlarına yüzde 10'dan yüzde 20'ye, kısacası yüzde 100 zam yaparken ilginç bir zamanlama oldu, bu da sizin şanssızlığınız.

Son zamanlarda başka bir konu da Merkez Bankasının kur tahmini, o da bu arada çok konuşuluyor, o da delinin hatıra defteri gibi: Önce 3,54, tutmadı 3,72; tutmadı 3,86. Bugün bakıyoruz, yine dolar tüm baskılara rağmen 3,86; öyleyse 1 Ocak 2018 olması lazım. Tayyip Bey'in deyimiyle, tulumbada su bitmiş.

2018'de yeni torba yasalarla buluşmak üzere hepinize iyi günler diliyorum. Sağlıklı kalın. (CHP sıralarından alkışlar)