GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: CHP Grubu önerisi münasebetiyle
Yasama Yılı:3
Birleşim:11
Tarih:19.10.2017

MHP GRUBU ADINA ARZU ERDEM (İstanbul) - Teşekkür ederim.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; ben de Cumhuriyet Halk Partisinin bireysel silahlanmanın araştırılması hakkında vermiş olduğu grup önerisi üzerine Milliyetçi Hareket Partisi Grubum adına söz almış bulunmaktayım.

Bu vesileyle öncelikle Antalya Milletvekili Sayın Deniz Baykal'a acil şifalar diliyorum, geçmiş olsun diyorum. İnşallah, kısa sürede aramıza dönecektir.

Ekranları başında bizleri izleyen aziz Türk milletimizi, basın mensuplarımızı ve Gazi Meclisimizi selamlıyorum.

Değerli milletvekilleri, ülkemizde bireysel silahlanma her geçen gün artmaktadır. Belirtilen verilere bakıldığı vakit, her yıl binlerce kişi ateşli silahlarla öldürülmektedir ve bunların önemli bir bölümünü ruhsatsız silahlar oluşturmaktadır. Kolayca ve ruhsatsız olarak internet üzerinden temin edilebilen, cinayetlere davetiye çıkaran bu silahlardır. Ülkemizde yaygın olarak kullanılan sosyal paylaşım ağları üzerinden açılan ve silah satışının yapıldığı sayfalar alıcılara silahları ruhsatsız olarak göndermektedir. Büyük bir pazara dönüşen ve sanayi sitelerindeki atölyelerde üretilen tüfekler kargoyla ülkemizin her yerine kolaylıkla ulaştırılmaktadır. 400 lira ile 1.200 lira arasında alıcı bulan bu silahlar çok düşük fiyatlarla silah meraklılarına gidebilmektedir, bununla ilgili tedbirlerin acil olarak alınması gerekmektedir. Birçoğu merdiven altı üretim olan ve ruhsatsız olarak satılan bu silahlar insan hayatında ciddi anlamda tehdit oluşturmaktadır. İşin erbabı olmayan insanlar tarafından hiçbir denetime maruz kalmadan üretimi yapılması birçok sosyal sorunu da beraberinde getirmektedir. Ölümlerin bir kısmı alınan silahların bilinçsiz kullanımı sonucu gerçekleşmektedir. Kolay ulaşılması sebebiyle, özellikle öfke kontrolü vesilesiyle de bunlar cinayete dönüştürülmektedir. Hâl böyle olunca da sonuç elbette vahim olmaktadır.

Değerli milletvekilleri, seçim bölgem olan İstanbul'da geçtiğimiz günlerde 17 yaşındaki Helin Palandöken'i okul çıkışında öldüren zanlıya ait cinayet tüfeğini bir gün önce internet üzerinden satın aldığı belirtilmektedir. İnternetten alınan, dikkatinizi çekerim, bir su tabancası değildir, bir pompalı tüfektir. Daha birkaç gün önceydi Dünya Kız Çocukları Günü, bu vesileyle tekrar Helin Palandöken'in ailesine ve arkadaşlarına başsağlığı ve sabır diliyorum.

Değerli milletvekilleri, cezaların yeteri kadar caydırıcı olması, bu anlamda özellikle eğitimin önemini de tekrar vurgulamak istiyorum. Aslında insanımızın bu anlamda da bu konularda mutlaka eğitime tabi tutulması ve önleyici tedbirlerin alınması, cezaların caydırıcı olması yönünde de gerekli çalışmaların yapılması gerekmektedir. Umarım en kısa zamanda gerçekleşir.

Hepinize teşekkür ediyorum. (MHP ve CHP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ediyorum.