| Konu: | Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarı ve Teklifi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 10 |
| Tarih: | 18.10.2017 |
İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU (Trabzon) - Çok teşekkür ediyorum.
Öncelikle, Diyanet İşleri Başkanlığının cami imamlarının İŞKUR personeli olmasıyla ilgili Mahmut Tanal'ın sorduğu soru, zannediyorum, tersinden sorulmuş bir soru. Yani anlıyorum ki toplum yararına temizlik personeli olarak camiye verilen kişilerle ilgili bir değerlendirme yapmak istiyor.
MAHMUT TANAL (İstanbul) - Yok, öyle değil.
İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU (Trabzon) - Yani onun ötesinde, Diyanetin İŞKUR üzerinden bir alımı, daha doğrusu İŞKUR personeli olarak bir alımı söz konusu olamaz.
ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - Müftünün açıklaması var, müftünün.
ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Seçim öncesi yaptınız üç aylık.
ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - Niğde Müftüsü açıkladı geçen hafta.
İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU (Trabzon) - Yok, yok. Yani anlıyorum ki toplum yararına bir çalışmayla ilgili bahsediyor ise...
CEYHUN İRGİL (Bursa) - O toplum yararına değil, seçim yararına.
İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU (Trabzon) - ...toplum yararına çalışmalar temizlikçi olarak oraya alınıyor ama cami içerisinde namaz vakitlerinde bir kişinin kendisinin de namaz kıldırma ehliyeti varsa, eğer cami imamı da yoksa bunu cemaatten normal birisi de kıldırabilir, oradaki o temizlikçi kişi de ehliyet sahibiyse kıldırabilme imkânına sahiptir.
ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - Camiler imamsız, camiler. Niğde'de 57 camide imam yok. O kadar imam-hatip var ama camilerde imam yok.
İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU (Trabzon) - Ama diğer meseleyle ilgili söylediğinize elbette ki ilgili arkadaşlarımız cevap verebileceklerdir.
İkincisi, Türkiye'de tabii bir taraftan terörle uğraşıyoruz, bir taraftan göçle uğraşıyoruz, çok doğal olarak bir taraftan sınırlarımızla uğraşıyoruz, diğer taraftan da -İçişleri Bakanlığı olarak söylüyorum- asayişle, uyuşturucuyla uğraşıyoruz. Tabii, bunların her birini bir tarafa bırakmamız mümkün değil ama bir taraftan da teknoloji gelişiyor. Yani burada biz özellikle sadece bu tasarının 6'ncı maddesiyle ilgili bir değişikliği ortaya koyuyor değiliz. Teknolojik birtakım gelişmeleri ve değişmeleri de bizler hayatımızın bu olağan akışı içerisinde yansıtmakla yükümlüyüz ve sorumluyuz. Vatandaşımız da bizden zamanlarının kaybolmaması, teknolojiden istifade edebilme ve kurumlar arasında sürekli bu imkânsızlıklarla beraber boğuşma yerine... Elimizdeki imkânı onlara sarf etmek durumundaydık, bu yasayla da bunu sağlamaya çalışıyoruz.
MELİKE BASMACI (Denizli) - Teknolojinin müfttü nikâhıyla ne alakası var Sayın Bakan?
İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU (Trabzon) - "Fiilî durumların hukuki durumlarla ilgili nasıl bir değerlendirmesi var?" diye bir soru geldi. Evet, fiilî olarak şunu söyleyeyim: Var olan, aslında fiilî olarak ortada bir sorun olarak duran... Örneğin madde 8 ile ölü olması, muhtemel kayıtlarla ilgili ölüm araştırması diye bir durum söz konusu, madde 10 ile de e-devlet üzerinden nüfus kaydıyla yerleşim yeri belgesi alınması. Biz bunları genelgelerle, birtakım talimatlarla beraber yapıyor idik ama bunları genelgelerle ve talimatlarla yapmaktan ziyade, bunları kanun içerisine dercedip bunu rahat bir hâle getirebilmek çok daha doğrudur diye düşündük. Ben bakan olduğum zaman, özellikle vatandaşlarımızın bu tip belgeleri rahat bir şekilde kendilerinin almasını ve aynı zamanda bu belgelerin de resmî bir hüviyet olarak, resmî bir belge olarak kullanılması konusunda talimat verdim ama bu, kanunla beraber tartışılabilir bir talimattı. Şimdi, burada bu talimatı esas itibarıyla vatandaşlarımızın işini kolaylaştırma için kanunla beraber kuvvetlendirdiğimizi, tahkim ettiğimizi ifade etmek isterim.
Yine, bunun yanı sıra, dün, hakikaten, Şırnak'ta üzücü bir hadise yaşandı, Allah rahmet eylesin. Şunu söyleyeyim, burada bu bilgiyi Meclisle paylaşmak isteriz: Özellikle burada, terör örgütlerinin uzun zamandan beri, güvenlik güçlerinin müdahalesine rağmen, kaçak olarak çalıştırmaya devam ettiği kömür ocakları vardı ve buradan ciddi gelirler elde ediliyordu. Devletimizin bu konuda önemli bilgileri oluştu.
ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - Bu ocak öyle bir ocak mı?
İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU (Trabzon) - Bir dinlerseniz...
Bu bilgiler çerçevesinde yaklaşık iki, iki buçuk ay, üç aydan beri o bölgede, o bölgeyi de bilenler bilirler, Kösreli bölgesi ve diğer bölgelerde, güvenlik güçlerimiz çok ciddi operasyonlar yaptı ama bu bölgeler coğrafi olarak da zor bölgelerdir. Onun için, burada birçok kömür ocağını terör örgütleriyle beraber çalışanlardan ve kaçak olarak çalışanlardan arındırdık ve bunları da adım adım gerçekleştirdiğimizi ifade etmek istiyorum Güvenlik güçlerimizin ve oradaki kurumlarımızın ortaya koymuş olduğu önemli bir değerlendirme olarak bunu ortaya koymak isterim. Elbette ki burada bir hafriyat gerçekleşiyordu. Bu hafriyatla beraber bu şey yaptı. Bu konudaki gerekli soruşturma hem ilgili bakanlık tarafından, gerekli savcılık tarafından, Adalet Bakanlığı tarafından da açıldı ve gözaltılar da oldu, siz de takip ettiniz. Buradaki hukuki süreç devam etmektedir. Ama şunu bilmenizi isterim: Terör örgütünün finans kaynaklarından bir tanesi de kömür ocaklarıdır -yani o bölgedeki kömür ocaklarıdır- ve o bölgedeki kömür ocaklarına yönelik de bizim...
SİBEL YİĞİTALP (Diyarbakır) - Dört yıldır var, dört yıldır orası var.
İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU (Trabzon) - Üç yıldır, dört yıldır, beş yıldır, altı yıldır... Hayır, 2013'te oranın ruhsatı iptal edilmiştir ve iki, üç ay önce de orayla ilgili ve diğer yerlerle ilgili -bölgeyle ilgili söylüyorum ben- bölgeyle ilgili gerekli güvenlik önlemleri güvenlik kuvvetlerimizce de alınmıştır.
CEYHUN İRGİL (Bursa) - Sayın Bakanım, bir saniye... Sayın Bakanım, benim sorduğum o değil. Bu kadar kamyonun çalıştığı yerde nasıl oluyor?
İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU (Trabzon) - Yine, bunun yanı sıra ifade etmek isterim ki -"'Demografik kış' açısından neyi ifade etmek istiyorsunuz?"- ben Birleşmiş Milletlerin ortaya koymuş olduğu bir nüfus değerlendirmesini burada paylaştım. İçişleri Bakanıyım, hem nüfustan hem göçten hem nüfus hareketliliklerinden de sorumluyum. Burada bu imkânı bulmuşken yüce Meclise bu konuda bir bilgi sunmak istedim. Bu, aile kurumunu tahkim eder mi? Evet, evlilik müesseselerinin, özellikle evlilik müesseselerinin kayıt dışı olmaktan kayıt içine dönmesi ve özellikle kayıt altına alınması hem aile kurumunu tahkim eder hem de bu konuda daha sağlıklı bir sonuca bizi ulaştırır.
ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - Devlete maliyeti ne olacak?
CEYHUN İRGİL (Bursa) - Oralarda güvenlik soruşturmasını söylemediniz.
İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU (Trabzon) - Özellikle Sayın Bardakoğlu'ndan bahisle, acaba müftülük makamını zedeler mi bu? Hiç böyle bir değerlendirmeyi düşünmeyi aklımıza da getirmedik; tam tersi, evliliği ve bu nikâh işlemini gerçekleştirmek önemli bir olaydır çünkü hem aile temeli atmaktır. Bunun tam tersi, müftülük makamıyla... Belediye başkanlarına nasıl bir onur katıyorsa, belediye başkanlarına nasıl hem maddi hem de manevi bir haz veya mutluluk katıyorsa aynen müftülere de aynısını katacağı aşikârdır ve nettir.
Evlendirme memurlarının denetimleriyle ilgili bir soru geldi. Özellikle Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ve mülkiye müfettişleri bütün evlendirme daire ve memurluklarını, Genel Müdürlükçe yetkilendirilen memurlar, vali, kaymakam, il ve ilçe müdürleri ve belediye başkanları ilgili evlendirme daire ve memurlarını denetlemeye yetkilidirler. Denetlenen müftülükler değil, elbette ki buradaki yaptıkları işlemlerle alakalı mesele olacağı için bu da çok açık ve nettir.
Yine, burada, özellikle "Müftülüklerin nikâh kıyma yetkisi ve belediyelerin nikâh kıyma yetkisi vatandaşlar arasında bir ayrıştırma oluşturur mu?" Hayır, bir ayrıştırma oluşturmaz.
İBRAHİM ÖZDİŞ (Adana) - Kesinlikle olur.
İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU (Trabzon) - Tam tersi, herkesin bu konuda kendi istediğini yapabilme... Bugün nasıl muhtara gidiyorsa, nasıl nüfus müdürüne veya nüfus memuruna, yetkilendirilmiş memura gidiyorsa, nasıl Türkiye'de yaşayıp dış temsilciliklerde nikâh kıydırma aynı şekilde burada da müftülüklerde nikâh kıydırma veya bu konudaki kendi arzusunu kullanabilecektir.
Yine, özellikle, şunu ifade etmek istiyorum, şunu kesinlikle reddediyorum, bunun bu tartışma içerisinde olmasını da şahsım olarak doğru bulmuyorum: Yani kız çocuklarının yaşlarının daha küçük bir şekilde evlendirilmeleri ile müftülüklerin nikâh kıyma yetkileri arasında en ufak bir korelasyon söz konusu değil, böyle bir şey söz konusu değil.
BÜLENT YENER BEKTAŞOĞLU (Giresun) - Göreceğiz, göreceğiz!
İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU (Trabzon) - Bunu ortaya koymak da doğru değil yani.
Belki başka yerlerde bu değerlendirmelerinizi yapabilirsiniz, siyasal olarak tutumunuzdur, bu değerlendirmelerinize de elbette ki cevap vermek durumundayız ama burada bu anlayış söz konusu değil.
Şunu söylemek isterim: Özellikle, uyuşturucu konusunda son bir yılda bütün rakamlar, gerek uyuşturucu miktarı gerek uyuşturucu operasyonları gerek uyuşturucuyla ilgili kilogram konusundaki bütün oranlar 2 katına çıkmıştır ama Türkiye uyuşturucu konusunda hem transit ülkedir, Türkiye uyuşturucu konusunda aynı zamanda da bir taraftan hedef ülkedir. Elbette ki bu sadece yakalamalarla ilgili bir mesele değildir, topyekûn bir meseledir. Mahallî idarelerden muhtarlıklara kadar, sivil toplum örgütlerinden siyasi partilere kadar bu konuda toplumsal seferberlik bizim temel görevimizdir. Bu konuda, özellikle, son bir yılda rakamları çok üst noktaya taşıdığımızı, operasyonları çok üst noktaya taşıdığımızı sizler de fark ediyorsunuz. Bu konuda bütün bakanlıklarla beraber ortak çalışmamız var, Başbakan Yardımcımız bu konuda bizim koordinatörümüzdür. Herkes kendi görevini yapmaya çalışıyor ama bu konuda alacağımız çok mesafe olduğunu da ifade etmek istiyorum.
Özellikle, şunu söylemek isterim...
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU (Trabzon) - Şurada bir cümle var, onu ifade edeyim.
BAŞKAN - Lütfen, tamamlayın.
BÜLENT YENER BEKTAŞOĞLU (Giresun) - Bu bilgiler yanlış, size verilen o bilgiler yanlış.
İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU (Trabzon) - Yok, yok; bana verilen bilgiler yanlış değil. Ben uyuşturucuyla ilgili bilgileri her gün takip eden ve bu konuyu kendi meselesi hâline getirmiş ve akşamleyin yatarken "Acaba bir çocuk bu konuda ne yapıyor?" diye düşünmeyi valilerin temel fikrini ve kaymakamların temel düşüncesini talimatlandırmış bir İçişleri Bakanı olarak söylüyorum. Burada, bu bizim mücadelemizdir. Bugün terörle nasıl mücadele ediyorsak uyuşturucuyla da aynı mücadeleyi ortaya koymak durumundayız.
ÖMER GETHİ GÜRER (Niğde) - Yaş 10'a düştü, yaş 10'a düştü.
İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU (Trabzon) - Aynı şekilde şunu da ifade edeyim: Bunu da defalarca kamuoyunda ifade ettim, teröriste hangi muameleyi gerçekleştiriyorsak uyuşturucu satıcısına da güvenlik kuvvetlerimizin aynı muameleyi gerçekleştirmelerinden erinmemelerini de defalarca kendilerine salık verdim. Hiç merak etmeyin ama bu merak etmemenin yanında, hepimiz de elimizi taşın altına koymak durumundayız çünkü terörist nasıl ülkemizdeki birlik ve beraberliği yok etmeye çalışıyorsa bu kimyasal terörizm üzerinden ve uyuşturucu terörizmi üzerinden de aynı, hem aile bütünlüğümüz hem ahlakımız hem geleneklerimiz, göreneklerimiz, medeniyetimiz ve millet bütünlüğümüz açısından bir tehditle karşı karşıyayız. Sadece biz de değiliz, etrafımızdaki coğrafya ve ülkeler de karşı karşıyadır diye bir düşünce içerisindeyim.
Yine, şunu söyleyeyim: Özellikle -bana rakam gelmedi ama rakam gelirse diğer sorularda da söyleyeceğim- bu rakamı sırf Mecliste bilgi vermek için çıkardım, mafyayla mücadelede 2014'te -kanunu arkadaşlar söyleyemediler- dinleme ve takip yetkisi bir kanunla beraber kaldırılmıştı. İçişleri Bakanı olduğum zaman getirdiğimiz ilk kanun hükmündeki kararname organize suç şebekelerini takip yetkisidir ve bunu da getirdik. Bu ne sağladı bize? Özellikle şu, getirdiğimiz andan itibaren organize suç şebekelerine yönelik mücadelede iki katı operasyon ve Türkiye'de birtakım organize suç şebekelerinin de cezalandırılmasına yönelik bir adım ortaya konuldu.
BAŞKAN - Sayın Bakanım, toparlayalım lütfen.
İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU (Trabzon) - Sebebi de şuydu, bunu da burada, Mecliste ifade etmek istiyorum: FETÖ, Türkiye'de kendine ait bir alan oluşturmuştu. Bu alan çıktıktan sonra bu alanı bir tek güç ikame etmelidir; o güç de kanunlardır, yetkilerdir ve devletin kendisidir. Burada "Başka bir güç bu boşluğa, polisimizin ve güvenlik kuvvetlerimizin sayısının az olmasından, başka meselelerle uğraşmasından dolayı girebilir." kanaatiyle beraber, burada 2014'te kaldırdığımız, çeşitli saiklerle beraber kaldırdığımız -ki o gün kaldırmak da doğru bir işti- 2016'nın sonu veya 2017'nin başında -TCK 220- katalog suçlara organize suçlarla mücadeleyi ekledik.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU (Trabzon) - Netice itibarıyla onun da şu anda gerekli karşılığını görebilme durumunda olduğumuzu ifade etmek istiyorum.
BAŞKAN - Teşekkür ediyorum.
Sayın Kerestecioğlu'na söz vereceğim.
İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU (Trabzon) - Bir cümlesi sayın milletvekilinin... Özellikle, istirham ediyorum, onu da söylemem lazım, kamuyu ilgilendiriyor.
CEYHUN İRGİL (Bursa) - Başkanım, izin verirseniz...
BAŞKAN - Bir saniye... Bir saniye...
İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU (Trabzon) - Bir cümlesi var sayın milletvekilinin, sordu; kamuyu ilgilendiriyor, bir cevap vermem lazım.
CEYHUN İRGİL (Bursa) - Güvenlik soruşturmaları nedeniyle atanamayan sağlıkçılar ve memurlar var, hepsi cevap bekliyorlar. En yetkili kişi Sayın Bakan...
BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, birinci bölüm üzerinde de soru-cevap işlemi olacak, kalan...
CEYHUN İRGİL (Bursa) - Şuna bir cevap versin.
İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU (Trabzon) - Bir cümleyle vereyim.
BAŞKAN - Bir cümleyle verin Sayın Bakan.
İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU (Trabzon) - Bir cümleyle şöyle vereyim: Bu konuda yaklaşık on beş gün önce 12.500 sağlıkçının güvenlik soruşturmasını hemen bitirdik ve gönderdik.
BÜLENT YENER BEKTAŞOĞLU (Giresun) - Ama çok uzun, çok.
İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU (Trabzon) - Şu anda yeni bir sistem daha oluşturduk. İstihbarat, güvenlik soruşturması ve diğer illerle yapılan çalışmaları... Daha bu sabah bu konunun toplantısını yaptık, önümüzdeki hafta pazartesi itibarıyla başlıyoruz. Bir tuşla beraber, güvenlik soruşturması istenen kişinin, illerdeki ve ilçelerdeki arkadaşlarımız da rahat bir şekilde güvenlik soruşturmasını yapabilme kabiliyetine sahip olacaktır. Zaman kaybetmeyeceğiz, herkes rahat olsun.İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU (Trabzon) - Çok teşekkür ediyorum.
Öncelikle, Diyanet İşleri Başkanlığının cami imamlarının İŞKUR personeli olmasıyla ilgili Mahmut Tanal'ın sorduğu soru, zannediyorum, tersinden sorulmuş bir soru. Yani anlıyorum ki toplum yararına temizlik personeli olarak camiye verilen kişilerle ilgili bir değerlendirme yapmak istiyor.
MAHMUT TANAL (İstanbul) - Yok, öyle değil.
İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU (Trabzon) - Yani onun ötesinde, Diyanetin İŞKUR üzerinden bir alımı, daha doğrusu İŞKUR personeli olarak bir alımı söz konusu olamaz.
ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - Müftünün açıklaması var, müftünün.
ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Seçim öncesi yaptınız üç aylık.
ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - Niğde Müftüsü açıkladı geçen hafta.
İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU (Trabzon) - Yok, yok. Yani anlıyorum ki toplum yararına bir çalışmayla ilgili bahsediyor ise...
CEYHUN İRGİL (Bursa) - O toplum yararına değil, seçim yararına.
İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU (Trabzon) - ...toplum yararına çalışmalar temizlikçi olarak oraya alınıyor ama cami içerisinde namaz vakitlerinde bir kişinin kendisinin de namaz kıldırma ehliyeti varsa, eğer cami imamı da yoksa bunu cemaatten normal birisi de kıldırabilir, oradaki o temizlikçi kişi de ehliyet sahibiyse kıldırabilme imkânına sahiptir.
ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - Camiler imamsız, camiler. Niğde'de 57 camide imam yok. O kadar imam-hatip var ama camilerde imam yok.
İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU (Trabzon) - Ama diğer meseleyle ilgili söylediğinize elbette ki ilgili arkadaşlarımız cevap verebileceklerdir.
İkincisi, Türkiye'de tabii bir taraftan terörle uğraşıyoruz, bir taraftan göçle uğraşıyoruz, çok doğal olarak bir taraftan sınırlarımızla uğraşıyoruz, diğer taraftan da -İçişleri Bakanlığı olarak söylüyorum- asayişle, uyuşturucuyla uğraşıyoruz. Tabii, bunların her birini bir tarafa bırakmamız mümkün değil ama bir taraftan da teknoloji gelişiyor. Yani burada biz özellikle sadece bu tasarının 6'ncı maddesiyle ilgili bir değişikliği ortaya koyuyor değiliz. Teknolojik birtakım gelişmeleri ve değişmeleri de bizler hayatımızın bu olağan akışı içerisinde yansıtmakla yükümlüyüz ve sorumluyuz. Vatandaşımız da bizden zamanlarının kaybolmaması, teknolojiden istifade edebilme ve kurumlar arasında sürekli bu imkânsızlıklarla beraber boğuşma yerine... Elimizdeki imkânı onlara sarf etmek durumundaydık, bu yasayla da bunu sağlamaya çalışıyoruz.
MELİKE BASMACI (Denizli) - Teknolojinin müfttü nikâhıyla ne alakası var Sayın Bakan?
İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU (Trabzon) - "Fiilî durumların hukuki durumlarla ilgili nasıl bir değerlendirmesi var?" diye bir soru geldi. Evet, fiilî olarak şunu söyleyeyim: Var olan, aslında fiilî olarak ortada bir sorun olarak duran... Örneğin madde 8 ile ölü olması, muhtemel kayıtlarla ilgili ölüm araştırması diye bir durum söz konusu, madde 10 ile de e-devlet üzerinden nüfus kaydıyla yerleşim yeri belgesi alınması. Biz bunları genelgelerle, birtakım talimatlarla beraber yapıyor idik ama bunları genelgelerle ve talimatlarla yapmaktan ziyade, bunları kanun içerisine dercedip bunu rahat bir hâle getirebilmek çok daha doğrudur diye düşündük. Ben bakan olduğum zaman, özellikle vatandaşlarımızın bu tip belgeleri rahat bir şekilde kendilerinin almasını ve aynı zamanda bu belgelerin de resmî bir hüviyet olarak, resmî bir belge olarak kullanılması konusunda talimat verdim ama bu, kanunla beraber tartışılabilir bir talimattı. Şimdi, burada bu talimatı esas itibarıyla vatandaşlarımızın işini kolaylaştırma için kanunla beraber kuvvetlendirdiğimizi, tahkim ettiğimizi ifade etmek isterim.
Yine, bunun yanı sıra, dün, hakikaten, Şırnak'ta üzücü bir hadise yaşandı, Allah rahmet eylesin. Şunu söyleyeyim, burada bu bilgiyi Meclisle paylaşmak isteriz: Özellikle burada, terör örgütlerinin uzun zamandan beri, güvenlik güçlerinin müdahalesine rağmen, kaçak olarak çalıştırmaya devam ettiği kömür ocakları vardı ve buradan ciddi gelirler elde ediliyordu. Devletimizin bu konuda önemli bilgileri oluştu.
ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - Bu ocak öyle bir ocak mı?
İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU (Trabzon) - Bir dinlerseniz...
Bu bilgiler çerçevesinde yaklaşık iki, iki buçuk ay, üç aydan beri o bölgede, o bölgeyi de bilenler bilirler, Kösreli bölgesi ve diğer bölgelerde, güvenlik güçlerimiz çok ciddi operasyonlar yaptı ama bu bölgeler coğrafi olarak da zor bölgelerdir. Onun için, burada birçok kömür ocağını terör örgütleriyle beraber çalışanlardan ve kaçak olarak çalışanlardan arındırdık ve bunları da adım adım gerçekleştirdiğimizi ifade etmek istiyorum Güvenlik güçlerimizin ve oradaki kurumlarımızın ortaya koymuş olduğu önemli bir değerlendirme olarak bunu ortaya koymak isterim. Elbette ki burada bir hafriyat gerçekleşiyordu. Bu hafriyatla beraber bu şey yaptı. Bu konudaki gerekli soruşturma hem ilgili bakanlık tarafından, gerekli savcılık tarafından, Adalet Bakanlığı tarafından da açıldı ve gözaltılar da oldu, siz de takip ettiniz. Buradaki hukuki süreç devam etmektedir. Ama şunu bilmenizi isterim: Terör örgütünün finans kaynaklarından bir tanesi de kömür ocaklarıdır -yani o bölgedeki kömür ocaklarıdır- ve o bölgedeki kömür ocaklarına yönelik de bizim...
SİBEL YİĞİTALP (Diyarbakır) - Dört yıldır var, dört yıldır orası var.
İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU (Trabzon) - Üç yıldır, dört yıldır, beş yıldır, altı yıldır... Hayır, 2013'te oranın ruhsatı iptal edilmiştir ve iki, üç ay önce de orayla ilgili ve diğer yerlerle ilgili -bölgeyle ilgili söylüyorum ben- bölgeyle ilgili gerekli güvenlik önlemleri güvenlik kuvvetlerimizce de alınmıştır.
CEYHUN İRGİL (Bursa) - Sayın Bakanım, bir saniye... Sayın Bakanım, benim sorduğum o değil. Bu kadar kamyonun çalıştığı yerde nasıl oluyor?
İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU (Trabzon) - Yine, bunun yanı sıra ifade etmek isterim ki -"'Demografik kış' açısından neyi ifade etmek istiyorsunuz?"- ben Birleşmiş Milletlerin ortaya koymuş olduğu bir nüfus değerlendirmesini burada paylaştım. İçişleri Bakanıyım, hem nüfustan hem göçten hem nüfus hareketliliklerinden de sorumluyum. Burada bu imkânı bulmuşken yüce Meclise bu konuda bir bilgi sunmak istedim. Bu, aile kurumunu tahkim eder mi? Evet, evlilik müesseselerinin, özellikle evlilik müesseselerinin kayıt dışı olmaktan kayıt içine dönmesi ve özellikle kayıt altına alınması hem aile kurumunu tahkim eder hem de bu konuda daha sağlıklı bir sonuca bizi ulaştırır.
ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - Devlete maliyeti ne olacak?
CEYHUN İRGİL (Bursa) - Oralarda güvenlik soruşturmasını söylemediniz.
İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU (Trabzon) - Özellikle Sayın Bardakoğlu'ndan bahisle, acaba müftülük makamını zedeler mi bu? Hiç böyle bir değerlendirmeyi düşünmeyi aklımıza da getirmedik; tam tersi, evliliği ve bu nikâh işlemini gerçekleştirmek önemli bir olaydır çünkü hem aile temeli atmaktır. Bunun tam tersi, müftülük makamıyla... Belediye başkanlarına nasıl bir onur katıyorsa, belediye başkanlarına nasıl hem maddi hem de manevi bir haz veya mutluluk katıyorsa aynen müftülere de aynısını katacağı aşikârdır ve nettir.
Evlendirme memurlarının denetimleriyle ilgili bir soru geldi. Özellikle Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ve mülkiye müfettişleri bütün evlendirme daire ve memurluklarını, Genel Müdürlükçe yetkilendirilen memurlar, vali, kaymakam, il ve ilçe müdürleri ve belediye başkanları ilgili evlendirme daire ve memurlarını denetlemeye yetkilidirler. Denetlenen müftülükler değil, elbette ki buradaki yaptıkları işlemlerle alakalı mesele olacağı için bu da çok açık ve nettir.
Yine, burada, özellikle "Müftülüklerin nikâh kıyma yetkisi ve belediyelerin nikâh kıyma yetkisi vatandaşlar arasında bir ayrıştırma oluşturur mu?" Hayır, bir ayrıştırma oluşturmaz.
İBRAHİM ÖZDİŞ (Adana) - Kesinlikle olur.
İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU (Trabzon) - Tam tersi, herkesin bu konuda kendi istediğini yapabilme... Bugün nasıl muhtara gidiyorsa, nasıl nüfus müdürüne veya nüfus memuruna, yetkilendirilmiş memura gidiyorsa, nasıl Türkiye'de yaşayıp dış temsilciliklerde nikâh kıydırma aynı şekilde burada da müftülüklerde nikâh kıydırma veya bu konudaki kendi arzusunu kullanabilecektir.
Yine, özellikle, şunu ifade etmek istiyorum, şunu kesinlikle reddediyorum, bunun bu tartışma içerisinde olmasını da şahsım olarak doğru bulmuyorum: Yani kız çocuklarının yaşlarının daha küçük bir şekilde evlendirilmeleri ile müftülüklerin nikâh kıyma yetkileri arasında en ufak bir korelasyon söz konusu değil, böyle bir şey söz konusu değil.
BÜLENT YENER BEKTAŞOĞLU (Giresun) - Göreceğiz, göreceğiz!
İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU (Trabzon) - Bunu ortaya koymak da doğru değil yani.
Belki başka yerlerde bu değerlendirmelerinizi yapabilirsiniz, siyasal olarak tutumunuzdur, bu değerlendirmelerinize de elbette ki cevap vermek durumundayız ama burada bu anlayış söz konusu değil.
Şunu söylemek isterim: Özellikle, uyuşturucu konusunda son bir yılda bütün rakamlar, gerek uyuşturucu miktarı gerek uyuşturucu operasyonları gerek uyuşturucuyla ilgili kilogram konusundaki bütün oranlar 2 katına çıkmıştır ama Türkiye uyuşturucu konusunda hem transit ülkedir, Türkiye uyuşturucu konusunda aynı zamanda da bir taraftan hedef ülkedir. Elbette ki bu sadece yakalamalarla ilgili bir mesele değildir, topyekûn bir meseledir. Mahallî idarelerden muhtarlıklara kadar, sivil toplum örgütlerinden siyasi partilere kadar bu konuda toplumsal seferberlik bizim temel görevimizdir. Bu konuda, özellikle, son bir yılda rakamları çok üst noktaya taşıdığımızı, operasyonları çok üst noktaya taşıdığımızı sizler de fark ediyorsunuz. Bu konuda bütün bakanlıklarla beraber ortak çalışmamız var, Başbakan Yardımcımız bu konuda bizim koordinatörümüzdür. Herkes kendi görevini yapmaya çalışıyor ama bu konuda alacağımız çok mesafe olduğunu da ifade etmek istiyorum.
Özellikle, şunu söylemek isterim...
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU (Trabzon) - Şurada bir cümle var, onu ifade edeyim.
BAŞKAN - Lütfen, tamamlayın.
BÜLENT YENER BEKTAŞOĞLU (Giresun) - Bu bilgiler yanlış, size verilen o bilgiler yanlış.
İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU (Trabzon) - Yok, yok; bana verilen bilgiler yanlış değil. Ben uyuşturucuyla ilgili bilgileri her gün takip eden ve bu konuyu kendi meselesi hâline getirmiş ve akşamleyin yatarken "Acaba bir çocuk bu konuda ne yapıyor?" diye düşünmeyi valilerin temel fikrini ve kaymakamların temel düşüncesini talimatlandırmış bir İçişleri Bakanı olarak söylüyorum. Burada, bu bizim mücadelemizdir. Bugün terörle nasıl mücadele ediyorsak uyuşturucuyla da aynı mücadeleyi ortaya koymak durumundayız.
ÖMER GETHİ GÜRER (Niğde) - Yaş 10'a düştü, yaş 10'a düştü.
İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU (Trabzon) - Aynı şekilde şunu da ifade edeyim: Bunu da defalarca kamuoyunda ifade ettim, teröriste hangi muameleyi gerçekleştiriyorsak uyuşturucu satıcısına da güvenlik kuvvetlerimizin aynı muameleyi gerçekleştirmelerinden erinmemelerini de defalarca kendilerine salık verdim. Hiç merak etmeyin ama bu merak etmemenin yanında, hepimiz de elimizi taşın altına koymak durumundayız çünkü terörist nasıl ülkemizdeki birlik ve beraberliği yok etmeye çalışıyorsa bu kimyasal terörizm üzerinden ve uyuşturucu terörizmi üzerinden de aynı, hem aile bütünlüğümüz hem ahlakımız hem geleneklerimiz, göreneklerimiz, medeniyetimiz ve millet bütünlüğümüz açısından bir tehditle karşı karşıyayız. Sadece biz de değiliz, etrafımızdaki coğrafya ve ülkeler de karşı karşıyadır diye bir düşünce içerisindeyim.
Yine, şunu söyleyeyim: Özellikle -bana rakam gelmedi ama rakam gelirse diğer sorularda da söyleyeceğim- bu rakamı sırf Mecliste bilgi vermek için çıkardım, mafyayla mücadelede 2014'te -kanunu arkadaşlar söyleyemediler- dinleme ve takip yetkisi bir kanunla beraber kaldırılmıştı. İçişleri Bakanı olduğum zaman getirdiğimiz ilk kanun hükmündeki kararname organize suç şebekelerini takip yetkisidir ve bunu da getirdik. Bu ne sağladı bize? Özellikle şu, getirdiğimiz andan itibaren organize suç şebekelerine yönelik mücadelede iki katı operasyon ve Türkiye'de birtakım organize suç şebekelerinin de cezalandırılmasına yönelik bir adım ortaya konuldu.
BAŞKAN - Sayın Bakanım, toparlayalım lütfen.
İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU (Trabzon) - Sebebi de şuydu, bunu da burada, Mecliste ifade etmek istiyorum: FETÖ, Türkiye'de kendine ait bir alan oluşturmuştu. Bu alan çıktıktan sonra bu alanı bir tek güç ikame etmelidir; o güç de kanunlardır, yetkilerdir ve devletin kendisidir. Burada "Başka bir güç bu boşluğa, polisimizin ve güvenlik kuvvetlerimizin sayısının az olmasından, başka meselelerle uğraşmasından dolayı girebilir." kanaatiyle beraber, burada 2014'te kaldırdığımız, çeşitli saiklerle beraber kaldırdığımız -ki o gün kaldırmak da doğru bir işti- 2016'nın sonu veya 2017'nin başında -TCK 220- katalog suçlara organize suçlarla mücadeleyi ekledik.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU (Trabzon) - Netice itibarıyla onun da şu anda gerekli karşılığını görebilme durumunda olduğumuzu ifade etmek istiyorum.
BAŞKAN - Teşekkür ediyorum.
Sayın Kerestecioğlu'na söz vereceğim.
İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU (Trabzon) - Bir cümlesi sayın milletvekilinin... Özellikle, istirham ediyorum, onu da söylemem lazım, kamuyu ilgilendiriyor.
CEYHUN İRGİL (Bursa) - Başkanım, izin verirseniz...
BAŞKAN - Bir saniye... Bir saniye...
İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU (Trabzon) - Bir cümlesi var sayın milletvekilinin, sordu; kamuyu ilgilendiriyor, bir cevap vermem lazım.
CEYHUN İRGİL (Bursa) - Güvenlik soruşturmaları nedeniyle atanamayan sağlıkçılar ve memurlar var, hepsi cevap bekliyorlar. En yetkili kişi Sayın Bakan...
BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, birinci bölüm üzerinde de soru-cevap işlemi olacak, kalan...
CEYHUN İRGİL (Bursa) - Şuna bir cevap versin.
İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU (Trabzon) - Bir cümleyle vereyim.
BAŞKAN - Bir cümleyle verin Sayın Bakan.
İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU (Trabzon) - Bir cümleyle şöyle vereyim: Bu konuda yaklaşık on beş gün önce 12.500 sağlıkçının güvenlik soruşturmasını hemen bitirdik ve gönderdik.
BÜLENT YENER BEKTAŞOĞLU (Giresun) - Ama çok uzun, çok.
İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU (Trabzon) - Şu anda yeni bir sistem daha oluşturduk. İstihbarat, güvenlik soruşturması ve diğer illerle yapılan çalışmaları... Daha bu sabah bu konunun toplantısını yaptık, önümüzdeki hafta pazartesi itibarıyla başlıyoruz. Bir tuşla beraber, güvenlik soruşturması istenen kişinin, illerdeki ve ilçelerdeki arkadaşlarımız da rahat bir şekilde güvenlik soruşturmasını yapabilme kabiliyetine sahip olacaktır. Zaman kaybetmeyeceğiz, herkes rahat olsun.
BAŞKAN - Teşekkür ediyoruz.
CEYHUN İRGİL (Bursa) - "İçişleri Bakanlığında bekleyen soruşturma yok." diyorsunuz.
İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU (Trabzon) - Kanuni birtakım mahkeme kararları dışında bizde biriken bir soruşturma yok.