| Konu: | Bölge Adliye ve Bölge İdare Mahkemelerinin İşleyişinde Ortaya Çıkan Sorunların Giderilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 114 |
| Tarih: | 19.07.2017 |
MEHMET ALİ ASLAN (Batman) - Sayın Başkan ve sayın Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. Tabii Sayın Maliye Bakanı az önce buradaydı, hâlâ burada. Geçen yıl engellilerle ilgili taleplerimiz olmuştu. Tabii engellilerin talebi üzerine biz bu talepleri dillendirmiştik. Engellilerin araç alımında hâlâ yüzde 18 KDV engellilerden tahsil edilmektedir, elektrik, su paraları tahsil edilmektedir. Bugün gün içinde dile getirdim bursluluk sınavıyla ilgili meslek gruplarına ayrıcalık var, avantaj sağlanıyor ama engelli çocuklarına maalesef öyle bir ayrıcalık yoktur, olması gerekiyor. 25 bin engelli kadro açığı olduğu hâlde ve Hükûmet 5 bin engelli alma sözü verdiği hâlde 2.450 kişi almıştır. Bu rakam yetersizdir, engelliler istihdam edilmek istiyor.
Malum yaz ayındayız. Tam da anız yangınlarının olduğu aylardayız. Anız yangınlarıyla beraber maalesef birçok kuş türü yanmaktadır. Birçok endemik hayvan ve endemik bitki türleri anız yangınlarıyla hayatlarını kaybetmektedir. Gördüğünüz gibi kaplumbağalar, kuşlar vesaire yanıyor. Ve yine anız yangınları dolayısıyla tıpkı sis gibi dumanlardan bulutlar oluşmaktadır ve trafik kazalarına da sebebiyet verilmektedir. Anız yangınlarıyla ilgili buradan hem çiftçilerimize hem yurttaşlarımıza dikkatli olmaları konusunda ricada bulunuyoruz. Sonuçta bu topraklar, bu kuşlar, bu doğa hepimizin ve geri gelmez tahribatlara yol açılmaktadır. Geçen hafta Meclis Basın Bürosunda basın açıklaması yapmıştık. Midyat'ın Keferallap beldesi var, yani diğer ismiyle Yolbaşı. Oradaki yurttaşlarımızın evinin önünden yüksek gerilim ve alçak gerilim direkleri, hatları geçmektedir. Kadir Cebeci diye bir yurttaşımız bana evinin bu fotoğrafını çekip gönderdi ve kendisini elektriğin çarptığını dile getirdi. Bununla ilgili doktor raporu da var. Biliyorsunuz, yüksek gerilim hatlarının sizi çarpması için sizin birebir dokunmanız, temas etmeniz gerekmiyor, uzaktan da sizi çekebiliyor ve şu fotoğrafta görülen, bakın, ev ile direk arasında üç metre var. Biz Enerji Bakanlığını da aradık, bu direklerin bir an önce kaldırılması gerektiğini ifade ettik ama bugüne kadar herhangi bir işlem yapılmış değildir. Yani, Allah korusun, Allah göstermesin, orada insan yahut çocuklarımız öldüğü zaman mı bu direkler kaldırılacak? Bir an önce bu direklerin, bu tehlike saçan direklerin evlere yakın mesafeden kaldırılıp uygun, uzak yerlere konması gerekiyor.
Yeni Adalet Bakanı burada, inşallah daha adil bir ülke için, daha adil bir sistem için çalışmalarınıza tanıklık etmek istiyoruz. Bununla ilgili olarak da Hazreti Ali'nin iki sözünü nakletmek istiyorum: "Siyasetçi olmak için adil olmak yeterlidir." diyor. Yani Hazreti Ali siyasetçi olmanın gereğini sadece adil olmaya bağlıyor. Yine bir sözü daha: "Siyasetlerin en hayırlısı adalettir." diyor. Yani, "En etkili, en doğru siyaset adalettir." diye buyurmuş.
Hazreti Ömer'in de, tabii, bu konuda bir vecizesi var. "Adalet olmadıkça yönetimin faydası olmaz." diyor. Yani ne kadar ilerlersek ilerleyelim, ne kadar büyürsek büyüyelim eğer adalet olmazsa o yönetimde de fayda yoktur diyor. Hazreti Muhammed (AS) "Bir saat adaletli olmak altmış yıl nafile ibadetten daha hayırlıdır." diye buyurmuş ve Maide 8'de de "Ey iman edenler, adil olunuz, adaletle hükmediniz; sizin bir kavme ve bir topluluğa olan kininiz, nefretiniz sizi onlara karşı adaletsizliğe sevk etmesin." diye buyurmuş ayetikerime. Oradaki topluluktan, kavimden kasıt -tabii, müfessirler farklı yorumlamış- bu farklı fikirler, farklı ırklar, farklı diller, farklı mezhepler, farklı siyasi görüşler olabilir.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
MEHMET ALİ ASLAN (Devamla) - İnşallah bunların ışığında adaletle hükmetmeyi, hükmedilmeyi hep beraber göreceğiz, bunu görmek istiyoruz Türkiye olarak, Türkiye halkları olarak.
Teşekkürler. (HDP sıralarından alkışlar)