| Konu: | 25-28 Mayıs tarihleri arasında Atatürk Kültür Merkezi'nde yapılacak olan "Trabzon Günleri"ne ilişkin gündem dışı konuşması |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 96 |
| Tarih: | 24.05.2017 |
AYŞE SULA KÖSEOĞLU (Trabzon) - Teşekkür ediyorum Sayın Başkan.
Sayın Başkan, saygıdeğer milletvekilleri; Trabzon Milletvekili olarak şehrim adına son derece önemli gördüğümüz, insanımızın kaynaşmasına, tanışmasına, birlik ve beraberliğine katkı yapmasını amaçladığımız yarın Ankara'da başlayacak olan "Trabzon Günleri" için bilgilendirme yapmak ve bir davette bulunmak üzere huzurlarınızdayım.
Trabzon, yıllardır Ankara'da, Türkiye'nin diğer illerinde ve hatta yurt dışında pek çok etkinlikle adından söz ettiren örnek bir şehir. Yarın başlayacak olan "Trabzon Günleri" vesilesiyle Trabzon'un güzelliklerini, zengin kültür ögelerini bir kez daha Ankara'da, Türkiye'mizin başkentinde, Atatürk Kültür Merkezi'nde sergiliyoruz. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Trabzon'a olan ilginin artarak devam edeceğine yürekten inanıyor ve Trabzonlular olarak, Trabzon'un gördüğü ilgiden, Trabzon'un değerlerini tanıtmaktan büyük bir mutluluk duyduğumuzu ifade etmek istiyorum.
Trabzon, her fırsatta dile getirdiğimiz gibi, pek çok konuda öncü olan bir şehir. Kendine özgü kültürü, müziği, horonu, zengin mutfağıyla Trabzon, kendisini tanıyan herkesi şaşırtmayı ve büyülemeyi başarıyor; binlerce yıllık tarihin mirasçısı. Trabzon, bugün metrekaresine en fazla spor tesisi düşen, altyapısı ve spor kültürüyle sporun başkenti. Trabzon, metrekaresine en fazla sanatçı düşen şehir olarak bir sanat şehri, turizmde Türkiye'nin yeni parlayan yıldızı olma yolunda hızla ilerleyen yeni bir cazibe merkezi. Trabzon, tüm bu özellikleriyle gerek geçmişi gerek bugünüyle tanınmayı ve tanıtmayı hak ediyor.
Diğer yandan, artık geleneksel hâle gelen bu etkinlikler bir şehrin tanıtımından çok öte anlamlar taşıyor. Ülkemizin bugün en çok ihtiyacı olan birlikteliğin, kardeşliğin, her görüşten, her düşünceden insanların kaynaşmalarının güzel bir örneği oldu, siyasetüstü değerlerin paylaşıldığı ve konuşulduğu bir platform işlevi gördü. Birçok vatandaşımızın yanı sıra, buradaki pek çok değerli siyasetçimizin de aralarında bulunduğu çok sayıda önemli siyaset, kültür ve sivil toplum insanını ağırladı. Bu tür etkinlikler, ülkemizde yaşayan farklı etnik ve kültürdeki insanlarımızı bir araya getirmek için âdeta bir vesiledir. Farklılıklarımızı zenginlik gördüğümüz zaman evrensel ve anlamlı bir kültürün temellerini birlikte atmış olacağız. Bu tür etkinlikler batı ile doğuyu yakınlaştırdığı gibi, kuzey ile de güneyin kucaklaşmasına vesile olmaktadır.
Aynı zamanda bu kültür kucaklaşması, geçmiş ile gelecek arasında bir bağ kurmakta ve kuşakları birbirine bağlamaktadır. Genç kuşakların kültür çeşitliliğine şahit olmasına neden olan bu etkinlikler, evlatlarımızın araştıran, sorgulayan, düşünen, örf ve âdetlerine sahip çıkan kişiler olmasını da sağlamaktadır. Karadeniz içinde filizlenip toplumun her kesimine yayılan bu zengin kültürümüz, ülkemizin dört bir yanındaki yansımalarıyla birlik ve beraberliğimizin âdeta teminatı olmuştur.
Bugün, sadece İstanbul'da 500 bini aşkın Trabzonlu hemşehrimiz yaşamaktadır. Bugün, Ankara'da, Bursa'da, Kocaeli'de, Van'da, Amasya'da, Hatay'da, ülkemin pek çok vilayetinde hemşehrilerimiz örf ve âdetlerine sahip çıkmakta ve milletimizi de, devletimizi de birlik ve beraberliğiyle kucaklamaktadır.
Kıymetli vekillerim, bilindiği üzere Trabzon bir medeniyet şehridir. Fatihi Fatih Sultan Mehmet, Valisi Yavuz Sultan Selim, tüm dünyaya hüküm süren Kanunî Süleyman'ın da doğum yeri, şehzadeler kentidir. Köklü tarihinin yanı sıra, zengin bir kültür ve sanata da sahiptir. Horonuyla birlik ve beraberliğin sembolü olmuş, kemençe ve kavalıyla da gönüllerde yer tutmuştur. Mısır unundan kuymağına, karalahanasından hamsisine kadar sofralarımızda bulunan bir lezzet ve kültür çeşitliliği, zenginliği oluşturmuştur. Mesela, Sümela Manastırı'ndan Uzungöl'e kadar, tarihî ve doğal güzellikleri, mavi ile yeşilin her tonunu barındıran Beşikdüzü'nden Of'a kadar yeşil bir cenneti andıran Trabzon'u her yönüyle tanıtabileceğimiz bu etkinliğe bütün milletvekillerimizin katılımını arzu ediyorum.
Mevlâna'nın dediği gibi, birlikten rahmet, ayrılıktan azap doğar. Gelin birlik olalım Karadeniz'i, Ege'si, doğusu, güneyi, batısı ve İç Anadolu'suyla. Gün birlik olma vaktidir.
Bizler hep şunu söyledik: Trabzon'un "T"si, Türkiye'nin "T"sidir. Trabzon bu ülkenin çimentosu, birlik ve beraberliğinin teminatıdır. Siz kıymetli vekillerimizi ve ekran başında bizi izleyen tüm vatandaşlarımızı birliğimizin teminatı olan kadim şehrimiz Trabzon'u yaşamak ve tanımak için "Trabzon Günleri"ne davet ediyorum.
Gelin hep beraber el ele horon oynayalım; kardeşliğimize, birliğimize, geleneklerimize, birbirimize sahip çıkalım. Gelin tanış olalım.
Hepinize "Trabzon"lu günler diliyor, yüce Meclisi saygıyla ve muhabbetle selamlıyorum. (AK PARTİ ve CHP sıralarından alkışlar)