| Konu: | CHP Grubu önerisi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 94 |
| Tarih: | 18.05.2017 |
ERKAN KANDEMİR (İstanbul) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Cumhuriyet Halk Partisinin vermiş olduğu Meclis araştırmasıyla ilgili önerisi üzerine aleyhine söz almış bulunmaktayım. Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.
Sözlerimin hemen başında, Gazi Mustafa Kemal'in 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkışıyla başlayan, büyük bir azim ve kararlılıkla, birlik ve beraberlik içinde tüm zorlukların üstesinden gelerek cumhuriyetin ilanıyla neticelenen bağımsızlık mücadelesinin onur ve gururunu yaşadığımız kutlu bir günün anısına taçlanan Gençlik ve Spor Bayramı'nızı kutlamak istiyorum.
İstiklal mücadelesinin ruhunda var olan değerlerle kuşanmış bir gençlik, zannediyorum ideali de temsil eder. Sadece ülkemiz için değil, insanlık için arzu edilecek bir duygu ve karakter bütünlüğünü istiklal mücadelesinde bulmak gayet mümkündür. 15 Temmuzda da gençler, aynı ruh dünyasının ana taşıyıcıları olduğunu bir kere daha göstermiş oldular. Bu vesileyle, başta Gazi Mustafa Kemal'i, istiklal mücadelesinden bugüne kadar mücadele eden şehitlerimizi ve gazilerimizi de bir kere daha rahmetle yâd ediyorum.
Değerli milletvekilleri, ülkemizde 30 yaş altı nüfus toplam nüfusun yaklaşık yarısını oluşturmakta. Bu rakam, Avrupa'da bizi en genç nüfusa sahip ülkelerden bir tanesi yapıyor; çok büyük bir güç. Bu gücü doğru yönlendirmek, bu neslin hayallerine uygun imkânları oluşturabilmek partimizin en önemli önceliklerinden.
Hiç kuşkusuz gençlerimizin sıkıntıları var. Genç işsizliği de bu sıkıntılardan bir tanesi. Türkiye gibi nüfus sosyolojisi dinamik ülkelerde önemli sorunlardan bir tanesi bu, Türkiye'ye mahsus bir mesele değil. AK PARTİ döneminde bu konuda ciddi çalışmalar yapıldı. 18-29 yaş aralığındaki gençlerin istihdamında, somut verilerle, mesleki eğitime göre değişen sürelerde sigorta primi işveren payının tamamı İşsizlik Sigorta Fonu'ndan karşılanmakta. İŞKUR tarafından organize edilen işbaşı eğitim programlarıyla katılımcılara günlük 54 TL, öğrencilere 40,5 TL, işsizlik ödeneği alanlara 27 TL ödenmekte. Ayrıca, iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi de karşılanmakta, genel sağlık sigortası primleri de ödenerek sağlık hizmetlerinden yararlanmaları sağlanmaktadır. Eğer programa katılanlar üç ay içinde işe girerlerse imalat sanayi sektöründe faaliyet gösterenlerin kırk iki ay, diğer sektörlerde faaliyet gösterenlerin otuz ay işveren primleri İşsizlik Sigorta Fonu'ndan karşılanmaktadır.
Girişimci gençler 50 bin liraya varan hibe ve 100 bin liraya varan faizsiz kredi imkânıyla kendi işinin sahibi olabilmekte, işletme açacak olan 29 yaş altı yeni girişimciler için üç yıllık vergi muafiyeti uygulanmakta.
Eğitimde ise yükseköğretimdeki bütün öğrencilere kredi imkânı sunulmakta. Burslu öğrenci sayısı 374 bin, toplamda rakam kredi verilenlerle beraber 1,5 milyon. Yurt kapasitesi yüzde 198 artırılmış; öğrenci sayısı 182 binlerden 566 binlere gelmiş, yaklaşık 3 katına. Okullaşma oranı, açılan yeni üniversiteler, spora ayrılan bütçe; sporda, sanatta, eğitimde yapılan pek çok şey ifade edilebilir.
Değerli milletvekilleri, böyle rakamlara boğulmak yerine, sayın konuşmacının ifade ettiği gibi, aslında işin felsefesini konuşmak lazım. Gençlik meselesi, bu ülkede en çok konuşulan, üzerine süslü cümleler kurulan, ne zaman gençlikle ilgili bir tartışma başlasa tumturaklı cümlelerle, bol klişelerle konuşulan, debdebeli söylemlerle nutuklar atılan bir mesele. Fakat bu meseleler gençlikle ilgili ne zaman açılsa, konuşulmaya başlansa hep geleceğe dair vurgularla, somut projelere dönüşmeyen, somuta döndüğünde de "ama"yla, "fakat"la başlayan cümlelerle, gizli bir muhalif duyguyla karşı çıkılan bir mesele gençlik meselesi.
AK PARTİ döneminde gençlik politikalarının temelini şu ruh oluşturmakta: Gençler bu toplumun asli unsuru ve öznesidir. Onlar, üzerine düşünülüp politikalar üreteceğimiz toplumsal kesimler değil, bizzat o politikaların belirleyicisi, taşıyıcısı ve uygulayıcısıdır.
Tabii, biz bunu son dönemde aslında attığımız hemen her adımda gösterdik. En somut örneği; seçilme yaşını önce 25'e, 16 Nisan halk oylamasıyla 18-25 yaş arasındaki gençlerin önündeki engelleri de kaldırarak 18 yaşına indirmiş olduk. Bu, aslında topluma AK PARTİ'nin gençlikle ilgili ne söylediğini bütüncül olarak tarif eden, söyleyen en önemli şey.
ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - Ne yapacak, uyuşturucuyu mu bırakacak 18 yaşında milletvekili olunca?
ERKAN KANDEMİR (Devamla) - İşte mesele bu, tam olarak mesele bu. Siz gençleri...
ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - Ya, 25 yaşında kaç milletvekiliniz var?
ERKAN KANDEMİR (Devamla) - Siz işte tam böyle bakıyorsunuz meseleye, farkımız bu.
ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - Sen soruna bakmıyorsun ki, lafa bakıyorsun.
ERKAN KANDEMİR (Devamla) - Siz gençleri, üzerinde tartışılacak, konuşulacak, demagoji üretilecek, debdebeli söylemlerle üzerindeki meseleleri tartışılacak bir kesim olarak görüyorsunuz.
ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - Hangisi debdebeli kardeşim, uyuşturucu mu debdebeli, şiddet mi debdebeli? Daha üç gün önce adam öldü.
ERKAN KANDEMİR (Devamla) - Bizse gençliği bu ülkenin asli unsuru olarak görüyoruz.
ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - Demagoji yapıyorsun ya.
HALUK PEKŞEN (Trabzon) - 6,5 milyon genç işsiz geziyor.
BAŞKAN - Lütfen, lütfen... Sayın milletvekilleri, lütfen efendim...
ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - Demagoji yapıyor Sayın Başkan.
ERKAN KANDEMİR (Devamla) - "Gençlik politikası" dediğimiz şey tam olarak da bu aslında.
HALUK PEKŞEN (Trabzon) - 6,5 milyon işsiz...
ERKAN KANDEMİR (Devamla) - Bakın, TÜİK'in verilerine göre 18-24 yaş arasında kendini mutlu hissedenlerin oranı yüzde 64.
HALUK PEKŞEN (Trabzon) - Türkiye'de mi?
ERKAN KANDEMİR (Devamla) - Bu oran yüzde 66'ya çıkmış bu sene.
ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - OECD'ye göre mi?
ERKAN KANDEMİR (Devamla) - Genç kadınlardaki mutluluk oranı yüzde 70.
ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - Sana göre o, OECD'ye bak.
ERKAN KANDEMİR (Devamla) - Erkeklerde yüzde 60.
ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - Yapma ya, yalanları savunma bari, gerçekleri savun da git başka konulardan bahset.
ERKAN KANDEMİR (Devamla) - Somut rakamları söylüyorum ben.
MUSTAFA AKAYDIN (Antalya) - TÜİK mi belirliyor bu rakamları?
ERKAN KANDEMİR (Devamla) - İş sahibi olan gençlerden yüzde 78'i işlerinden memnunlar.
Eğitim memnuniyeti ne? Onu da ifade edeyim: Gençlerin yüzde 64'ü aldıkları eğitimden memnun.
ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - Yüzde 40'ı memnun değil, değil mi?
HALUK PEKŞEN (Trabzon) - Üniversite sınavında 39 bin çocuk sıfır çekiyor.
ERKAN KANDEMİR (Devamla) - Demagoji yerine somut verilerle konuştuğumuzda, gençliği toplumda nereye oturttuğunuzu tartışmaya başladığımızda aslında rasyonel bir zemine ulaşmış oluruz.
HALUK PEKŞEN (Trabzon) - 39 bin sıfır çeken öğrenci...
ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - Yüzde 40'ı memnun değil, biz de onu söylüyoruz.
ERKAN KANDEMİR (Devamla) - Rasyonel zemin... Ben o tartışmalarda konuşmacılardan bir tanesiydim. 18-25 yaş arasındaki gençlerin eğer bu toplumun asli unsuru olmasını istiyorsanız, öznesi olmasını istiyorsanız...
HALUK PEKŞEN (Trabzon) - İş sahibi olsunlar.
ERKAN KANDEMİR (Devamla) - ...gelin, bir duruş sergileyin, tümü üzerinde hangi oyu verirseniz verin ama gidip kabine "Evet ya, bu maddeyi destekliyorum." deyin dediğimizde bu fırsatı kaçırdı birileri; bütün toplum da hep beraber bunu izlemiş olduk.
ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - Ya 7 milyon gençten 5 kişi milletvekili olacak, sorun çözülecek mi? Ya bırak ya, samimi ol ya.
ERKAN KANDEMİR (Devamla) - Teşekkür ediyorum, önerinin aleyhinde olduğumu ifade etmek istiyorum, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)