GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Referandumda "evet" demeyenlerin yoğun baskı ve fiziki saldırılarla karşı karşıya olduğuna, sivil toplum örgütlerine Diyarbakır'da bir operasyon yapıldığına, "Nevroz" kutlamalarına yönelik baskıların söz konusu olduğuna, işsizlik rakamlarına ve KPSS giriş ücretinin çok yüksek olduğuna ilişkin açıklaması
Yasama Yılı:2
Birleşim:82
Tarih:15.03.2017

FİLİZ KERESTECİOĞLU DEMİR (İstanbul) - Teşekkürler Sayın Başkan.

Bugün, maalesef, yine, referandumda "evet" demeyen herkese yoğun baskı ve fiziki saldırılarla karşı karşıyayız. Dün yine, "hayır" çalışması yapan farklı kesimlerden kişilere yönelik ciddi saldırılar gerçekleşti. İstanbul'da partimiz temsilciliklerinden biri ve parti üyelerimiz "hayır" çalışmaları için toplantı hâlindeyken araçla gelen bir grubun silahlı saldırısına uğradı ve partililerimizin ifadelerine göre saldırganlar 23-28 yaş civarında. Onların kullanıldığını ve bu saldırının ardında da karanlık odaklar olduğunu düşünüyoruz.

Yine, benzer biçimde, CHP'li milletvekilleri de CHP'nin "hayır" kampanyası yürüten otobüsünün AKP Esenler ilçe yöneticileri tarafından saldırıya uğradığını ve yöneticilerinin darbedildiğini ifade ettiler. Bu saldırıları önlemekten Hükûmet sorumludur. Gerçekten, seçenekleri olan bir referandumla, seçimle karşı karşıyaysak o zaman bu seçenekleri herkes özgürce savunabilmelidir. Bunu sağlayacak olan da Hükûmettir ve onların talimat vereceği emniyet güçleridir. Her gösteriyi dağıtmakta mahir olunduğu kadar aynı zamanda gösteri yapma hakkını korumakta da mahir olunması gerekmektedir.

Aynı şekilde, bugün örneğin sivil toplum örgütlerine de Diyarbakır'da bir operasyon var ve İHD Diyarbakır Şube Başkanı Mehmet Raci Bilici'nin de bu kapsamda gözaltına alındığını, KESK'e bağlı sendikalarda yönetici olan 11 kişinin de gözaltına alındığını biliyoruz.

"Nevroz" kutlamalarına yönelik de aynı şey söz konusu, aynı baskılar. Adana'da da "Nevroz" operasyonuyla 38 gözaltı var, bunların 18'i de çocuk.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Mikrofonunuzu açıyorum, tamamlayınız lütfen.

FİLİZ KERESTECİOĞLU DEMİR (İstanbul) - Yani böyle bir ortamda, gerçekten, hani, demokrasi, özgürlük vesaire deyip de bazı kavramları ağza almak çok yakışan bir şey olmuyor.

Bugün, evet, işsizlik rakamları da açıklandı ve Türkiye genelinde geçen yıla göre işsiz sayısı 668 bin kişi artarak 3 milyon 872 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 1,9 puanlık artışla yüzde 12,7'ye yükseldi. Ve buraya, bir de iş aramaktan umudunu kesenleri, aslında hani istese de iş bulamayanları ekleyince bu rakam çok ciddi boyutlara ulaşıyor.

İşsiz gençler devletin KPSS sınavına girip iş bulmak istiyorlar ancak sınav ücreti de geçen yıla göre yüzde 120 artış göstermiş ve tüm sınavlara girecek kişinin 480 lira ödemesi gerekiyor. Bu, bir ailenin mutfak masrafı.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Tamamlayınız lütfen Sayın Kerestecioğlu.

FİLİZ KERESTECİOĞLU DEMİR (İstanbul) - Bazıları için, devletten milyon dolarlık ihaleler alanlar için çok küçük bir rakam olabilir ama bazıları için ve halkımızın geneli için çok önemli rakamlar bunlar. O nedenle, biz istihdamı artıracağız diye reklamlar yapıp o reklamlara da milyonlarca lira para vermek yerine, gerçeklerle konuşulsun ve halkın işsizlik, ekonomik kriz gibi sorunları halledilmeye, çözüm bulunmaya çalışılsın diyoruz.

Teşekkür ederim.