| Konu: | Erzurum EYOF 2017 Avrupa Gençlik Olimpik Kış Festivali'ne ilişkin gündem dışı konuşması |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 71 |
| Tarih: | 16.02.2017 |
MUSTAFA ILICALI (Erzurum) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri, ekranları başında bizleri izleyen dadaşlar ve değerli vatandaşlarım; hepinizi saygılarımla selamlıyorum.
Önce bir kere, başlangıçta, benim bugün konuşmam yoktu, Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç Bey bana verdi hakkını. Değerli Vekilime ve bu hakkı onaylayan Meclis Başkan Vekilimiz Akif Hamzaçebi'ye teşekkür ediyorum.
NUREDDİN NEBATİ (İstanbul) - Biz de sizi dinliyoruz, bize de teşekkür edin.
MUSTAFA ILICALI (Devamla) - Sizlere de çok teşekkür ediyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)
O zaman herkesi ilgilendiren bir şeyle başlayalım. Ben konuşmamda neye ve ne için "evet" diyeceğimi söyleyeceğim.
MÜSLÜM DOĞAN (İzmir) - Onu biliyoruz Hocam.
MUSTAFA ILICALI (Devamla) - Ama iktidarıyla muhalefetiyle hepinizin "evet" demesini bekleyeceğim. Neye "evet" onu açıklıyorum: 2026 Kış Olimpiyatları'na Erzurum-Erzincan-Sarıkamış da aday olsun. Bu olimpiyatlarda acayip bir potansiyelimiz var. Türkiye Büyük Millet Meclisimiz hep beraber önce bir desteği versin, Hükûmetimiz destek versin, o bölgenin kalkınmasına acayip bir avantaj sağlasın. (AK PARTİ ve CHP sıralarından alkışlar) Şimdi bakıyoruz, muhalefetin tamamı olmasa da ana muhalefet destek verdi, Milliyetçi Hareket Partisi ve HDP'nin de destek vereceğini düşünüyorum.
Değerli milletvekilleri, peki, Erzurum veya Sarıkamış neden Kış Olimpiyatları'na aday olabilir bunu sizlerle paylaşmak istiyorum. Şu anda Erzurum'da EYOF diye Kış Olimpiyatları, Avrupa Gençlik Kış Olimpiyatları yapılıyor. 14 ve 18 yaşındaki gençler katılıyor ve 34 Avrupa ülkesinden yaklaşık 680 sporcu katılıyor, Türkiye'den 70'e yakın sporcumuz var ve bu oyunlardan önce de Erzurum, 2011 Universiade Oyunları'nı almıştı, başarıyla yapmıştı ve bundan önce de yine uluslararası 2 oyuna daha ev sahipliği yapmıştı. Hepsini başarıyla yaptığı için, bu manada bunlar büyük bir altlık oluşturuyor.
Pazar günü işte, EYOF'un açılışında Sayın Sağlık Bakanımız Recep Akdağ, Spor Bakanımız Akif Çağatay Kılıç Bey, İçişleri eski Bakanımız Efkan Ala, valimiz, belediye başkanımız, rektörümüzle çok muazzam, muhteşem bir açılış oldu Erzurum'da, Erzurum Kazım Karabekir Stadı'nda. Burada 34 ülkenin parlayan yıldızları var, ülkemizin parlayan yıldızları var. Daha işin başında "snowboard"da 3'üncülük aldık, atlamada 4'üncülük aldık -birçok dalda, 9 dalda yarışma var- kış sporlarıyla ilgili, buz pateniyle ilgili birçok alanda da derecelere girdik.
Bu arada, yani niye ben bugün bu konuşmayı yapıyorum: Değerli Meclisimizden, milletvekillerimizden iki isteğim var; Kış Olimpiyatları'na aday olabilmemiz, bir de bu hafta sonu en kalbî duygularımla sizi Erzurum'a davet ediyorum. Çok önemli bir etkinlik var, EYOF belki 18'inde bitecek ama burada bir sanatın hakkını vermemiz lazım. Erzurum Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, EYOF Kültür Sokağı açtı. Muazzam bir şey, ben çok etkilendim ve gelen birçok misafirimiz de etkilendi. Buradan ne kadar gösterebilirim... Erzurum'un tarihi eserlerini, işte, Erzurum'un Çifte Minareli Medresesi'ni, Erzurum evlerini, Bakırcı Camisi'ni, Saat Kulesi'ni sembolize eden buzdan yapılmış bir sokak; 100 ton kar ve buzdan değerli vekillerim. Dekan Mustafa Bey'e, Rektör Ömer Bey'e sonsuz teşekkürler. Hocalar bir ay çalıştılar ve 100 tonla bu sokağı yaptılar. Şimdi, bu sokak bir ay hizmet verecek. Ne olur bu hafta sonu gidin, Erzurum'un Palandöken'ini görmeyenler için, Konaklı'yı görün, buradaki kar pistlerini görün, kayak şeyiniz varsa burada bir kayak yapın ve bu sokağı mutlaka görün.
Buradan birkaç tane daha görsel gösteriyorum. Bunların haricinde, muazzam bir sokak ve Erzurum'a ait figürlerin buz heykellerini yapmış hocalar, öğrenciler; müthiş bir şey. Erzurum çayı çok sever; Erzurum'un semaverini, çay bardağını, şekersiz, limonlu çay bardağını simgeleyen şeyler. Bunun haricinde, bir de el sanatlarıyla ilgili Erzurum'da bu sokağın içerisinde görebileceğiniz ebruydu, ihramdı, halıydı, kilimdi, Oltu taşıydı, yemek kültürüne yönelik kadayıf dolmasıydı, cağ kebabıydı... Yani, burada, bu kültürel etkinlikte Erzurum'un geçmişini gösteren, geleceğini de sizlerin bu geçmişi görüp, etkilenip "Ya, Erzurum Sarıkamış'la, Kars'la beraber niye 2026'ya daha müracaat edilmemiş? Niye alınmasın?"
MÜSLÜM DOĞAN (İzmir) - Komisyon olarak gidelim.
MUSTAFA ILICALI (Devamla) - Bu arada, Olimpiyat Komitesi Başkanımız Uğur Bey'e de çok teşekkür ediyoruz. Onların da mutlak suretle desteğini bekliyoruz.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
MUSTAFA ILICALI (Devamla) - Bir dakika... Toparlayayım.
BAŞKAN - Buyurunuz Sayın Ilıcalı.
MUSTAFA ILICALI (Devamla) - Ben değerli, nazik Başkanıma çok çok teşekkür ediyorum.
Bu arada, bu olimpiyatlarda en önemli şey: Sporcu kapasitesi.
Ben bir şeyden daha etkilendim değerli vekillerim, paylaşacağım: 18 yaşını aşmış Menderes Eren diye bir kardeşim -18 yaşının üstünde, çoban, babası çoban- buz sürat pateninde şu anda dünya kategorisinde ilk 20'de. 2018'de, gelecek yıl Kore'deki Kış Olimpiyatları'nda yarışacak. Yani, bizim biraz daha sporcu kapasitesini artırmamız lazım. Bu yanda yetenekler var.
Hırvatistan Cumhurbaşkanının eşi gelmişti, ona sordum orada, ulusal televizyonların yanında: "Erzurum bu olimpiyatları alabilir mi?" "Neden almasın?" dedi. Gelen birçok ulusal kanal çekim yaptı.
Ben burada daha fazla zorlamadan, önceki konuşmalarımda olduğu gibi zorlamadan diyorum ki: Değerli milletvekillerim, gelin, bu Kış Olimpiyatları için destek verin.
LEVENT GÖK (Ankara) - Veriyoruz.
MUSTAFA ILICALI (Devamla) - Bir de, Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinin bir önemli isteği var, buradan Hükûmetime sesleniyorum: Bir buz müzesi kuralım, bu daha uzun süreli hizmet versin. Gelsin, görsünler; bu, dünyanın birçok yerinde yok.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
MUSTAFA ILICALI (Devamla) - Bu manada desteklerinizi bekliyoruz.
LEVENT GÖK (Ankara) - Bravo! Destek veriyoruz, destek veriyoruz.
İSMAİL TAMER (Kayseri) - Dadaşları destekliyoruz, dadaşları.
MUSTAFA ILICALI (Devamla) - Sizlere teşekkürler ediyorum, güzel bir geleceğimiz olsun diyorum.
Sağ olun, var olun. (AK PARTİ ve CHP sıralarından alkışlar)
BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Ilıcalı.